Ahiret gününde insanlar hesaplarının görülmesi için toplandıktan sonra, kendilerine dünyada iken yaptıkları işlerin yazılı bulunduğu amel defterleri dağıtılır. Kiramen Katibin adı verilen melekler tarafından yazılan bu defterler hakkında Kur’an’da şöyle buyurulur: “Kitap ortaya konmuştur. Suçluların onda yazılı olanlardan korkmuş olduklarını görürsün. Vay halimize derler, bu nasıl kitapmış. Küçük büyük hiçbir şey bırakmaksızın hepsini sayıp dökmüş. Böylece yaptıklarını karşılarında bulmuşlardır. Senin Rabbin hiç kimseye zulmetmez” (el-Kehf 18/49). Amel defterleri cennetliklere sağdan, cehennemliklere soldan veya arkadan verilir. Defteri sağdan verilenlere “ashab-ı yemin”, soldan veya arkadan verilenlere “ashab-ı şimal” adı verilir. Defterin sağdan verilmesi bir müjde, soldan verilmesi ise azabın habercisidir. Yani kitabını sağdan alanlar cennete soldan alanlar ise cehenneme gideceklerdir.
Ahirette isimlerimiz değiştirilecek mi?
Yeni doğan çocuğa güzel bir isim koymak anne ve babaların en önemli görevlerindendir. Çocuğa konulan isim hem bu dünyada hem de ahirette geçerlidir. Hz. Peygamber sadece çocukların değil, büyük insanların ismiyle dahi ilgilenmiştir. Kötü bulduğu bazı isimleri değiştirme yoluna gitmiştir. Yine konulması gereken güzel isimler hakkında bilgiler vermiş, zaman zaman bizzat kendileri çocuklara isimler vermiştir. Hz. Peygamber güzel isim koymanın önemini bir sözünde şöyle ifade etmektedir: “Sizler kıyamet günü isimlerinizle ve babalarınızın isimleriyle çağrılacaksınız. Öyleyse isimlerinizi güzel koyun.” (Ebu Davud, “Edeb”, 69.) Bu çağırma işlemini Allah’ın görevlendirdiği bir melek Allah’ın izniyle yapacaktır. Hiç kimse kıyamet günü Allah’ın hoşlanmayacağı isimle ahirete gitmek istemez. Öyleyse kötü olan isimlerin çocuklara verilmemesi gerekir. Çünkü Ahirette bu dünyada sahip olduğumuz isimlerle diriltileceğiz.
Abdest alırken veya guslederken konuşmak caiz mi?
Abdest alırken ve guslederken konuşmamak İslam ahlakındandır ve de dinen müstehaptır. Ama konuşmak abdeste de gülse de zarar vermez. Ancak zorunlu olmadıkça konuşmamak daha iyidir.
Güneş enerjisi suyu ile abdest veya gusül almada sakınca var mı?
Güneş enerjisi ile ısıtılan su ile temiz olmak kaydıyla, abdest almak veya gusletmekte dinen bir sakınca yoktur. Çünkü bu su güneş ısısı ile ısıtılsa da kapalı ve temiz olduğundan abdest veya gusül etmede bir sakınca yoktur.
Adağın geçerli olması için, adakta bulunan kişide aranan şartlar nelerdir?
Adağın geçerli olabilmesi için adakta bulunan kimsenin Müslüman, akıllı ve ergenlik çağına ermiş bir kimse olması gerekir. Çünkü adakta bulunma, sonucu itibariyle ibadet grubunda yer aldığından, tam eda ehliyeti gerekir. Dini bir hükümle yükümlü olmadıkları için çocuğun ve delinin adakları muteber değildir.
Günün Ayeti
And olsun ki, insana nimetimizi tattırır sonra onu ondan çekip alırsak, o şüphesiz umutsuz bir nanköre döner. Hud, 11/9.
Günün Hadisi
Kim bir hayır işlemek ister de onu yapamazsa, kendisine bir sevap yazılır. Yaparsa on sevap yazılır. (Müslim, “İman”, 25.)
Günün Sözü
Zor sınavlar güçlü insanlar yetiştirir.
Günün Duası
Allah’ım bugün haram yemeden evimize dönmeyi nasip eyle.
Bunları Biliyor Muyuz?
Sahihayn Nedir?
Kur’an-ı Kerimden sonra, doğru oldukları, bütün İslam alimleri tarafından tasdik edilmiş olan altı hadis kitabından Sahih-i Buhari ile Sahih-i Müslim’in ikisine birden verilen isim demektir.
Günün Nüktesi
Bir Öğüt…
Abdullah b. Süfyan şöyle demiştir: “Peygamberimize, éEy Allah’ın Rasulü! İslamiyet hakkında bana bir öğüt veriniz ki, sizden sonra artık kimseden bir şey sormaya ihtiyacım kalmasın’ dedim. Bunun üzerine Peygamberimiz, ‘Allah’a inandım de, sonra da dosdoğru ol’ buyurdu.” Müslim, “İman,” 13.