Allah’ın zaman ve mekândan münezzeh olması ne demektir?


  • Oluşturulma Tarihi : 13.02.2024 08:49
  • Güncelleme Tarihi : 13.02.2024 08:49

Allah’ın zaman ve mekândan münezzeh oluşu, O’nun hiçbir şekilde zaman ve mekanla ilişkilendirilmemesi demektir. Zira zaman ve mekan mahluk yani “yaratılmış” bir şeydir. Allah ise yaratıcıdır. Dolayısıyla O yaratıklara has özelliklerden münezzeh yani uzaktır.

Cemaatle kılınan namazda ön saf dolmadan arka safta namaza durmak caiz midir?

Cami içinde ön taraflarda boşluk varken, zaruret bulunmadıkça gerilerden imama uymak caiz ise de mekruhtur.

Komada olan kimse kendine geldiğinde namazlarını kaza edecek mi?

Dinimizde sorumluluğun en önemli şartı akıldır. Aklı tam olmayan bir kimse dinimizin emir ve yasakları ile sorumlu değildir. Buna göre bilinci yerinde olmayan kişinin namazları düşer. Bu itibarla bitkisel hayata girerek bilinci yerinde olmayan ve bir daha iyileşmeyen bir kişi tutamadığı oruçlardan ve kılamadığı namazlardan dolayı sorumlu olmaz. Dolayısıyla bu durumda iken vefat eden kişinin tutamadığı oruçları için fidye vermek gerekmez. Bilinci giden ya da bitkisel hayatta olan kimse ayıldığında veya iyileştiğinde namazlarını kaza etmesi gerekir.

Araba tamircisinin kirli elbisesi ile namaz kılması caiz mi? 

Namazın şartlarından birisi de necasetten temizlenmektir. Namaz kılacak kişinin elbisesinde, bedeninde ve namaz kılacağı yerde, kan, idrar, şarap, dışkı... gibi namaza engel necasetler bulunmamalıdır. Tesettüre uymak ve temiz olmak şartı ile iş elbisesi ve pijama ile namaz kılınabilir. Bu itibarla, işin cinsine göre iş elbisesinde bulunan madeni yağlar, pas, toz toprak ve benzeri kirler namazın sıhhatine engel değildir. Ancak kişi, camiye veya mescide gidecekse temiz elbise giymesi dinimizin bir tavsiyesidir. Örf, adet ve medeniyet gereği olarak camiye veya cemaate giden kimsenin en güzel elbiselerini giymesi cemaate saygının bir gereğidir. Gerek evde gerek diğer yerlerde tek başına da olsa namazların temiz ve güzel bir kıyafetle kılınması, şüphesiz daha iyidir

Kişi kardeşinin adağından yiyebilirler mi?

Adak kurbanının etinden, adağı yapan kişinin yemesi caiz olmadığı gibi; bu kişinin usul ve füruu yani annesi, babası, nineleri, dedeleri, çocukları, torunları sayılan kimseler yiyemezler. Adak kurbanının etini bu sayılanlar dışında kalan kimseler yiyebilirler. Şayet adak kurbanını kesen kişi bu adaktan yemiş ise fıkıhçılara göre yediği miktarın fiyatını fakirlere para olarak verecektir.

Günün Ayeti

Andolsun zamana ki, insan gerçekten ziyan içindedir. Ancak, iman edip de salih ameller işleyenler, birbirlerine hakkı tavsiye edenler, birbirlerine sabrı tavsiye edenler başka. (Asr, 103/1-3.)

Günün Hadisi

Kabir ziyareti ahireti hatırlatmaktadır. (Tirmizî, “Cenâiz”, 60.)

Günün Sözü

Aç insan kolay kandırılır. Katherine Mansfield

Günün Duası

Ya rabbi bize hayatın şereflisini, rızkın bereketlisini, vücudun sıhhatlisini, ahlakın faziletlisini, evladın edeplisini nasip eyle.

Bunları biliyor muyuz?

Nefs-i mülheme nedir?

İlham edilmiş nefis demektir. Bundan maksat, insana iyiliği ve kötülüğü, hayır ve şerri birbirinden ayırt edebilecek yeteneğin verilmiş olması demektir.

Günün Nüktesi

Cennet ve cehennem

Ebû Saîd el-Hudrî’den rivayet edildiğine göre:

Hz. Peygamber şöyle buyurmuştur: Cennet ile cehennem aralarında şöyle tartıştılar: Cehennem, “Bende zorbalar ve kibirliler var” dedi.

Cennet de “Bende insanların zayıf ve fakirleri var” dedi.

Allah aralarındaki çekişmeyi şu şekilde çözüme kavuşturdu:

“Ey cennet! Sen benim rahmetimsin, seninle dilediğime rahmet ederim. Ey cehennem! Sen de benim azabımsın. İstediğime seninle azap ederim; her ikinizi doldurmak da bana aittir.” (Müslim, “Cennet”, 34-36.)

Allah’ın zaman ve mekândan münezzeh olması ne demektir?
Doç. Dr. Zeki Uyanık
Yazarımız Kim ?

Doç. Dr. Zeki Uyanık