Bir anne-babanın çocuğuna karşı görevlerinden birisi de ona güzel isim vermektir. Nitekim Hz. Peygamber, bir hadisinde insanların kıyamet gününde isimleri ile çağırılacağını belirterek, Çocuklarınıza güzel isim koyunuz (Ebu Davud, Edeb, 69) buyurmuştur.
Çocuklara Allahın isimlerini vermeye gelince, hemen belirtmek gerekir ki Allaha has isimler çocuklara verilmemelidir. Şayet çocuklara Allahın isimlerinden verilecekse başına kul anlamına gelen abd kelimesi eklenmelidir. Abdullah, Abdurrahman, Abdurrahim, Abdulkadir, Abdüllatif gibi.
İnsanın burcu ile ilgili yapılan yorumların dinde yeri var mı?
İnsanın geleceği ile ilgili yapılan burç yorumlarının dini bir dayanağı ve değeri yoktur. Psikolojik açıdan belki kişiyi etkiler. Ancak doğruluk payı olmadığı gibi, eğer gelecek hakkında bilgi vermeye yönelik olursa bu burçları yorumlayan kişinin dini sorumluluğu da olur.
Bu sorumluluk duruma göre bazen büyük günah bazen de insanın imanına zarar verecek türden olur.
Adanan kurban yerine para verile bilir mi?
Adak, kişinin bir ibadeti yapacağına dair Allaha söz vererek üzerine borç kılması anlamına geldiğinden, bu borçtan kurtulması için adağını yerine getirmesi gerekir. Bundan dolayı kurban keseceğine dair adakta bulanan kişi, ancak kurban kesmek suretiyle adağını yerine getirmiş olur.
Bu itibarla, adak kurbanını kesmek yerine, parasını fakirlere vermek ya da ayni yardımda bulunmakla bu adak yerine getirilmiş olamaz. Adak kurbanı yerine para veren kişi adağı yerini bulmadığı için yeniden bir adak kurbanı kesmesi gerekir.
Dua ederken Allahım falanın hürmetine bana şunu nasip et demek caiz midir?
Duada peygamberleri, büyük zatları, evliyaullahları vesile kılmak dinen caizdir. Allahın sevdiği bu kulları vesilesi kılmak, duanın kabulüne de vesiledir.
Duada peygamberler ve fazilet sahibi büyük kişiler, sahabeler ve veliler vesile yapılarak, Allahtan bunların hatırına bir şey istenebilir. Yalnız günümüzde yapıldığı gibi, türbelerin başına varıp, mum yakmak, tel, çaput, ip bağlamak caiz değildir.
Nitekim Hz. Ömerin kendi hilafeti sırasında, kuraklık olunca Hz. Abbası alıp yağmur duasına çıktığı ve onun ellerini ellerine alarak; Allahım! Bu senin Peygamberinin amcasının elidir. Bu el hürmetine bize yağmur ver diye dua ettiği nakledilmektedir. Büyüklerimiz de öteden beri, Allahım, senin sevdiklerin ve seni sevenlerin yüzü suyu hürmetine (hatırına) bize merhamet eyle ve mağfiret eyle veya şu ihtiyacımı hasıl eyle... diye dua etmişlerdir.
Tabi istenilecek şeyler vesile kılınan zattan değil bilakis onu vesile kılarak Allahtan istemek gerekir. Zira her şeyin yaratıcısı ve sahibi şüphesiz Allahtır o vermeden, o istemeden, bir şey almak mümkün değildir.
Günün Ayeti
Yeryüzünde bulunanların çoğuna uyacak olursan, seni Allah'ın yolundan saptırırlar.
(Enam 116)
Günün Hadisi
Müminin niyeti amelinden hayırlıdır.
Günün Sözü
Çok az şeye sahip olan insan değil, asıl çok şeyin özlemini çeken insan fakirdir.
(Seneca)
Günün Duası
Allahım hesabını veremeyeceğim hiç bir nimeti bugün bana nasip etme.
Bunları biliyor muyuz?
Tağut Nedir?
Allahın emir ve yasaklarına karşı gelen ve ibadetten alıkoyan şeytani varlık ve güçler demektir.
Günün Nüktesi
Daha zorunu yapıyor
Hz. Ali'ye:
- Allah, bu kadar insanı nasıl hesaba çeker? diye sorulduğunda, şöyle cevap vermiş:
- Nasıl rızıklandırıyorsa öyle.