Allah'ını seversen şu işimi yap diyenin işini yapmak zorunda mıyız?


  • Oluşturulma Tarihi : 06.11.2019 06:43
  • Güncelleme Tarihi :
Allah'ını seversen şu işimi yap diyenin işini yapmak zorunda mıyız? yazının resmi

Bu söz yemin olan sözlerden biri değildir. Yemin olan sözlerden olmadığı gibi böyle söz söyleyen kimsenin isteğini yerine getirmek zorunda da değiliz. Hele yapılması istenen iş eğer dine muhalif bir iş ise hiç yapılmaz. Aynı şekilde bir insana Allah rızası için şu isteğimi yerine getir dendiği halde yerine getirmemesinden dolayı mesul olmadığı gibi yerine getirmek zorunda da değildir. Ancak meşru bir istek ise yapmak zorunda olmamakla birlikte dilerse yapabilir.
Yanılarak yapılan yemin yemin sayılır mı?
Allah adını anarak yapılan yeminler üçe ayrılır: a-Yemin-i lağv: Yanlışlıkla veya doğru zannıyla yalan yere yapılan yemindir. Bu çeşit yeminden dolayı kefaret gerekmez. b-Yemin-i gamus: Bile bile yalan yere yapılan yemindir. Yalan yere yapılan yemin günahtır. c-Yemin-i mün’akide: Mümkün olan ve geleceğe ait bulunan bir şey hususunda yapılan yemindir. Böyle bir yemine riayet gerekir. Dolayısıyla yanlışlıkla yapılan (öyle olduğu zannedilen) yemin-i Lağv , yemin sayılmaz bu yemin çeşidi geçersizdir. Günahı ve kefareti de yoktur. Tabi insan elinden geldiğince yeminden kaçınmaya çalışmalıdır.
İslam’da nazar için kurşun döktürmek var mıdır?
Nazar için kurşun döktürmek dinen caiz değildir. Caiz olmadığından böyle bir fiile tevessül etmek insanı günahkar yapar. Kişi nazardan çekiniyor ya da böyle bir endişesi varsa kurşun döktürme yerine Felak, Nas, İhlas, Ayet’el Kürsü gibi ayet ve sureleri okumalıdır.
Namazda verdiğimiz selamın ne anlamı var?
Namazı bitirmek için verdiğimiz selam namazın bittiğine bir işaret olduğu gibi aynı zamanda, namazı bitirirken sağımızda bulunan meleklere, cemaate, herkese ve solumuzda bulunan tüm varlıklara selam verilerek onlara esenlik dilemektir. Yani namaza Allah’a hamd ile başlar, herkese esenlik dileyerek bitiririz.
Çocuklar anne babanın adağından yiyebilirler mi?
Adak kurbanının etinden, adağı yapan kişinin yemesi caiz olmadığı gibi; bu kişinin usul ve füruu yani annesi, babası, nineleri, dedeleri, çocukları, torunları sayılan kimseler yiyemezler. Adak kurbanının etini bu sayılanlar dışında kalan kimseler yiyebilirler. Şayet adak kurbanını kesen kişi bu adaktan yemiş ise fıkıhçılara göre yediği miktarın fiyatını fakirlere para olarak verecektir.
Günün Ayeti
Size bunca deliller geldikten sonra yine kayarsanız, iyi bilin ki, Allah çok güçlüdür, hüküm ve hikmet sahibidir. Bakara 2/209.
Günün Hadisi
Yolun hakkı; gözü haramlardan korumak, gelip geçene eziyet vermemek, verilen selama mukabelede bulunmak, iyiliği tavsiye edip kötülükten sakındırma vazifesini yerine getirmektir. (Buhari, “Mezalim”, 22.)
Günün Sözü
Yavrum! Bir günah işlediğinde, bir parça ekmek de olsa hemen sadaka ver. Hz. Lokman
Günün Duası
Allah’ım işlediğimiz günahlardan temizlenmek için bize tövbe etme imkanı ver.
Bunları biliyor muyuz?
Buğz Nedir?
Başkalarına kin güdüp düşmanlık beslemek demektir.
Günün Nüktesi
Sevginin Mükafatı…
Ebu Müslim Havlani (Radiyallahu Anh) anlatıyor: “Medine’de Peygamber mescidine girdim. 30-40 kişi bir araya gelmişlerdi. Aralarında bir genç vardı. Tartıştıkları meselelerde bir karara varamazlarsa o gence soruyorlardı. Ben merak edip, “Kimdir bu genç?” dedim. “Bu, Muaz bin Cebel’dir” dediler. Ertesi günü, yine mescidde Muaz’ı gördüm. Yanına varıp, “Ben, hiç tanımadığım halde, sana karşı içimde bir sevgi duydum” dedim. Muaz, “Ne için?” dedi. “Allah için” dedim. Bunun üzerine Muaz şöyle dedi: “Eğer doğru söylüyorsan müjdeler olsun sana. Zira ben Allah Resulünden işittim ki: ‘Allah için birbirlerini sevip de dost olanlar, kıyamet gününde arşın gölgesinde, nurdan minberlere kurulup oturacaklardır.’”
 

Allah'ını seversen şu işimi yap diyenin işini yapmak zorunda mıyız?
Doç. Dr. Zeki Uyanık
Yazarımız Kim ?

Doç. Dr. Zeki Uyanık