Sayfa Yükleniyor...
Çocuk doğarken canlı doğmuşsa, yani bağırmış yahut hareket etmiş, canlı doğduğuna kanaat getirilmişse, bu çocuk cenaze işlemleri açısından tıpkı büyük insan gibi muamele görür. Canlı olarak doğduktan hemen sonra da vefat etse, ismi konulur, cenazesi yıkanır, bir beze sarılır, namazı kılınır ve sonra defnedilir. Yeter ki canlı doğduğuna kanaat getirilsin.
Lakin doğan çocuk canlılık işareti göstermemişse, ağlamamış, aksırmamış, esnememiş, ölü olarak doğduğuna kanaat getirilmişse; yine bir isim verilir, yıkanır, beze sarılır, ama namazı kılınmadan defnedilir. Ölü olarak doğması, sadece namazdan mahrum bırakır, diğer hususlar aynen icra edilir.
Bu durumdaki çocuklara böyle bir işlemin yapılması insanlığa gösterilen saygının bir ifadesidir. Öyle ki ölenin insan oluşu, onu böyle bir hizmete lâyık kılar. Çünkü insan küçük de olsa mükerrem, hürmete lâyık bir varlıktır.
Falcılık yapmak caiz mi?
İslam dini, fala bakmayı veya baktırmayı caiz görmemektedir. Fala bakma ve baktırmayı dinimiz şiddetle reddetmekte, fala bakmayı haram kabul edip yasaklamaktadır. Zira gayp ilmini yani gizli olan ilmi ve bilgiyi ancak Allah bilebilir. Allah’ın dışında hiç kimse bu ilmi bilemez, peygamberler bile ancak Allah’ın bildirdiği kadar bir bilgiye sahiptiler.
Dolayısıyla peygamberlerin dahi bilmediği bir bilgiyi falcıların bilmesi düşünülemez. Bundan dolayı fala bakmak ve baktırmak İslam dininde haram kılınmıştır. Hatta falcıya inanmak imani açıdan çok tehlikelidir.
Duha namazı ne zaman kılınır?
Güneşin doğduktan sonra bir mızrak boyu yükselmesinden, başka bir deyişle güneşin doğmasından takriben 45-50 dakika geçmesinden, zeval vaktine kadar olan süreye kuşluk (duhâ) vakti; bu zaman diliminde kılınan nafile namaza da duhâ namazı denir. Diğer bir ismi de kuşluk namazıdır.
Bu niyetle en az iki, en çok on iki rek’at namaz kılmak menduptur. Ancak sekiz rekat kılınması daha faziletlidir. Hz. Peygamber’in kuşluk vaktinde nafile namaz kıldığı ve ashabına da tavsiye ettiği pek çok hadiste geçmektedir.
Sarhoş kimsenin yaptığı yemin geçerli olur mu?
Sarhoşluk verici bir maddeyi kullanan kimse o anda aklı başından gitmişse ve ne dediğini bilmeyecek derecede aklı başında değilse bu kimsenin yemini yemin olarak kabul edilmez. Yeminine itibar edilmez. Ancak maddeyi kullanmakla beraber aklı başında ise ve ne dediğini gayet iyi biliyor ve hatırlıyorsa bu kimsenin ettiği yemin, yemin sayılır. Bu yemini de bozarsa yemin kefareti gerekir.
Günün Ayeti
Kim âhiret kazancını isterse onun bu kazancını arttırırız; kim dünya kazancını tercih ederse ona da bundan veririz; ama onun ahirette hiçbir nasibi olmaz.
Şûrâ, 42/19.
Günün Hadisi
“Sizden biriniz bir meclise vardığında selâm versin.”
(Ebû Dâvûd, “Edeb,” 139.)
Günün Sözü
Acele şeytan hilesidir sabır ve tedbir Allah lütfüdür.
Hz. Mevlana
Günün Duası
Allah’ım, bugün insanların yüzünü güldürmeyi, senin rızanı kazanmayı nasip eyle
Bunları biliyor muyuz?
Hadîs-i Cibrîl Nedir?
Hz. Peygamber ashabı (arkadaşları) ile otururlarken, Cebrail’in insan suretinde gelip; İslâm’ı, îmânı ve ihsânı sorduğunda Resulullah’ın verdiği cevapları bildiren hadîs-i şerîf demek.
Günün Nüktesi
Ümidim var…
Hz. Peygamber, ölmek üzere olan bir gencin yanına girmişti.
Hemen sordu: “Kendini nasıl buluyorsun?”
“Ey Allah’ın Resulü, Allah’tan ümidim var, ancak günahlarımdan korkuyorum” diye cevap verdi.
Hz. Peygamber, ona şöyle cevap verdi: “Bu durumda olan bir kulun kalbinde (ümit ve korku) birleşti mi Allah o kulun Ümit ettiği şeyi mutlaka verir ve korktuğu şeyden de onu emin kılar.”
(Tirmizi, Cenaiz 11)