2

Araf’ta beklemek nedir?


  • Oluşturulma Tarihi : 07.08.2016 08:12
  • Güncelleme Tarihi :

Araf, cennetle cehennem arasında bir yer olup, iyilikleri ve kötülükleri eşit olan Müslümanları bir süre bekleyeceği yerdir. Araf’ta bekleyen Müslümanlar hem cenneti hem cehennemi göreceklerdir. Ancak amelleri eşit olduğundan cehenneme atılmaz. Aynı şekilde cennete ilk girenlerle beraber de cennete giremez. İşte bu insanın cezası bekleme cezasıdır.

Yani Araf’ta beklediğinden cennetin nimetlerine ilk etapta kavuşamıyor. Araf’ta bekleme süresi bitince cennete girer.

Yeni doğan çocuğa isim koymanın bir süresi var mı?

Doğan çocuğa isim koyma ile ilgili rivayetlere baktığımızda bazı rivayetlerde doğumun üçüncü, bazılarında ise yedinci gününde isim koyulması gerektiğini müşahede etmekteyiz.

Bununla beraber Hz. Peygamber’in oğlu İbrahim için, “Bu gece bir oğlum doğdu, ona dedem İbrahim’in adını verdim” (Müslim, Fedâil, 62 (2315) hadisinden hareketle doğumun birinci gününde ismini koymak daha doğru ve sahih olandır.Buna göre sünnete uygunluk açısından bebeklere mümkün mertebe birinci gün isim konulmalı; fakat bunu yedinci günden sonraya da bırakmamak gerekir.

Hacca giden kişi hanımını da hacca götürmek zorunda mı?

Hac ibadeti kendisini hacca kadar götürüp ve geri getirecek kadar parası olana farz olur. Böyle bir imkana sahip olmayan hanıma hac farz olmaz. Bir yakını da kendisini hacca götürmeye mecbur tutulamaz.

Bununla beraber imkanı olan beyin, kendisine hac farz olmayan hanımını da yanına alıp götürmesi elbette mecbur olmadığı bir fedakârlık ve fazilet ifadesi olur. Bu durumda kadın hac ibadetini de eda etmiş olur.

Abdestte organlarımızı bir defa yıkamak yeterli olur mu?

Abdest alırken, abdest organlarını bir defa yıkamak farzdır. Üçer defa yıkamak ise sünnettir.  Abdestin geçerli olması için abdest organlarını en az bir defa yıkamak gerekir. Birden fazla yıkamak ise farzın fazlası olur. Bu fazlalık şayet üç defa olursa Efendimizin sünneti olmuş olur. Çünkü efendimiz abdest alırken abdest organlarını üçer defa yıkarmış.

Dolayısıyla ibadette efendimizi örnek aldığımızdan abdest aldığımızda abdest organlarını üçer kere yıkıyoruz bu da sünnet oluyor.

Bebeğin sakat doğacağı kesinse aldırmak günah mı?

Anne hamilelikte ve doğum esnasında hayati tehlikeye girecekse kürtaj olabilir, çocuk sakat ve hasta diye kürtaj yapılması caiz değildir. Bu şekildeki bir muamele insan hayatına karsı islenmiş bir cinayettir ve haramdır. Sakat olanların da yasama hakki vardır, bunu Allah vermiştir. Dünya imtihan dünyasıdır. Yarın insanın ne hale geleceğini kimse bilemez.

Jinekolojik muayene sonrası gusül abdesti gerekir mi?

Jinekolojik muayeneden sonra gusül abdesti almak gerekmez. Namaz kılınacağı zaman abdest alınması yeterlidir. Gusül almayı gerektiren durumlar; cinsel ilişki, rüyada veya uyanıkken boşalma ve kadınların adet ve lohusalık bitimidir.

Günün Ayeti

“Kim yolunu Allah ve kitabıyla bulmaya çalışırsa, her işinde ona bir çıkış imkanı sağlar.”

Günün Hadisi

Her musibete karşı sabırlı ol.

Günün Sözü

Felaketin bir iyiliği varsa hakiki dostlarımızı tanıtmasıdır.

(Balzac)

Günün Duası

Allah’ım beni bugün; kendime, aileme, ülkeme ve insanlara zarar vermekten koru.

Bunları biliyor muyuz?

Tilavet Nedir?

Kur’an-ı Kerim’i güzel ve yüksek sesle, usulünce okumaya denir.

Günün Nüktesi

Eflatun’a iki soru sormuşlar:

Birincisi; “İnsanoğlunun sizi en çok şaşırtan davranışları nedir?” Eflatun tek tek sıralamış:

Çocukluktan sıkılırlar ve büyümek için acele ederler. Ne var ki çocukluklarını özlerler...

Para kazanmak için sağlıklarını yitirirler. Ama sağlıklarını geri almak için de para öderler...

Yarından endişe ederken bugünü unuturlar. Dolayısıyla ne bugünü ne de yarını yaşarlar...

Hiç ölmeyecek gibi yaşarlar. Ancak hiç yaşamamış gibi ölürler...

Sıra gelmiş ikinci soruya: “Peki sen ne öneriyorsun?”

Bilge yine sıralamış:

Kimseye kendinizi “sevdirmeye” kalkmayın! Yapılması gereken tek şey, sadece kendinizi “sevilmeye” bırakmaktır... Önemli olan; hayatta “en çok şeye sahip olmak” değil, “en az şeye ihtiyaç duymaktır.”

Araf’ta beklemek nedir?
Doç. Dr. Zeki Uyanık
Yazarımız Kim ?

Doç. Dr. Zeki Uyanık