Avda öldürülen hayvanın etini yemek caiz mi?


  • Oluşturulma Tarihi : 30.01.2017 08:01
  • Güncelleme Tarihi :
Avda öldürülen hayvanın etini yemek caiz mi? yazının resmi

Tüfek ile avlanan hayvan canlı olarak ele geçerse bilinen ve alışılan bir yol ile yani keskin bir aletle keserek boğazlanması gerekir, bu şekilde kesilmekle yenilmesi helal olur. Canlı olarak ele geçtiği halde boğazlanmadan ölürse yenilmez.

Tüfek ile avlanan hayvan kurşun ve mermi ile ölmüş ise Şafiilere göre o hayvan yenilmez. Çünkü hayvan kesilmesi adet olmayan ağır bir aletle öldürülmüştür. Zira tüfekten çıkan mermi kesici bir alet değildir. Hanefiler ise avlayan kişinin mümeyyiz (iyiyi, kötüyü birbirinden ayıran) olması, aniden (bilerek) besmeleyi terk etmemesi ve öldürmemenin başka bir sebeple değil de atış sebebi ile olması şartlarına bağlı olarak tüfek ile avlanan hayvanın yenilebileceği görüşündedirler.

İbadetler açısından fazilet önceliği var mıdır?

Bütün ibadetler güzel ve değerli olmakla beraber ibadetlerin en faziletlisi namazdır. Nitekim sevgili Peygamberimiz bu hususta hadisi şeriflerinde şöyle buyurmaktadır: “Namaz, bütün amellerin en faziletlisidir.”

Bir başka hadisinde ise: “En faziletli amel, vaktinde kılınan namazdır”  buyurarak namazın Allah indindeki konum ve faziletine dikkat çekmiştir. Namaz, en faziletli ibadet olduğu için terk edilmesi de büyük günahtır. Nitekim sevgili peygamberimizi bu faziletli ibadetin terk edilmesi ile ilgili olarak şöyle buyurmaktadır: “Namaz dinîn direğidir, terk eden dinîni yıkmış olur.”,  “Beş vakit namazı terk eden, Allah’ın hıfz ve emanından mahrum olur.” Buna göre namaz ibadetlerin en faziletlisidir. Ancak terki de büyük günahlardan birisidir. İbadetler içerisinde de sorumluluğu en büyük olan ibadettir.

Ölü kefenlendikten sonra yüzünü açıp bakmak caiz midir?

Cenaze yıkanıp kefenlendikten sonra yüzünün açılarak yakınlarına veya dostlarına son kez gösterme de ya da onu öpmelerinde bir sakınca yoktur.  Nitekim Hz. Peygamber’in oğlu İbrahim vefat ettiğinde böyle yaptığı bilinmektedir.

Aynı şekilde Hz. Peygamber Efendimiz vefat ettiğinde Hz. Ebu Bekir’in de onun yüzünden örtüyü kaldırdığı, sonra da üzerine kapanıp, iki kaşının arasını hürmetle öptüğü ve ağlamağa başladığı hadis kaynaklarında nakledilmektedir (Ebu Davud, Cenaiz, 3163).

Ancak ölü kadın ise, kadın cenazenin yüzüne mahremi olan erkeklerle, kadınların bakmaları caizdir. Fakat mahremi olmayan erkeklerin herhangi bir zaruret bulunmadıkça kadın cenazenin yüzünü açıp bakmaları mekruh görülmüştür.

Sarhoş olarak ölen kimsenin imanı zarar görür mü?

Haram olan maddelerinin haram olduğunu kabul ederek işleyenler günahkar olurlar, ama haramlığını inkar etmedikçe dinden çıkmazlar. Mesela: İçki içmek haramdır. Bunun haram olduğunu kabul eden bir kimse bunu içtiğinde günahkar olur. Allah’ın yasaklamış olduğu bir maddeyi içtiği için büyük bir günah işlemiş olur. Ama onu içmekle dinden çıkıp kafir olmaz. Ancak içkiyi içen kimse içkinin haram olduğunu kabul etmiyorsa dinden çıkar mürted olur.Buna göre içki içip ölen bir kimse içkiyi helal saymadıkça kafir olmaz. İmanına da bir zarar gelmez. Ama bu fiili işlediği için büyük bir günah işlemiş olur.

Günün Ayeti

Allah’ın sana verdiği şeylerde ahiret yurdunu ara.

Günün Hadisi

Zandan sakının. Çünkü zan, sözlerin en yalan olanıdır.

Buhârî, "Vasâyâ", 8,

Günün Sözü

Haramı terk eden cehennemden kurtulur, şüpheli olan şeyleri terk eden cennete gider.

(Ebû Ali Dekkâk)

Günün Duası

Allah'ım! Bedenime sağlık ruhuma huzur ver.

 

Bunları biliyor muyuz?

Allahümme Salli ala muhammedin anlamı nedir?

Allahım! Muhammed’e ve Muhammed’in ümmetine rahmet eyle, İbrahim’e ve İbrahim’in ümmetine rahmet ettiğin gibi. Şüphesiz övülmeye lâyık yalnız sensin, şan ve şeref sahibi de sensin.

Günün Nüktesi

Tartışma Bitmiştir

İmamı Azam Ebu Hanife çok güçlü bir zekâya sahipti. Hariciler Hz. Ali ile Hz. Muaviye arasında cereyan eden Sıffi savaşından sonraki hakem olayı nedeniyle, hakemi kabul edenleri dinden çıkmakla suçluyorlardı. Onlara göre tek hakem Kur’an-ı Kerim olmalıydı. Bir gün bir grup harici İmamı Azam’ın yanına gelirler.

-Biz seninle hakem olayını tartışmaya geldik, derler. İmamı Azam:

-Ama siz çok kalabalıksınız hanginizle tartışayım ki aranızdan bir sözcü seçin, der.

İçlerinden zekâsına ve ilmine güvenen bir harici “Ben seninle tartışırım” der.

İmamı Azam bunu kabul eder ama arkasından ekler:

-İyi ama biz seninle tartıştık diyelim kimin galip olduğu, kimin de mağlup nasıl belli olacak aranızdan bir tane de hakem seçin der.

İçlerinden birisi adil olduğunu söyleyerek hakem olabileceğini söyler. Bunu üzerine İmamı Azam kısaca şöyle der:

-Tartışma bitmiştir.

 

Avda öldürülen hayvanın etini yemek caiz mi?
Doç. Dr. Zeki Uyanık
Yazarımız Kim ?

Doç. Dr. Zeki Uyanık