2

Ayakta yemek yemek caiz mi?


  • Oluşturulma Tarihi : 30.07.2015 06:24
  • Güncelleme Tarihi :

Yemek yemenin adaplarından birisi de oturarak yemek ya da içmektir. Ancak gerek meşguliyetten gerekse başka gerekçelerden dolayı ayakta yemek ya da içmek caizdir. Fakat ayakta yemek içmek caiz olmakla birlikte mekruhtur.

Buna göre ayakta yemek içmek mekruh olmakla birlikte caizdir. Ancak yemek adabı açısından oturarak yemek ve içmek imkanı varsa ayakta yememek içmemek daha evladır.

Zararsız bir hayvanı öldürmek caiz mi?

Öncelikle şunu söyleyelim ki İslam her canlının hayatını muhafaza etmeyi amaçlamaktır. Hayvanların hayatı da bunlardan birisidir. Onun için eğer hayvan insana zarar veriyorsa ve başka da bir çözümü yoksa (yılan gibi) insan kendini koruyabilmek için o hayvanı öldürebilir.   

 Ama hayvan insana zarar vermiyorsa (kedi gibi)  bu hayvan insana zararlıdır diyerek öldürmek uygun değildir.

 Dolayısıyla bir hayvanı öldürebilmenin ölçüsü o hayvanın bize açık bir zararı olması ve öldürmeden başka bir çare olmadığı durumlarda öldürebiliyoruz.

Selam verenin selamını almamak caiz mi?

Dinimizce selam vermek sünnet onu cevaplandırmak ise farzdır. Bir topluma selam verildiği zaman o toplumdan sadece bir kişi bu selama karşılık vermesi bu farzı yerine getirmek için yeterlidir. Şayet cevap verilmese o toplumda oturan her Müslüman günahkâr olmuş olur.

 Selamı o toplumun içinde oturan bir kimsenin ismini zikrederek verme durumunda ise ismi geçen kimse bu selama karşılık verme zorunda diğerleri için bir şey söz konusu değildir.

 Selam, benden sana bir zarar gelmez, anlamına geldiğine göre her Müslüman bu güzel uygulamayı günlük hayatında yaşaması ve yaşatması lazım. Selam verdiği gibi verilen selama da karşılık vermesi gerekir. Çünkü Kur'an-ı Kerim de Allah'ü Teale mealen şöyle buyurmaktadır: 'Size bir selam verildiği zaman, ondan daha güzeliyle veya aynı selamla karşılık verin.' (Nisa 86)

Yurtdışında ölen kimsenin cenazesini Türkiye’ye getirmek gerekir mi?

Dinimize göre cenazeyi öldüğü yere defnetmek menduptur. Cenazeyi defnetmeden önce başka yere nakletmek mekruh olmakla beraber caizdir. Definden sonra kabrinden çıkararak nakil ise kesin zaruret olmadıkça mutlak suretle caiz değildir.

 Buna göre yurtdışında ölenlerin, bulundukları yerde bir Müslüman kabristanı varsa, orada defnedilmeleri uygun olur. Şayet Müslüman kabristanı yoksa Hıristiyan mezarlığında Müslümanlar için ayrılmış olan bölüme defnedilmeleri mümkün olduğu gibi, Türkiye'ye nakledilmeleri de caizdir.

 Ama orada gömülmelerinin dini bir sakıncası yoktur. Tabi gömerken Müslümanların kabristanına gömmek gerekir. Ya da gayrı Müslimlerin mezarlarının olmadığı köşede bir yerde gömmelidir.

Günün Ayeti

 Günaha düşkün olan herkesin vay haline

 Casiye 7

Günün Hadisi

“Öfke şeytandandır, şeytan da ateşten yaratılmıştır, ateş ise su ile söndürülmektedir; öyleyse biriniz öfkelenince hemen kalkıp abdest alsın”

Günün Sözü

İnsanlara ok atmak, dil ile taşlamaktan daha hafiftir. Zira dil taşlaması hedefini şaşırmaz.

Süfyan Es-Sevri

Günün Duası

Allah’ım bizi ağlamayan gözden, ürpermeyen kalpten, kabul olmayan duadan, doymak bilmeyen nefisten koru.

Bunları Biliyor muyuz?

Eda etmek nedir?

Dinî veya hukukî bir görevin usulüne uygun bir şekilde zamanında yerine getirilmesini ifade etmektedir.

Günün Nüktesi

Gölge etme, başka ihsan istemez.

Büyük İskender, Sinoplu Diyojen'in kentini işgal etmiştir. Herkes canın, malın derdine düşmüşken, Sinoplu Diyojen güneşlenmektedir. Çünkü sadece bir çuval giymektedir ve bir fıçıda yaşamaktadır, hayat onun için bu kadar basittir.

Felsefeye ilgilisi olan büyük İskender, Diyojen’in bu kentte olduğunu öğrenir ve adamlarına onu bulup huzuruna getirmelerini ister, ama eğer gelmezse zorlamayın der.

 Adamlar Diyojen sokakta güneşlenirken bulurlar. Ona İskender’in huzuruna çağrıldığını söylerler. Diyojen ise "eğer beni istiyorsa o gelsin ayağıma." der.

Askerler bunu büyük İskender’e iletirler. Büyük İskender’in hoşuna gider bu davranış ve adamlarıyla Diyojen’im yanına gider. Diyojen hala güneşlenmektedir.

İskender Diyojen’e saygı duyduğunu söyler, düşündüğü gibi yaşayan bir adam olduğu için. Eğer huzuruna gelseydi onu düşündüklerinin arkasında durmayan bir adam olduğunu düşünüp öldürteceğini söyler. Büyük İskender bu konuşmaları yaparken, Diyojen’in güneşini kesmektedir. "dile benden ne dilersen" diyen İskender’e aynen şöyle cevap verir Diyojen: "Gölge etme, başka ihsan istemez."

Ayakta yemek yemek caiz mi?
Doç. Dr. Zeki Uyanık
Yazarımız Kim ?

Doç. Dr. Zeki Uyanık