Sayfa Yükleniyor...
Allah, suda yaşayan hayvanların helal olduğunu Kuran-ı Kerimde bildirmektedir.
Deniz avı ve onun yiyeceği size de, yolculara da bir geçimlik olarak helal kılınmıştır (Maide, 5/96)
Sevgili Peygamberimiz de bu hususta Denizin suyu temiz; ölüsü de helâldir. (Muvatta, Tahâret, 12) buyurmaktadır.
Buna göre balık ve yumurtası dinen helaldir yenilmesi de caizdir.
Bir bayanın rahmini aldırması caiz mi?
Evlilikte asıl olan insan neslinin devam etmesidir. Bu yüzden evlenecek kişilerin çocuk yapabilecek kadınları nikahlanmaları müstehabdır. Çünkü evliliğin en önemli hedeflerinden birisi çocuk sahibi olmaktır.
Evliliğin bu yönüne dikkat çeken fakihler, kadının tıbbi bir rahatsızlığı yoksa veya doğum yapması halinde fiziki bir rahatsızlık geçirmeyecekse ister çocuğu olsun ister çocuğu olmasın fark etmeksizin o kadını temelli olarak çocuktan kesmeyi caiz görmemişlerdir. Yani sebepsiz bir şekilde ve tıbbi bir gerekçe yoksa kadının rahmini aldırmak, onu kısırlaştırmak caiz değildir.
Ancak kadının hamile kalması halinde tıbbi bir tehlike veya ölüm, sakat kalma gibi bir hadise ortaya çıkacaksa rahmini aldırabilir. Çocuktan temelli kesilebilir.
İnsanın yaşadığı iyi ya da kötü her şey kaderinde var mıdır?
Kader ve kazaya inanmak iman altı esasından birisidir. Hayatta başımıza gelen her şey ama iyi amma kötü ama hayır ama şer her şey bir kader içerisinde tecelli etmektedir. Ancak kişi başına gelen herhangi bir olayda kaderi bahane ederek, kendisini sorumluluktan kurtarmaya çalışmamalıdır.
Kişi, Allah böyle yazmış, alın yazım buymuş, bu şekilde takdir edilmiş, ben ne yapayım? diyerek, günah işledikten sonra ya da yanlış yapıp suç işledikten sonra da kendisini suçsuz gösteremez, kaderi mazeret olarak ileri süremez. Çünkü bu fiiller, insanlar böyle tercih ettikleri için, bu seçime uygun olarak Allah tarafından yaratılmışlardır.
Burada dileyen, tercih eden, isteyen kuldur; yaratan da Allahtır. Kul sorumluluk doğuran fiilleri irade edendir ama yaratan değildir; zira yaratmak Allaha mahsustur. Nitekim Kuran-ı Kerimde: Allah her şeyin yaratıcısıdır. (Enam, 6/102) buyrulmaktadır.
Her şeyin yaratıcısının Allah olması bizim kötü ve yanlış işleri, sorumluluktan kaçarak Allaha havale etmemize yol açmamalıdır. Bu kaderi istismar etmek olur. Ayrıca kader ve kazâya güvenip çalışmayı bırakmak, olumlu sonucun sağlanması ya da olumsuz sonuçların önlenmesi için gerekli sebeplere sarılmamak ve tedbirleri almamak, İslâmın kader anlayışı ile bağdaşmaz. Allah her şeyi birtakım sebeplere bağlamıştır. İnsan bu sebepleri yerine getirirse Allah da o sebeplerin sonucunu yaratacaktır. Bu da bir ilâhî kanundur ve bir kaderdir.
Dolayısıyla kişinin Ben ne yapayım, kaderim böyle diyerek günah ya da suç işlemesi ya da işledikten sonra kaderi suçlaması doğru değildir.
Günün Ayeti
Kıyamet günü için dürüst teraziler koyarız; hiçbir kimseye zerre kadar zulmedilmez; bir hardal tanesi ağırlığınca da olsa, onu getirir koruz. Hesap gören olarak da Biz yeteriz.
Enbiya 47
Günün Hadisi
İnsanlar uykudadırlar, ölünce uyanırlar.
Günün Sözü
Deniz gibi mal kazan, fakat sen üzerinde gemi ol.
Mevlana
Günün Duası
Allahım bugün dinime, ülkeme, milletime ve de aileme faydalı bir iş yapmayı nasip et.
Bunları biliyor muyuz?
Leşker-i Dua Nedir?
Sıkıntı ve darda kalan Müslümanlara duaları ile yardımda bulunan Allahın sevgili kulları, S
salih Müslümanlar demektir.
Günün Nüktesi
Takva sahibi olmak için
Bir gün Hz. Davud oğlu Hz. Süleymana şu nasihatte bulunur:
Ey oğul! Bir insanın takva sahibi olması şu üç şey ile belli olur:
1. Allahın takdir ettiği bela ve sıkıntı karşısında, Ona tam ve güzel bir şekilde tevekkül etmesi.
2. Onun kendisine ihsan ettiği şeylere gönülden razı olması.
3. Onun müptela kıldığı belalara karşı ise güzel bir sabra sahip olmasıdır.