Başkasına ait bir 'marka'yı izinsiz kullanmak dinen caiz mi?


  • Oluşturulma Tarihi : 05.11.2019 09:00
  • Güncelleme Tarihi :
Başkasına ait bir 'marka'yı izinsiz kullanmak dinen caiz mi? yazının resmi

Başkasının emeğini gasp anlamına gelecek her iş, tutum ve davranış, kul hakkı sorumluğunu gerektirir. Kul hakkı ki Allah’ın affetmediği iki büyük günahtan birisidir. Bu hak ise, söz konusu hak sahibine iade edilmedikçe veya helallik alınmadıkça ortadan kalkmaz. İslam dini, emeğe büyük önem verir, haksız kazanca ise karşı çıkar. Kur’an-ı Kerim’de “İnsan için ancak çalıştığı vardır” (Necm, 53/39) buyrulur. Hz. Peygamber de emeğin hakkının verilmesini değişik hadisleriyle ifade etmişlerdir. Bunlardan birinde “Hiçbir kimse, elinin emeği ile kazandığını yemekten daha hayırlı bir kazanç yememiştir. Allah’ın Peygamberi Davud da kendi elinin emeğini yerdi” (Buhari, Büyu’, 15) buyurmuşlardır. Buna göre, emek ve gayret sarf ederek toplum nezdinde itibar gören bir firmanın kendi markasının izinsiz olarak başkaları tarafından kullanılması kul hakkı ihlaline ve müşterilerinin aldatılmasına sebep olacağından dolayı İslam ahlakıyla bağdaşmamaktadır. Ayrıca bu yolla haksız kazanç sağlamak da dinen caiz değildir.
Babasından ayrı olan kişi babası öldüğünde malından miras alır mı?
Kalan miras babanın ise, ölen babanın bütün çocukları evli, bekar, yaşlı, genç, çocuk, kız, erkek fark etmeksizin hepsi bu maldan dini hisseleri oranında miras alır. Evladın daha önce evden ayrılmış olması ya da farklı bir şehirde yaşaması kalan mirastan pay almasına engel değildir. Mal babadan kaldığı için bütün evlatları o mala mirasçı olurlar.
Peygamberlerin gönderilme hikmeti nedir?
İnsan, irade sahibi bir mahluktur. Bu irade ve hürriyet nimeti ile birlikte insan büyük bir imtihana tabi tutulmuştur. İnsan, canlısıyla ve cansızıyla, alemdeki birçok varlığın karakterlerini adeta bünyesinde toplamış. Taş gibi sert de olabiliyor, pamuk gibi yumuşak da. Kurnazlıkta tilkileri, merhametsizlikte canavarları çok geri bırakabiliyor. Öyle ise, her yöne gidebilen, dilediğini yapabilen, doğru ve yanlış hareket edebilen ve çok farklı ve hatta birbirine zıt şeyler söyleyebilen bu varlık için bir rehber gerekiyor. Bu yol gösterici, “akıl” olamaz. Çünkü akıl, şu varlık alemini kimin yarattığını, insandan neler istediğini, hangi işlerden razı olduğunu, ölüm ötesinin hangi beldeye çıktığını ve böyle daha nice soruları cevaplandıracak güçte değil. İşte insan aklının metafizik sahadaki bu acizliği, insana yol gösterecek bir başka rehberi gerekli kılar. Bu rehber ise peygamberlerdir. Peygamberler, Allah’ın razı olduğu insan modelidir. Taklit edilmesiyle hakikate ve hidayete kavuşulan örnek şahsiyettir. Ve peygamber, ismet sıfatına sahiptir. Yani, ondan, Allah’ın razı olmayacağı hiçbir söz, fiil ve hareket sadır olmaz. Bu vesile ile rotasını şaşırmamak ve yolunu bulması için insana nice peygamberler gönderilmiştir. Bunun yanında ahiret günün de insanın bir itiraz hakkı olmaması için peygamberler ve ilahi kitaplar ve emirler de gönderilmiştir.
Günün Ayeti
Allah, size evlerinizi güvenlik ve huzur bulacağınız yerler kıldı. Nahl, 16/80.
Günün Hadisi
Kabul edileceğine kesin bir şekilde inanarak Allah’a dua edin. Tirmizi, “De’avat”, 66.
Günün Sözü
Bir kimsede bir iyilik gördüğünüz vakit o iyiliği takdir edin ki o kişi iyiliklerini artırmaya istek duysun. Zübeyr b. Avvam
Günün Duası
Allah’ım bugün vatanımızı ve milletimizi her türlü kaza, bela, afet ve terörden muhafaza eyle.
Bunları biliyor muyuz?
Aynel Yakin nedir?
Duyu organlarının deney ve gözlemlerine dayanarak elde edilen bilgiye denir.
Günün Nüktesi
Yazıklar Olsun…
Ebu Hureyre diyor ki: Hz. Peygamberim “Yazıklar olsun, yazıklar olsun, yazıklar olsun” buyurdu. Kendisine “Kime yazıklar olsun, ey Allah’ın Resulü” diye soruldu. Peygamberimiz “Anne-babasından birinin veya her ikisinin ihtiyarlık zamanlarına yetişip de Cennete giremeyene (onları razı ederek cennete girmeyi hak edemeyene)” buyurdu. (Müslim, Birr, 3)
 

Başkasına ait bir 'marka'yı izinsiz kullanmak dinen caiz mi?
Doç. Dr. Zeki Uyanık
Yazarımız Kim ?

Doç. Dr. Zeki Uyanık