Sayfa Yükleniyor...
Anne hamilelikte ve doğum esnasında hayati tehlikeye girecekse kürtaj olabilir, çocuk sakat ve hasta diye kürtaj yapılması caiz değildir.
Bu şekildeki bir muamele insan hayatına karsı islenmiş bir cinayettir ve haramdır. Sakat olanların da yasama hakki vardır, bunu Allah vermiştir. Dünya imtihan dünyasıdır. Yarın insanın ne hale geleceğini kimse bilemez.
Sakalı kesmenin hükmü nedir?
Sakal bırakma, Hazreti Peygamberin önemli sünnetlerinden biridir. Sakal bırakma sünnet olduğundan terkinde farzın terki gibi bir hüküm verilmemiştir.
Sakal bırakma sünneti konusunda Şafiî ile Hanefî alimleri arasında farklı görüş vardır. Şafiîye göre sakal bırakmak sünnettir. Kesimi ise mekruhtur. Hanefi bilginlere göre ise sakalı kesmek haramdır.
Niçin İnsanlar rızık konusunda eşit yaratılmadı?
Allah herkesin rızkını farklı yaratmıştır. Nitekim Kuran-ı Kerimde bu hususta şöyle buyrulmaktadır: Biz bazılarınızı bazılarınıza rızık hususunda üstün kıldık.Tabi bunda pek çok hikmetler vardır. Kimisi servet ile imtihan olurken kimisi de yokluk ya da az rızık ile imtihana tabi tutulmaktadır. Yani rızkın uhrevi sorumluluğu söz konusudur.
Dolayısıyla Allah dilediğine az rızık verir, dilediğine ise bol rızık verir. Ama hangisi daha hayırlı onu da ancak Allah bilir. Biz kullara düşen teslimiyet içinde olmak ve kadere rıza göstermektir. Öyle ki bu hususla ilgili olarak Allahu Teala, Kuran-ı Kerimde mealen: Eğer Allah bütün kullarına (eşit olarak) bol rızık verseydi, yeryüzünde muhakkak ki taşkınlık ederler, azarlardı. Fakat O, ne miktar dilerse (rızkı o kadar) indirir. Şüphe yok ki O, kullarının her halinden hakkıyla haberdardır, (her şeyi) kemaliyle görendir şeklinde bizi uyarmaktadır.
İslamda kan kardeşliği var mıdır?
İslam dininde kan kardeşliği diye bir şey yoktur. Karı kocanın birbirine verdiği kan aralarında evliliğe dair her hangi bir engel ya da kardeşlik oluşturmaz. Evliliğe engel olan kardeşlik kan kardeşliği değil gerçek kardeşlik ile süt kardeşliğidir. Dolayısıyla karı kocanın ya da bir başkasının birbirine verdiği kan aralarında kardeşlik oluşturmaz. Evliliğe de engel teşkil etmez.
Namazda şahadet parmağını kaldırmak sünnet midir?
Hanefi mezhebine göre namaz kılan kimsenin, tahiyyatın teşehhüdünde "lâ ilâhe" derken sağ elin şahadet parmağını yukarı kaldırması "illallâh" derken indirmesi sünnettir. Şâfii mezhebinde ise oturuşun sonuna kadar parmağın indirilmemesi sünnettir.
Günün Ayeti
İyi bilin ki Allah, hem cezası çok şiddetli olandır, hem de çok bağışlayıcı, çok merhametlidir.
Maide 98.
Günün Hadisi
Allah, yeri ve gökleri yarattığı gün, yüz rahmet yarattı. Her bir rahmet yerle gök arasını dolduracak kadardır. Bu yüz rahmetten yeryüzüne bir tek rahmet indirdi ki bu sayede anne yavrusuna, yabani hayvanlar ve kuşlar da birbirlerine merhamet ederler. Kıyamette ise O, bu rahmetin tamamı ile kullarına merhamet eder.
Müslim, Tövbe, 21.
Günün Sözü
Azla mutluluk çokla didişmekten iyidir.
Denis Diderot
Günün Duası
Allahım kalbimizde imanı ve rahmeti daim eyle.
Bunları biliyor muyuz?
Yed-i Beydâ Nedir?
Hz. Mûsânın mucize olarak gösterdiği ve koynundan çıkardığında gözleri kamaştıran ve güneş ziyası saçan beyaz eli demektir.
Günün Nüktesi
Kayığa karşı araba
Ahmed Vefık Paşa, Sultan Abdülaziz Han devrinde Osmanlı Devletinin Paris büyükelçisidir. Fransa İmparatoru III. Napolyonun saltanat arabasının eşini yaptırır ve Pariste onunla dolaşır. Fakat ortalık alt üst olur. Arabayı görenler, İmparator geliyor diye elleri ayaklarına dolanır. Durumu kendisine anlatmaya cesaret edemezler, fakat İmparatora bildirirler. Saraydan, kendisine, nezaket icabı olarak bu arabayı kullanmaması rica edilir.
Paşa: Derhal!... Kullanmaktan hemen vazgeçerim. Ama bir şartım var. İstanbuldaki Fransız büyükelçisi, Boğaziçinde gezinti yapmak için Padişahımızın kayığının eşini yaptırmış, onunla caka satarmış. Sefirleri o kayığı kullanmaktan vazgeçsin, ben de bu arabaya binmeyeyim, der.
Bunun üzerine İstanbuldaki Fransız sefiri bu nezaketsiz hareketinden hemen vazgeçer, Paşa da arabayı sefaretin ahırına çektirir.