2

Belli bir yaştan sonra isim değiştirmek dinen caiz mi?


  • Oluşturulma Tarihi : 16.12.2015 09:29
  • Güncelleme Tarihi :

Yeni doğan çocuğa güzel bir isim koymak anne ve babaların en önemli görevlerindendir. Çocuğa konulan isim hem bu dünyada hem de ahirette geçerlidir.

 Hz. Peygamber sadece çocukların değil, büyük insanların ismiyle dahi ilgilenmiştir. Kötü bulduğu bazı isimleri değiştirme yoluna gitmiştir. Yine konulması gereken güzel isimler hakkında bilgiler vermiş, zaman zaman bizzat kendileri çocuklara isimler vermiştir.

Hz. Peygamber güzel isim koymanın önemini bir sözünde şöyle ifade etmektedir: “Sizler kıyamet günü isimlerinizle ve babalarınızın isimleriyle çağrılacaksınız. Öyleyse isimlerinizi güzel koyun.”

Bu çağırma işlemini Allah'ın görevlendirdiği bir melek Allah’ın izniyle yapacaktır. Hiç kimse kıyamet günü Allah’ın hoşlanmayacağı isimle O’nun karşısına çıkmak istemez. Öyleyse kötü olan isimlerin çocuklara verilmemesi gerekir.

 İsmin bu ehemmiyetinden dolayıdır ki, Peygamber'imiz kötü manaya gelen yabancı isimleri iyi manaya gelen Müslüman isimleriyle değiştirmiştir.

Bu anlamda kişi sahip olduğu isimden memnuniyetsizlik duyuyorsa yeni bir isim almasında bir sakınca yoktur.

Ancak bunun için ezan okumak, kurban kesmek vs. gibi herhangi bir merasim düzenlemeye gerek yoktur. Peygamberimizin, isimlerini değiştirdiği sahabelere bu tür bir merasim yaptırdığı bilinmemektedir. Ancak yine de ezan okumak isterse ya da kurban keserse de sakıncası yoktur.

İş yeri devrederken bir bedel almak dinen caiz mi?

Fıkıh kitapları, alış-veriş ve devir teslimlerde hava parası diye bir meşru kazanca yer vermemektedir. Kitaplarda bunun yeri olmamakla beraber günümüz ticaret hayatında hava parasından da kaçınmak mümkün değildir.  Tabii daha önce yazılmış dini kitaplarda hava parasının olmaması bu işin caiz olduğunu yahut da caiz olmadığını göstermez.

Bir konu yahut bir sorun Hazreti Peygamber döneminde olmaya bilir ama ondan sonraki bir dönemde var olmuşsa bunun dindeki yerini tespit etmek gerekir hava parası da bu yeni ortaya çıkan konulardan biridir. Onun için buna bir çare bulmak elzem gelir.

Günümüz İslam fıkıhçıları hava parasını caiz görmemektedirler. Ama hava parası ticari hayatın bir vazgeçilmezi olduğundan buna bir çıkış yolu olarak İslam fıkıhçıları şunu söylemişlerdir. 

Hava parası caiz değildir ama işyerini de almak istiyorsa kişi hava parası değil de dükkândaki malların veya demirbaşların fiyatını yükseltilerek satın alsın. Yani bu işlemin caiz olması için satılacak olan veya satın alınacak olan malın veya demir başların fiyatını artırsın istenilen hava parası bu şekilde tahsil edilsin bu şekli ile yapılan alış veriş direk hava parası olmadığı için caiz olur.

Kişi vefat etmeden malının ne kadarını vasiyet edebilir?

Kişinin ölümünden sonra yerine getirilmek üzere yapacağı vasiyet malının üçte birini aşmamalıdır. Yani bir kimse ancak malının üçte birini vasiyet edebilir. Fazlasını vasiyet etmesinin geçerliliği varislerinin iznine bağlıdır.

Bu anlamda İslam fıkıhçıları, vasiyet konusunda şu hükmü tespit etmişlerdir: 'Malın üçte birinden azını vasiyet etmek müstahaptır. Bu vasiyet edenin ister fakir, ister zengin olmasına bağlı bir sınırlama değildir. Herkes için geçerli olan bir istihbab kapısıdır. Onun için akraba bağlarının zarar görmesi için bir malı vasiyet edecek kimse bu ilkelere bağlı kalarak malının üçte birini veya daha azını vasiyet etmesi dini anlamda daha uygun bir davranış olur.

Günün Ayeti

Eğer Allah insanları zulümleri yüzünden hesaba çekseydi, yeryüzünde kımıldayan tek canlı bırakmazdı. Fakat Allah onları, belli bir vakte kadar erteler. Müddetleri (ecelleri) geldiği zaman, onu ne bir saat erteleyebilirler, ne de öne alabilirler. Nahl 16/61

 Günün Hadisi

 “Ölülerinizin iyiliklerini anın, kötülüklerini dillendirmekten kaçının.”

 Ebû Dâvûd, "Edeb", 42. 

Günün Sözü

''Yaptıklarınızı Allah için yapmıyorsanız boşuna yorulmayın.."

Abdulkadir Geylani

 Günün Duası

Allah’ım dünyada da ahirette de korktuklarımızdan emin umduklarımıza nail eyle.

 Bunları biliyor muyuz?

 Hırka-i Şerif Nedir?

Peygamber efendimizin sağlığında büyük velî Veysel Karânî hazretlerine verilmesini vasiyet ettiği mübârek hırkası demektir. Veysel Karânî'ye hediye edilen bu hırka, İstanbul Fâtih'teki Hırka-i Şerîf Câmii'ndedir.

Günün Nüktesi

 Faydalı İş…

 Dine inanmayan sabun imalatçısı , bir din adamına:

-Sizin anlattığınız dinin dünyaya iyilik getirdiği görülmüyor. Dünya aradan geçen bunca yüz yıla rağmen hala kötü insanlarla dolu demiş.

 O sırada din adamı ile sabuncu çamur içinde oynayan küçük bir çocuğun önünden geçiyorlardı.

Din adamı dedi ki:

 -Sabunun da dünyaya pek fazla iyilik getirmediği anlaşılıyor. Zira dünyada hala pek çok pislik, pek çok pis insan var.

 Sabuncu itiraz etti:

 -Ama sabun kullanıldığı zaman faydalıdır.

 Din adamı taşı gediğine koydu:

 -Evet din de öyle. Uygulanırsa ve yaşanırsa dünyaya iyilik getirir.

Belli bir yaştan sonra isim değiştirmek dinen caiz mi?
Doç. Dr. Zeki Uyanık
Yazarımız Kim ?

Doç. Dr. Zeki Uyanık