Sayfa Yükleniyor...
Dini hayatımızda "Üç Aylar" diye bilinen ve sonu Ramazan ayına ulaşan feyizli ve bereketli mâneviyat mevsimine kavuşmuş bulunuyoruz. Üç Aylar, kamerî aylardan Recep, Şâban ve Ramazan aylarıdır. Bu mübârek aylardan birincisi olan Receb'in mânevî değerine, Kur'an-ı Kerim'de ve sevgili Peygamberimiz'in hadis-i şeriflerinde işaret vardır. Kur'an-ı Kerim'de şöyle buyurulur: "Allah'ın gökleri ve yeri yarattığı günkü yazısına göre ayların sayısı onikidir. Bunlardan dördü haram aylarıdır. Bu, dosdoğru bir nizamdır. Öyleyse o aylar içinde kendinize yazık etmeyin..."
Hazreti Peygamber de Üç Aylar hakkında şöyle buyurmaktadır:
Recep Allah'ın ayı, Şâban benim ayım, Ramazan da ümmetimin ayıdır."
Ey Allah'ım! Recep ve Şâbanı bize mübârek kıl, bizi Ramazan'a kavuştur."
Recep ayı, gerek İslamın Arap yarım adasına yayılmasından önce, gerekse daha sonra mukaddes bilinen bir aydır. İslâm dini tebliğ edilmeden önce bu ay girer girmez, Arap kabileleri arasında harp etmek, baskın ve çapulculuk yapmak yasaklanır, herkes bu ayda kendisini emniyet ve selâmette hissederdi. Bu mübârek aylar içerisinde öyle feyizli geceler vardır ki, Yüce Allah'ın rahmet ve mağfireti bu gecelerde müminler üzerine yağmur gibi yağar. Recep ayının ilk Cuma gecesi olan Regaib kandili, Allah Teâlâ'nın kullarına bol bol bağışta bulunduğu, az ibadetlerine karşılık çok ecir verdiği bir rağbet gecesidir.
Regaib gecesi, duaların kabul olunduğu ve Allah'ın, isteyen kullarına ihsan ve ikramının bol bol olduğu bir gecedir. Regaib Kandili, Recep ayının 27. gecesindeki Mirac ve Şâban ayının 15. gecesindeki Berat Kandillerini, Ramazan ayını, Kadir Gecesini, Ramazan ve Kurban Bayramlarını müjdeleyen mübarek bir gecedir.
Recep ayı içerisinde bulunan bir başka mübârek gece de Mirac gecesidir. Mirac gecesi, Allah'ın sevgili kulu ve Rasûlü Hazreti Muhammedi Mekke'deki Mescid-i Haram'dan, Kudüs'teki Mescid-i Aksa'ya ve oradan da göklere yükselttiği gecedir. Mirac gecesi, Yüce Allah'ın Sevgili Peygamberimize büyük hakikatlerin ilâhî sırlarını gösterdiği, mü'minlere namazın farz kılındığı ve biz müslümanlar için de ilâhî lütuflarla dolu olan mübârek bir gecedir.
Üç Ayların ikincisi olan Şâban ayı ve onun on beşinci gecesi olan Berat gecesi de müslümanlarca kutsal sayılmış, bu gecenin, diğer gecelerden farklı bir şekilde geçirilmesi, bu gecede daha fazla ibâdet edilmesi adet halini almıştır. Bu gece hakkında Peygamberimiz 'in şöyle buyurduğu rivayet edilmiştir.
Allah Teâlâ Şâban'ın 15. gecesi Kelb kabilesi koyunlarının kılları sayısından fazla kişiyi bağışlar.
Üç Aylar'ın sonuncusu olan Ramazan ayı ve onda bulunan Kadir Gecesi'nin ise dinî hayatımızda ayrı bir yeri ve önemi vardır. Ramazan ayı faziletlerle dolu bir aydır. Ramazan ayı, hayır ayı, yoksullara ve düşkünlere yardım ayı ve bütün anlamıyla Kur'an ayıdır.
Ramazan'ın diriltici özelliği, bütün insanlığı huzura ve saâdete kavuşturmak için yeryüzüne gönderilen Kur'an-ı Kerim'in bu ayda inmeye başlamasında, bin aydan, yani seksen küsur yıllık bir ömürden daha hayırlı olan Kadir Gecesi'nin bu ay içerisinde bulunmasından kaynaklanmaktadır. Ayrıca, İslâm'ın beş esasından biri olan oruç, bu aya tahsis edilmiştir. Ramazan ayının, günahkâr kullar için, yeniden kendine gelme, canlanıp ayağa kalkma ve şeytanın vurduğu prangayı koparma fırsatı verdiğini de Peygamberimiz şöyle belirtir: "Ramazan ayı gelince cennet kapıları ardına kadar açılır, cehennem kapıları kapanır ve şeytanlar zincire vurulur."
Halk arasında Üç Aylar" diye adlandırılan Recep, Şâban ve Ramazan ayları, Yüce Allah'ın ruhumuza ikram ettiği faziletli ve feyizli bir zaman dilimidir. Dökülen pişmanlık gözyaşlarının günahları silip yok ettiği kandiller geçididir. Günah işlemeye müsait bulunan insanın, günahlarından temizlenmesi için, Üç Aylar bir fırsattır. Kısaca Üç Aylar, günahlardan arınma, sevaplarla donanma mevsimidir.
Üç Aylar geçmişin muhasebesini yaparak, geleceğe azim ve enerji dolu bir şevkle atılmak için iyi bir imkandır. Hayatımızda adeta oto kontrol sisteminin kurulmasına vesile olan mübârek Üç Aylar ve kandiller, dünyevî meşguliyetlerimizden sıyrılıp, yaratılış gayemizi düşünmemiz; yaratan ve yaratılanlarla olan münasebetlerimizi değerlendirmemiz için son derece kıymetli fırsatlardır.
Unutulmamalıdır ki, insan bu dünyada nasıl yaşamışsa, kıyamet gününde, hesap sahasında, dünyada işledikleriyle birlikte varacaktır. Bu konuda Kur'an-ı Kerim'de şöyle buyurulur: Ey iman edenler! Allah'tan korkun, herkes yarına ne hazırladığına bir baksın; Allah'tan sakının, çünkü Allah, işlediklerinizden haberdardır."
İşte kavuştuğumuz mübarek Üç Aylar, Yaratıcımıza, ailemize, çocuklarımıza, milletimize ve bütün insanlığa karşı görev ve sorumluluklarımızı hatırlatmalı, hata, ihmal ve kusurlarımızdan dönmemize ve gaflet uykusundan uyanmamıza vesile olmalıdır.
Aramızdaki çekişmeleri, tefrika ve ihtilâfları, şahsî menfaat hesaplarını ve basit düşünce farklılıklarını bertaraf etmeli; her zamandan daha çok muhtaç olduğumuz ve Yüce Dinimizin bizden ısrarla istediği; barış, hoşgörü, kardeşlik, birlik ve beraberliğimizin güçlenmesini, insânî ve ahlâkî meziyetlerin yeniden yeşermesini sağlamalıdır.
Sorular ve Cevaplar
Regaib kandilinin İslam dinindeki yeri nedir?
Receb ayının ilk cuma gecesine Regaib gecesi denir. Bu geceye Regaib gecesi ismini melekler vermişlerdir. Regaib, rağbet edilen, temizlenilen, mağfiret gecesi demektir. Regaib, ihsanın ve hayrın bol olduğu gece demektir.
Regaib gecesi, bir lütuf, rahmet ve mağfiret gecesidir. Bu gece kurtulacak olanlar da, bu geceye ve bu gecede ibadetlere rağbet edecek olanlardır.
Her Cuma gecesi kıymetlidir. Bu iki kıymetli gece bir araya gelince, daha kıymetli oluyor.
Allahu Teâlâ, bu gecede, müminlere, ragibetler [ihsanlar, ikramlar] yapar. Bu geceye hürmet edenleri affeder. Bu gece yapılan dua kabul olur, namaz, oruç, sadaka gibi ibadetlere, sayısız sevaplar verilir. Onun için Regaib gecesini ibadetle geçirmeliyiz.
Regaib kandilini nasıl ihya etmek gerekir?
Bu gece, oruçlu olarak karşılanmalıdır. Bu gecede kazası olanın hiç değilse bir günlük kazâ namazı kılması çok iyi olur. Kur'an-ı Kerim okunmalıdır. Bu gecenin ihyâsı, yatsı namazıyla sabah namazını camide cemaatle kılmakla olur. Yani kişi bu iki vakti cemaatle kılmakla bütün gece ibadet etmiş gibi sevap kazanır.
Bu geceyi ihyâ etme şekillerinden birisi de zikirdir. "Lâ ilâe illallah", "Estağfirullah", "Sübhànallah", "Elhamdülillâh", "Allahu ekber", "Lâ havle ve lâ kuvvete illâ billâhil aliyyil azîm", "Allahümme salli alâ seyyidinâ muhammedin ve alâ âli seyyidinâ muhammed", gibi zikirleri bu gece çokça yapmalı. Bu zikirleri ifa etmek çok sevaptır. Bunun yanında bu geceyi bir fırsat bilerek bir nefis muhasebesi yapılmalıdır.
Bu gece yapabileceğimiz ibadetlerden birisi de Tesbih Namazı'dır. Tespih namazından sonra ise gecenin ilerleyen saatlerinde gece namazı ile gece bitirilmelidir. Aynı zaman da bu geceyi fırsat bilerek tövbe ve istiğfar edilmelidir.
İslam dininde kaç kandil vardır?
İslam dininde beş kandil vardır.
Mevlid Kandili: Peygamberimizin dünyaya geldiği gecedir.
Regaib Kandili: Hz. Amine'nin Peygamberimize hamile olduğunu anladığı gecedir.
Mirac Kandili: Peygamberimizin, miraca yükseltildiği gecedir.
Berat Kandili: İnsanların bir senelik hayat ve rızıklarının gözden geçirildiği, Müslümanların af ve lütuflara nail olduğu gece.
Kadir Gecesi: Kuran-ı Kerim'in dünya semasından Peygamberimize indirilmeye başladığı ve nafile bin aydan daha hayırlı olan gecedir.
Kandil Gecelerini Nasıl Değerlendirmeliyiz?
1. Kur'an-ı Kerim okuyarak,
2. Aile bireyleriyle birlikte günün mana ve ehemmiyeti hakkında sohbet ederek,
3- Günahlarımızdan dolayı tövbe ederek.
4. Allah rızası için namaz kılarak,
5. Hayatımızın geçmiş günleri ve yılları hakkında muhasebe yaparak,
6. Günahlarımızın bağışlanması için Allah'tan af dileyerek,
7. Sevgili Peygamberimize bol bol salât ve selâm okuyarak,
8. Dünya ve ahirete ait dileklerimiz için dua ederek,
9. Hastaları, yaşlıları ziyaret ederek; yoksulları, öksüz ve yetimleri sevindirerek,
10. Eş, dost ve yakınlarımızla tebrikleşerek,
11. Dargın ve küskünleri barıştırarak, değerlendirebiliriz
Günün Ayeti
Ey iman edenler! Allah'a karşı gelmekten sakının ve yarın için önünüzden ne göndereceğinize bakın.
Günün Hadisi
Receb-i şerifin bir gün başında, bir gün ortasında ve bir gün de sonunda oruç tutana, Recebin hepsini tutmuş gibi sevap verilir.
Günün Sözü
Şu beş gecede yapılan dua geri çevrilmez. Regaib gecesi, Şabanın 15. gecesi, Cuma, Ramazan bayramı ve Kurban bayramı gecesi.
Hz. Muhammed
Günün Duası
Allahım Receple Şabanı hakkımızda hayırlı kıl ve bizi Ramazan ayına ulaştır.
Bunları biliyor muyuz?
Regaib Nedir?
Regâib, arapça bir kelimedir ve "reğa-be" kökünden gelmektedir. "Reğa-be", kelime olarak, herhangi bir şeyi istemek, arzulamak, ona karşı meyletmek ve onu elde etmek için çaba sarf etmek demektir.
Günün Nüktesi
Ey meleklerim ne istiyorsunuz?
Hz. Peygamber, şöyle buyurmuştur: Dikkat et! Recebin ilk Cuma gecesinde uyanık ol. O geceyi gafletle geçirme, çünkü melekler o geceye Regaib gecesi diye isim koymuşlar.
Zira o gecenin üçte biri geçtiğinde yer ve gök melekleri Kâbe ve havarisinde toplandılar. Allahu Teâlâ onların toplantısı üzerine, Ey meleklerim, ne istiyorsunuz? diye sorar.
Melekler, Ey Rabbimiz, senden istek ve niyazımız, Recebin oruçlularının günahlarının bağışlanmasıdır derler. Allahû Teâlâ da, Recebin oruçlularını affettim der.