Sayfa Yükleniyor...
Besmele ekmeğimizin bereketi ve her hayırlı işin başı olduğundan her başladığımız hayırlı işe besmele ile başlamalıyız. Yemek yemek, su içmek, ya da buna benzer bir takım nimetlerden istifade ederken de Müslüman besmele ile başlamalıdır.
Zira besmele ile başlamadığımızda şeytan da o yemeğe ya da nimete ortak olmaktadır. Besmele ile başlanan yemeğe ise şeytan yaklaşamamaktadır. Nitekim sevgili Peygamberimizin hazır bulunduğu bir ortamda sahabenin birisi yemek yerken besmeleyi çekmeyi unuttu. Besmeleyi çekmeyi unuttuğunu hatırlayınca besmeleyi çekti. Rasulüllah Efendimiz de tebessüm ettiler. Sebebi sorulunca Efendimiz: Besmelesiz yemeğe başlayınca, Şeytan da onunla yemek yiyordu. Besmeleyi okuyunca; şeytan yediklerini istifra etti Buyurdular.
Buna göre yemek yerken besmele ile başlamalıyız. Şayet yemeğe başlarken besmeleyi unutmuşsak hatırladığımız anda baştan sona kadar Allahın adı ile başlıyorum demeliyiz
İman ile ilgili şaka yapmak imana zarar verir mi?
Bir zaruret olmadıkça küfrü yani dinden çıkmayı gerektiren sözleri söylemesi kişiyi dinden çıkarır. Bu şekilde dinden çıkan kişinin, dini hükümlere göre, eşiyle aralarındaki nikah bağı da kopar.
Ancak, zorlanarak küfrü gerektiren sözleri söylemek zorunda kalan kişiler, bu hükmün dışındadırlar. Nitekim Kur'an-ı Kerim Nahl süresi 106. ayetinde bu konu ile ilgili olarak şöyle buyrulmaktadır: "İmandan sonra Allah'a karşı küfre saparak, -kalbi imanla mutmain olduğu halde zorlananlar hariç-, küfre sinesini açan kimseler üstüne muhakkak ki, Allah'tan bir gazap iner ve kendilerine büyük bir azap vardır" buyrulmaktadır.
Hz. Peygamber de bir hadis-i şerifinde şöyle buyurmaktadır: "Ümmetimden hata ve unutmak veya zorlama sonucu vuku bulacak günahlar affolunmuştur"
Ayetten ve hadisten anlaşıldığına göre, kişi küfrü gerektiren sözleri isteyerek bilinçli bir şekilde söylerse dinden çıkmış olur. Ancak, kalbi imanla dolu olduğu halde zorlama ile küfür sözlerini söylerse dinden çıkmaz.
Zorlama İslam hukukunda, bir kimseyi tehdit ve korkutma ile rızası olmadığı bir sözü söylemeye veya bir fiili yapmaya mecbur bırakmaktır. Ancak bu ikrahın yani zorlamanın geçerli olması için zorlayan kişinin o işi yapmaya muktedir olması gerekir.
Buna göre Müslüman olmadığını söyleyen bir kimse ortada bir zorlama ve tehdit olmadığından bu sözleri söylemesi caiz değildir. Zira bu kişi kendi irade ve seçeneğiyle bu sözleri söylediğinden imanı hafife atmış ve böylece dinden çıkmış olur. Ana-babaya isyan etmenin dindeki hükmü nedir?
Ana-baba, çocuklarının hürmetle saygıyla, sevgiyle muamele etmekle görevli oldukları varlıklardır. Kur'an bu hususa işaret ederken onlara "of" bile dememeyi ihtar buyurmaktadır. Hatta dindar olmasalar bile onlara iyi geçinmeyi emretmektedir.
Bu sebeple ana-babaya isyan etme hep büyük günahlar kategorisine dahil edilmiştir. Bazı hadis-i şeriflerde bu husus açıkça belirtilmiş ve onların hukukuna riayet etmeme büyük günah olarak sevgili Peygamberimiz tarafından beyan buyrulmuştur.
Fakat ana-baba başta Allah'a şirk koşma olmak üzere Allah'a isyan ihtiva eden emirlerde, isteklerde bulunursa onlara itaat etmeme vaciptir. Zira Allah'a isyanın bulunduğu yerde mahlukata -kim olursa olsun- itaat edilmez.
Günün Hadisi
Kim tok gözlü olmak isterse, Allah onu başkalarına muhtaç olmaktan kurtarır.
Buhârî, Zekât 50
Günün Sözü
Verilen söz, vaktinde verilmesi gereken bir borçtur Hz. Ali
Günün Duası
Allahım kalplerimizi imansız, evlerimizi aşsız, dillerimizi duasız bırakma.
Bunları biliyor muyuz?
Hak din nedir?
Allah'ın peygamberleri vasıtasıyla gönderdiği dine denir. Bu din, tevhit esasına dayanan İslâm dinidir. İlk peygamberden itibaren bütün peygamberlerin tebliğ ettiği hak dinin adı İslâm, bu dini kabul edenlere de Müslüman denir.
Günün Nüktesi
Bilgeliği Kimden Öğrendin?
Lokman Hekim'e: Bilgeliği kimsen öğrendin? diye sorduklarında ondan şu cevabı almışlar:
Körlerden öğrendim. Çünkü onlar elindeki değnekle tam araştırmadan adım atmazlar.
Basacakları yerin sağlam olduğundan emin olduktan sonra adım atarlar... Bundan dolayı ben de bir şey yapacağım zaman düşünür, faydalı ise konuşur, yararlı ise yaparım... Faydasız ise bırakmayı ve susmayı tercih ederim.