Sayfa Yükleniyor...
Eti yenen kara hayvanlarının etlerinin helal olması için, usûlüne uygun olarak kesilmesi gerekir. Usûlüne uygun kesim, Hanefilere göre besmele çekilerek, hayvanın nefes ve yemek boruları ile şah damarının veya iki şah damarından birinin kesilmesi şeklinde yapılır.
Besmelenin kasten terk edilmesi hâlinde kesilen hayvanın eti Hanefilere göre haram olur. Ama unutarak terk edilirse helâldir.
Şâfiîler besmelenin kasten terk edilmesi halinde de etin yenilebileceği görüşündedirler.
Sığır, manda, koyun ve keçi cinsinden hayvanlar yatırılıp çenelerinin hemen altından boğazlanmak suretiyle (zebh), deve ise göğsünün hemen üzerinden kesilir (nahr) ve hayvanın kanının iyice akması için bir süre beklenilir.
Kesimden önce bıçak ve benzeri kesici âletlerin hayvanın gözünden uzak bir yerde bilenmeleri sünnettir. Hayvanlardan biri, diğerinin gözü önünde kesilmemelidir.
Kur'an-ı Kerimi diğer ilahi kitaplardan ayıran özellikler nelerdir?
Kuran-ı Kerim, alemlere rahmet vesilesi olarak gönderilen son peygamber Hz. Muhammede Allah tarafından gönderilen kutsal son hak ve evrensel kitaptır. Kur'an-ı Kerim'i diğer ilâhi kitaplardan ayıran birçok özellikler vardır.
Bu özelliklerin başlıcaları şunlardır:
1- Kur'an-ı Kerim Peygamberimize indiği gibi hiç bir değişikliğe uğramadan bize kadar gelmiştir. Kıyamete kadar da bozulmadan devam edecektir. Öteki kutsal kitaplardan bazıları tamamen kaybolmuş, bazıları da birçok değişikliklere uğrayarak bozulmuş ve hiçbiri Allah'tan gönderildiği gibi muhafaza edilememiştir.
Allahu Teala, Kur'an-ı Kerim'i koruyacağını kimsenin Kuran-ı Kerimi tahrif edemeyeceğini ve buna gücü yetmeyeceğini bu ayeti kerime ile bizlere bildirmiştir.
"Kur'an-ı sana Biz indirdik, onun koruyucusu da Biziz". (Hicr sûresi, 9)
Gerçekten de Allah, kutsal kitabımız Kur'an-ı Kerim'i günümüze kadar korudu, kıyamete kadar da koruyacaktır.
2-Kur'an-ı Kerim toplu olarak değil, zamana ve olaylara göre ayetler ve sûreler halinde parça parça inmiştir. Bu durum, onun kolayca ezberlenmesini ve anlaşılmasını sağlamıştır.
3- Kur'an-ı Kerim, son ilahî kitaptır. Ondan sonra başka kitap gelmeyecektir. Kur'an'ın hükümleri kıyamete kadar geçerli olacak değişmeyecektir. Önceki kitaplar ise belirli bir zaman için gönderilmişti.
4- Kur'an-ı Kerim, bütün insanlığa gönderilen bir kitaptır. Her asrın ihtiyaçlarını karşılayacak hakikat ve hikmetlerle doludur.
Mehiri düğünden sonra vermek caiz mi?
Bir evlilikte mehrin verilmesi, peşin olabileceği gibi aynı şekilde konuşulması ve kadının kabul etmesi halinde sonra da verilebilir. Evlenen erkek evleneceği kadına mehri peşin olarak verebilir; buna İslam fıkhında muaccel (peşin) mehir denir. Koca aynı şekilde peşin hiçbir şey vermeyip borçlanabilir, fıkıhta buna da müeccel (ertelenmiş) mehir adı verilir.
Mehrin bir kısmının peşin, bir kısmının ertelenmiş, borçlanılmış olması da mümkündür. Mehir para ve eşya olabileceği gibi ziynet eşyası da olabilir.
Günün Ayeti
Allah'tan korkun ki size merhamet edilsin."
(En'am, 6/155)
Günün Hadisi
Hangi kadın, kocası kendisinden razı olarak vefat ederse, cennete girer."
Tirmizî, Radâ, 10.
Günün Sözü
İnsan her nefesini mezardan uzaklaşmak için alır ama her nefes alışında ömründen bir nefeslik zaman azalır.
Namık Kemal
Günün Duası
Allahım bugün dünyaya indirdiğin rahmet ve bereketten bizi mahrum bırakma.
Bunları biliyor muyuz?
Takdim ve Tehir Nedir?
sefer halindeyken ikindi namazını öğle namazı ile veya öğleyi ikindi ile ve yatsı namazını akşam namazı ile veya akşamı yatsı ile birleştirerek kılmak demektir.
Günün Nüktesi
Kız Çocuğu
Hz. Âişe anlatıyor:
Beraberinde iki kız çocuğu bulunan bir kadın yanıma gelip, benden bir sadaka istedi.
Ben araştırdım ve evde bir hurmadan başka bir şey bulamadım. O hurmayı kadına verdim.
Kadın, hurmayı ikiye bölüp çocuklarının her birisine birer parça verdi, sonra da gitti.
Rasûlullah eve gelince durumu kendisine arz ettim.
Buyurdu ki:
"Kim ki kendisine kız çocuk verilirse ve o da onlara ihsanda bulunursa; onlar kendisine ateşten hicap (perde) olurlar."