Bir ürünün imalatında kullanılmak üzere domuz bağırsağının alım satımını yapmak caiz midir? 


  • Oluşturulma Tarihi : 04.04.2025 08:41
  • Güncelleme Tarihi : 04.04.2025 08:41

Domuz, dinimizin pis saydığı ve etinin yenilmesini haram kıldığı bir hayvandır. Nitekim Kur’an-ı Kerim’de, “Allah, size ancak leş, kan, domuz eti ve Allah’tan başkası adına kesileni haram kıldı…” (Bakara, 2/173) buyurulmaktadır. Her ne kadar bu ayet-i kerimede, domuzun etinin haram kılındığından söz edilmiş ise de En’am Suresinin 145. ayetinde geçen “rics” kelimesi ile, A’raf Suresinin 157. ayetinde yer alan “(Allah) onlara pis ve murdar olan şeyleri haram kılar” ifadelerini birlikte değerlendiren İslam alimleri, domuzun her şeyinin haram olduğu sorucunu çıkarmışlardır.  Buna göre, domuzun kendisi, eti, yağı, derisi ve diğer tüm organları pistir, Müslüman için mal değildir. Bir Müslümanın mal olmayan bir şeyi alıp satması caiz değildir. Nitekim Hz. Peygamber içki, leş, put ve domuzun satımının Allah ve Rasulü tarafından kesinlikle yasaklandığını bildirmiştir (Buhari, Büyu 111). Dolayısıyla domuzdan elde edilen her türlü ürünün zaruret bulunmadıkça yenilmesi, içilmesi, giyilmesi ve kullanılması haram olduğu gibi, Müslümanlara da gayrimüslimlere de satışı caiz değildir. Bunların satışından elde edilen kazanç da haramdır. Dolayısıyla gayrimüslimlere yönelik de olsa, sosis imalatında kullanılmak üzere domuz bağırsağının alım satımını yapmak caiz değildir. 

Pişman olunduğu halde İslam dininde affedilmeyen günah var mı? 

İslam dini, inanç, ibadet ve muamelat olmak üzere üç kısımdan oluşur. İnanç kısmını inkâr etmek yani imanının altı esasından birini Allah’ı, Peygamberi… inkâr etmek küfürdür dinden çıkmadır. Diğer konularda haddi aşmak ise günahtır. İçki içmek, namaz kılmamak, yalan söylemek… gibi. Kişi kafir olmadıkça günah işlemekle dinden çıkmaz. Küfür dışında günah işleyen kişi ne kafir ne de münafık olur, imandan çıkmaz. Ama günahkâr olur. İşlediği günahın büyüğüne göre de asi olur. Bu anlamda ibadet ve muamelat kısmında işlenen günah insanı kafir yapmaz günah işlendiğinde tövbe etmek gerekir. Tövbe edildiğinde de günahın işlenmemiş gibi affedileceğine inanırız. Çünkü Allah, Kur’an-ı Kerim’de günah işleyenleri “Ey iman edenler, samimi bir tövbe ile Allah’a dönün” (Tahrim, 66/8) hitabı ile tövbeye ve halis bir pişmanlığa çağırmaktadır. İmanlı olmak kaydı ile işlenen günah tövbe edilmekle silinir ama dinden çıkmayı gerektiren bir fiil işlenmişse yani Allah, Peygamber, Ahiret, Kader… inkar edilmişse bunun tövbesi öncelikle tekrar imana ve İslam dönmek için iki şahadeti getirmektir. Ondan sonra tövbe ve istiğfar etmektir. Var olan kul hakkını affettirmek için de tövbe etmek yetmez. Çünkü tövbe etmekle kul hakkının sorumluluğundan kurtulmaz. Bunun için de hak sahibinin hakkını ödemek ve helalleşmek gerekir. 

Günün Ayeti 

“Sizin için geceyi örtü, uykuyu istirahat kılan, gündüzü de dağılıp çalışma (zamanı) yapan O’dur.” 
Furkan, 25/47. 

Günün Hadisi 

Hangi kadın, kocası kendisinden razı olarak vefat ederse, cennete girer.” 
Tirmizî, “Radâ”, 10. 
Günün Sözü 
Ölümü sık sık hatırla. Eğer darlık içindeysen sana bolluk, bolluk içindeysen darlık verir. 
Ömer b. Abdülaziz 

Günün Duası 

Allah’ım bugün bize helal rızık nasip eyle ve bizi haramlardan koru. 

Bunları biliyor muyuz? 

Hümeze nedir? 

Bir insanı gıyabında ayıplamak, çekiştirmek, gıybetini yapmak, gammazlık yapmak ve ta’n etmek anlamındaki “hemz” kökünden türeyen hümeze, çok ayıplayan, gıybet eden, arkadan çekiştiren kimse demektir. 

Günün Nüktesi 

Neden bu kadar sakinsiniz? 
Büyük bir arife sordular: 
“Neden bu kadar sakinsiniz?” 
Dedi ki; 
Uzun zaman okumam ve tecrübelerimin neticesinde hayatımı beş esas üzerine kurdum: 
1- Benim rızkımı kimsenin yiyemeyeceğini anladım ve sakinleştim. 
2 – Allah’ın beni daima gördüğünü anladım ve hâya ettim. 
3 – Benim işimi kimsenin yapamayacağını anladım ve çalışmaya koyuldum. 
4 – Anladım ki işimin sonu ölümdür ve ona hazırlandım. 
5 – Anladım ki iyilik ve kötülük her ikisi de kalıcıdır, dolayısıyla iyiliklerimi çoğalttım ve kötülüklerimi azalttım. 

 

Bir ürünün imalatında kullanılmak üzere domuz bağırsağının alım satımını yapmak caiz midir? 
Doç. Dr. Zeki Uyanık
Yazarımız Kim ?

Doç. Dr. Zeki Uyanık