2

Cennette hastalanmak var mıdır?


  • Oluşturulma Tarihi : 21.02.2016 08:53
  • Güncelleme Tarihi :

       Cennete girenler ölümsüz hayatın zevkini ve sevincini yaşarlar. Orada hastalık, ihtiyarlık, keder, sıkıntı ve buna benzer şeyler yoktur. Sayısız nimetler ve gençlik vardır. Yaşlanmak, ölmek, kederlenmek yoktur.

       Nitekim sevgili Peygamberimiz bu konuda şöyle buyurmaktadır: “Cennetlikler cennete girince bir kimse şöyle seslenir: Siz cennette ebediyen kalacak hiç ölmeyeceksiniz; hep sağlıklı olacak hiç hastalanmayacaksınız, hep genç kalacak, hiç yaşlanmayacaksınız; hep nimet ve mutluluk içinde yaşayacak hiç keder ve sıkıntı çekmeyeceksiniz”

Eğri olan dişleri düzeltmek dinen caiz mi?

      İslam dini, insanın yaratılıştan var olan güzelliklerini daha belirli hale getiren, takı takma, saçları tarama, meşru ölçüde süslenme, güzel giyinme... gibi davranışları mubah kılmıştır. Ancak, fıtraten yani yaratılıştan verilmiş özellik ve şekillerin değiştirilmesini yasaklamıştır.   Nitekim Rasulüllah Efendimiz, süslenmek maksadıyla vücutlarına dövme yapan veya yaptıranlara, dişlerini yontarak seyrekleştiren ve şeklini değiştirenlere lanet etmiştir.

     Buna göre, Allah'ın yarattığı şekli beğenmeyerek, ameliyatla bazı uzuvların şekillerini değiştirmek, tabiî güzelliğin fevkinde güzellik aramak dinen caiz değildir. Kur'an-ı Kerim, şeytanın "Şüphesiz onlara emredeceğim de Allah'ın yaratılışını değiştirecekler" (Nisa, 119) dediğini naklederek, bu tür davranışları şeytanî işler olarak nitelemektedir.

      Ancak dişleri sağlık açısından tedavi ettirmek gerekir. Bu anlamda eğri olan dişleri düzeltmek için tel takmada dinen bir sakıca yoktur.

Meyve ve Sebzeyi ağaçta satmak caiz midir?

     İslam âlimleri, Hz. Peygamber’in, meyvesi olgunlaşıncaya kadar hurmanın, danesi beyazlaşıp afetten emin oluncaya kadar da ekin satışını yasaklamasını gerekçe göstererek henüz olgunlaşmamış, kendisinden insan yiyeceği veya yem olarak yararlanılacak durumda olmayan sebze ve meyvelerin satışını caiz görmemişlerdir.

     Buna göre ağaçta olan ama daha olgunlaşmamış meyve ve sebzeyi satmak caiz değildir.

Bayılma abdesti bozar mı?

       Abdesti bozan hususlardan birisi de kişinin bayılmasıdır. Çünkü kişinin aklı bayılma ile birlikte izale olmaktadır. Akıl izale olunca hali ile abdestte bozulmuş olmaktadır.

       Buna göre az ya da çok süre bayılmak,  sara nöbeti tutmak gibi aklın algılama gücünü gideren şeylerle abdest bozulur.

Günün Ayeti

Allah’tan korkun ve yarın için önünüzden ne göndereceğinize bakın.

Günün Hadisi

Allah Teala bir kulun hayrını diledi mi ölümünden önce salih amel işlemede muvaffak kılar!

Tirmizi, 2134

Günün Sözü

Geceler uzundur. Onu uyuyarak kısaltma. Gündüzler aydınlıktır, onu günahlarınla karartma.

Muhammed İkbal

Günün Duası

Ya rabbi bugün hiçbir konuda bizi nefsimize ve şeytana uydurma.

Bunları biliyor muyuz?

Cariye Nedir?

Köle ve cariye, tarihte hukukî, iktisadî ve sosyal bakımdan hür insanlara göre daha aşağı bir statüde bulunan bir sınıfın adıdır. Bu sınıfın kadınları için cariye, eme, memlûke tabiri kullanılmaktadır.

Günün Nüktesi

 Böyle Şeylerin Kıymeti Yoktur…

      Rivayet edilir ki Ebû Sa'îd Ebülhayr hazretlerine demişler ki:

 -Falan kimse, su üstünde yürüyor,

 Ebû Sa'îd Ebülhayr onlara cevaben:

 -Bu iş kolaydır. Martı kuşları da, su üstünde yürüyor buyurur.

 -Filan kimse, havada uçuyor dediklerinde;

 -Ebû Sa'îd Ebülhayr,

 -Kuş ve sinek de uçuyor buyurur.

 -Filan kimse, bir ânda, bir şehirden bir şehre gidiyor dediklerinde;

 Ebû Sa'îd Ebülhayr,

 -Şeytân da, bir nefeste şarkdan garba gidiyor.

 Böyle şeylerin kıymeti yoktur. Mert odur ki, herkes gibi yaşar, alışveriş yapar, evlenir ama bir ân, Allah’dan gafil olmaz buyurur.

Cennette hastalanmak var mıdır?
Doç. Dr. Zeki Uyanık
Yazarımız Kim ?

Doç. Dr. Zeki Uyanık