Cinsel İlişki olmadan başkasından alınan spermle hamile kalmak caiz mi?


  • Oluşturulma Tarihi : 30.08.2022 05:28
  • Güncelleme Tarihi :
Cinsel İlişki olmadan başkasından alınan spermle hamile kalmak caiz mi? yazının resmi

 Çocuk, Allah’ın biz kullarına verdiği en büyük nimetlerden biridir. Bunun için kadın ve erkeğin çocuk sahibi olmaya çalışması hem bir hak, hem de bir zarurettir. Zira evliliğin en önemli amaçlarından birisi neslin devamıdır. Nitekim bu hususta Kur’ân-ı Kerim’de mealen şöyle buyrulmaktadır:  

“Göklerin ve yerin mülkü, Hükümranlığı Allah’ındır. O, dilediğini yaratır; dilediğine kız çocukları, dilediğine erkek çocukları verir. Yahut o çocukları erkekler, dişiler olmak üzere çift verir. Dilediği kimseyi de kısır yapar. Şüphesiz O, her şeyi hakkıyla bilendir, hakkıyla gücü yetendir.” (Şûrâ,42/49-50)  

Şüphesiz ki, Allah her şeyi bir sebebe bağlamıştır. Sebeplere sarılmak ise insanın görevidir. Bundan dolayı çocuk sahibi olmayan ya da olamayan kişilerin çeşitli meşrû yollara başvurarak çocuk sahibi olmaya çalışması en doğal hakkı ve dinen de uygundur. 

Bu anlamda eşlerin çocuk sahibi olabilmesi için tüp bebek uygulamasına başvurmalarında bir sakınca yoktur. Fakat bu işlemin nikahlı karı koca arasında olması gerekir. Spermi kullanılacak kişi ile hamile kalacak kadın arasında bir nikah yoksa bu caiz değildir. Çünkü bu işlem neslin karışmasına ve bozulmasına sebep olmaktadır. Ayrıca fiili olmasa da nikah olmadığından bir zina söz konusudur. 

Buna göre, evli ya da bekar fark etmeksizin ki bir bayanın sperm bankasından aldığı spermle hamile kalması dinen caiz değildir.  

Latin harfleriyle yazılmış Kur’an-ı Kerimi okumak caiz mi?

Kur’an-ı Kerim Arapça indirilmiş ilahi bir kitaptır. Halen kullanmakta olduğumuz Latin alfabesinde yer alan harfler Arapçadaki bütün sesleri karşılamamaktadır.

Bu sebeple bir takım özel harf ve işaretler kullanılmadan, Kur’an-ı Kerim’in Latin alfabesiyle eksiksiz ve doğru olarak yazılması ve hatasız okunması mümkün değildir. “Transkripsiyon” denilen özel harf ve işaretler ise, Arap harflerini bilmeyenler için bir anlam taşımaz.

Bu itibarla Latin harfleriyle yazılmış Kur’an-ı Kerim’i doğru ve düzgün okuma imkanı olmadığından, bu harflerle yazılan Kur’an'ı okumak uygun değildir. Arap harflerini bilmeyen kişilerin, ezbere bildikleri sureleri ve yüzünden de Kur'an'ın mealini okumaları daha isabetli olur.

Cenaze mezara koyulmadan ona Kur’an okumak caiz mi? 

Vefat eden kimse yıkanmadan olduğu mekanda kendisine Kuran okumak mekruh görülmüştür. Ancak ölünün olduğu mekandan başka bir mekanda kendisine Kur’an okunmasında dini bir mahzur yoktur. Aynı şekilde yıkanıp defin için hazırlanmış kişiye Kur’an okumada bir sakınca yoktur. 

Günün Ayeti

“Ey Âdemoğulları! Size ayıp yerlerinizi örtecek giysi, süslenecek elbise yarattık. Takvâ elbisesi, işte o daha hayırlıdır.”

A’raf sûresi 7/26.  

Günün Hadisi

“En hayırlınız, borcunu en iyi ödeyendir”.  

Buhari, “İstikraz,” 7.

Günün Sözü

Günün sonunda mazeretler değil sonuçlar önemlidir.

Günün Duası  

Allah’ım ömrümüzün geri kalanını geçmiş ömrümüzden daha hayırlı ve bereketli eyle.  

Bunları biliyor muyuz?  

Hile-i Şeriyye nedir?  

Yasaklanmış bir sonucu elde etmek amacıyla, şekil bakımından kurallara uygun bir işlemi vasıta etmek; fiil ve işlemleri dış görünüş ve şekil itibariyle kurallara uygun hale getirmek şeklinde tanımlanabilir.  

Günün Nüktesi  

Görev bir emanettir...  

Hz. Peygamberin sahabelerinden olan ve hakkı çekinmeden söyleyen Ebu Zer bir gün efendimize dedi ki:  

Ey Allah’ın Resulü beni vali olarak atar mısın?  

Onun yapısını ve yumuşak huyunu bilen Allah Resulü:  

Eli ile Ebu Zerrin omuzunu vurarak şöyle buyurdu:  

“Ebû Zer! Sen zayıf bir adamsın. İstediğin görev ise bir emanettir.  

Bu emaneti ehil olarak alan ve üzerine düşeni yapanlar müstesna, aslında bu görev kıyamet gününde bir pişmanlıktır.”  

Müslim, “İmâret”, 16.  

Cinsel İlişki olmadan başkasından alınan spermle hamile kalmak caiz mi?
Doç. Dr. Zeki Uyanık
Yazarımız Kim ?

Doç. Dr. Zeki Uyanık