2

Çocuklarımın ölüsünü öpeyim tarzı cümleler yemin sayılır mı?


  • Oluşturulma Tarihi : 14.03.2017 07:00
  • Güncelleme Tarihi :

Allah’tan başkası adına yemin edilmesi doğru değildir. Yemin ancak vallahi, billahi, tallahi, lafızları ile olur. “Çocuklarımın ölüsünü öpeyim veya falan yere gidersem ayağım kırılsın” tarzı cümleler yemin lafızları ile söylenmediği için yemin yerine geçmez.

Bu tarz sözler yemin sayılmadı gibi aynı zamanda doğru ve güzel bir söz de değildir. Böyle sözler ve yeminler Allah Resulü tarafından yasaklanmıştır. Nitekim buna benzer bir yemin etme olayında peygamberimiz sahabeleri uyarmış ve şöyle buyurmuştur: “Allah Teala, babanızı zikrederek yemin etmenizi yasaklamıştır. Öyleyse kim yemin edecekse ya Allah’a yemin etsin veya sussun.” (Buhari, Eyman 4).

Bu sözler yemin sayılmadığı için herhangi bir kefaret vermek de gerekmez. Ancak bu tarz cümleleri de kurmamak lazım.

Yaşlı olan bir kimsenin abdestte yardım alması caiz mi?

Bedenle yapılan ibadetlerde aslolan kişinin tek başına bu ibadeti yapmasıdır. Bu anlamda kişinin tek başına abdest alması mümkün ise başkasından yardım alarak abdest alması mekruhtur. Çünkü bunda ibadete aykırı olan bir nevi kibirlenme vardır.

Ancak kişinin her hangi bir fiziki rahatsızlığı veya yaşlılığı varsa abdest alırken başkasından yardım almasında dini anlamda bir sakınca yoktur.

Namazda verdiğimiz selamın ne anlamı var?

Namazı bitirmek için verdiğimiz selam namazın bittiğine bir işaret olduğu gibi aynı zamanda, namazı bitirirken sağımızda bulunan meleklere, cemaate, herkese ve solumuzda bulunan tüm varlıklara selam verilerek onlara esenlik dilemektir. Yani namaza Allah'a hamd ile başlar, herkese esenlik dileyerek namazdan çıkarız.

Kimin kestiği hayvan yenir, kimin kestiği yenmez?

Müslümanların ve ehl-i kitap denilen Yahudi ve Hıristiyanların usulüne göre kestikleri hayvanların etleri yenir.

Ateşe, güneşe, yıldızlara, puta tapanların dinden yani İslam’dan irtidat edenlerin, dine ve Allah’a inanmayanların ise kestikleri hayvanların etleri yenmez.

Altın ve gümüş kaşık çatalı yemek yemede kullanmak caiz mi?

Gerek erkek ve gerekse bayanın altın ve gümüş çatal bıçak vs. gibi eşyaları kullanmasını Efendimiz hadisi şeriflerinde yasaklamıştır. Buna göre bu eşyaları kullanmak bunlarla yemek yemek bir şeyler içmek dinen uygun değildir.

Günün Ayeti

Nihayet oraya geldikleri zaman kulakları gözleri ve derileri, işledikleri şeye karşı onların aleyhine şahitlik edecektir. Derilerine: ‘Niçin aleyhimize şahitlik ettiniz’ derler. Onlarda: ‘Her şeyi konuşturan Allah bizi de, konuşturdu’ derler.

Günün Hadisi

İnsanların en kârlısı, ömrü uzun, ameli güzel olandır.

Tirmizi, Zühd 21

Günün Sözü

İnsan mezardan dönemez ama hatadan dönebilir.

Soljenitsin

Günün Duası

Ya rabbi ülkemize ve İslam ümmetine birlik beraberlik ve huzur ver.

Bunları biliyor muyuz?

Kelime-i Tenzih Nedir?

Allah’ın her türlü noksan sıfatlardan uzak olduğunu ifade eden “Sübhânellah” sözü demektir.

Günün Nüktesi

Cennetliklerin en aşağı derecesi nedir?

Muğire İbni Şu‘be’den rivayet edildiğine göre Hz. Peygamber şöyle buyurdu: “Hz. Musa Rabbine, ‘Cennetliklerin en aşağı derecesi nedir?’ diye sordu.

Allah Teala da ona cevaben şöyle buyurdu, “O, cennetlikler cennete girdikten sonra çıkagelen bir adamın derecesi olup kendisine,

-Cennete gir! denir.

-Ya Rabbi! Herkes yerine yerleşmiş ve alacağını almışken ben nereye gideceğim? der. Ona:

-Sana dünya hükümdarlarından birinin mülkü kadar yer verilse razı olur musun? diye sorulur. O da:

-Razıyım ya Rabbi! der. Bunun üzerine Allah Teala ona:

- İşte öyle bir mülk senindir. Bir o kadar daha, bir o kadar daha, bir o kadar daha, bir o kadar daha buyurur. Beşincisinde o adam:

-Razı oldum ya Rabbi! der. Allah Teala ona:

-İşte bu kadar şey hep senindir. Onun on misli de senindir. Bir de neyi arzu ediyorsan, gözün neden hoşlanıyorsa hepsi senindir, buyurunca adam:

-Razı oldum ya Rabbi! diyecek.

Daha sonra Musa aleyhisselam:

-Ya Rabbi! Cennetliklerin en üstün derecesi nedir? diye sordu.

-Allah Teala şöyle buyurdu:

-Onlar benim seçtiğim kullardır. Onlara hazırladığım nimetleri ne bir göz görmüş, ne bir kulak duymuş, ne de bir kimsenin hatır ve hayalinden geçmiştir.”

 

Çocuklarımın ölüsünü öpeyim tarzı cümleler yemin sayılır mı?
Doç. Dr. Zeki Uyanık
Yazarımız Kim ?

Doç. Dr. Zeki Uyanık