Ama biz hayatımızı kurallara ve emredilene göre yaşamak zorundayız. Başımıza gelecekleri ya da kavuşacağımız nimetleri ve güzellikleri biz bilemeyiz. Zira biz gayb ilmine sahip değiliz. Dolayısıyla hayatımızı yaşarken nasıl rızkı veren Allah olduğu halde rızık temini için çalışıyorsak aynı şekilde başımıza gelmesi muhtemel kaza ve tehlikeleri bertaraf etmek için de tedbir almak zorundayız. Ama aldığımız bu tedbir asla kadere muhalif değildir. Bilakis bu tedbiri almamak tıpkı rızkı aramamak ve sebeplere sarılmamak gibi yanlıştır.
GÜNEŞ IŞINLARINDAN DOLAYI YÜZDE OLUŞAN LEKELERİ TEMİZLEMEK İÇİN TEDAVİ OLMAK CAİZ Mİ?
Allah’ın bize verdiği güzelliklerimizi daha cazip hale getirmek için, taranmak, süslenmek, takı takmak, güzel giyinmek dinen caizdir hatta teşvik edilmiştir. Ancak Allah’ın yarattığı şekli beğenmemek, ameliyatla değiştirmek, estetik olmak bir nevi modaya uyarak bıçak altına yatmak doğru değildir ve yaradılışı değiştirme anlamı taşır ki bu da dinen uygun değildir. Ancak sonradan oluşan lekeleri temizlemek için tedavi olmak, merhem kullanmak, makyaj yapmak caizdir. Çünkü bu bir şekil değiştirmek veya estetik olmak değildir.
NAMAZ KILARKEN YAPILAN SECDEDE BURUN YERE DEĞMESE NAMAZ GEÇERLİ OLUR MU?
Namazın geçerli olmasının rükünlerinden birisi de namazda secdeye varmaktır ki her rekatta iki defa secde etmek farzdır. Bu secde de yedi aza ile yapılır. Yani 2 ayak, 2 diz, 2 el ve yüz (alın ve burun) ile secde yapılır. Yani secdede aynı anda hem alnı hem de burnu yere değdirmek gerekir. Bir özür olmadan secdede burnu yere koymamak ise mekruhtur. Buna göre, namaz kılarken secdede özürsüz olarak burnun konulmaması mekruhtur. Ancak mekruh da olsa bu namaz geçerlidir. Fakat namazda alın yere konulmazsa namaz geçersizdir.
CEMAATLE KILINAN NAMAZA SONRADAN YETİŞEN KİMSE CEMAAT SEVABINI ALIR MI?
İmama namazın başında değil, birinci rekatın rükuundan sonra, ikinci, üçüncü veya dördüncü rekatlarda uyan kimseye mesbuk denir. Bu kişi son rekâtta da olsa cemaate yetişmiş olur ve cemaat sevabını alır.
GÜNÜN AYETİ
Şayet biz bu Kur’an’ı bir dağın üzerine indirmiş olsaydık, onu Allah korkusundan titremiş ve paramparça olmuş görürdün. İşte bu misalleri insanlar düşünsünler diye veriyoruz. Haşr, 59/21.
GÜNÜN HADİSİ
Biriniz uyuyakalır veya unutur da bir namazı vaktinde kılamaz ise, hatırladığı vakit o namazı kılsın; o vakit, kaçırdığı namazın vaktidir. (Buhari, Mevakit, 37.)
GÜNÜN SÖZÜ
Vicdan pusula gibidir. Ona uyarsan doğru yolu bulursun
GÜNÜN DUASI
Allah’ım bugün ve bu hafta herkese hayal ettiği hayırlı kısmetleri ve amelleri nasip eyle.
BUNLARI BİLİYOR MUYUZ?
Ahkam Nedir?
Kur’an ve Sünnetin içerdiği dini hükümlerdir.
GÜNÜN NÜKTESİ
Sevap ve Günah…
Ebu Hüreyre’den rivayet edildiğine göre, Hz. Peygamber şöyle buyurdu: “İnsanları doğru yola çağıran kimseye, kendisine uyanların sevabı gibi sevap verilir. Ona uyanların sevaplarından da hiçbir şey eksilmez. Başkalarını sapıklığa çağıran kimseye de kendisine uyanların günahı gibi günah verilir. Ona uyanların günahlarından da hiçbir şey eksilmez.” Müslim, “İlim,” 16.