2

Dinin haram saydığı yollarla kazanılan para ile hacca gitmek caiz mi?


  • Oluşturulma Tarihi : 02.09.2014 06:02
  • Güncelleme Tarihi :
Dinin haram saydığı yollarla kazanılan para ile hacca gitmek caiz mi?

Dinimize göre Müslüman, kazancını dinin meşru saydığı yollarla elde etmekle yükümlüdür. Allah Müslüman’ın malını nerelerde harcadığını soracağı gibi, nerelerden kazandığını da soracaktır.

     Dinin haram saydığı maddelerin ticareti, hırsızlık veya gasp, kumar, faiz ve fuhuş dinin yasakladığı kazanç yollarından bazılarıdır. Bu yollarla elde edilen kazanç haramdır. Müslüman’ın bu mallardan yararlanması caiz değildir. Bir kimsenin elinde bu yollardan birisi ile elde edilen bir mal varsa, onu; “haram yolla elde edilen kazancın sarf yeri yoksula vermektir” kuralı gereği, yoksullara vermesi gerekir. Ancak bundan bir sevap beklemek doğru değildir. Çünkü haram yolla elde edilen kazanç, kişinin malı olmaz. Malı olmayan bir şeyi hayri bir hizmette kullanması karşılığında sevap beklemesi de mümkün değildir.

     Buna göre haram kazançla hacca gidilmemelidir. Çünkü bu para meşru değildir.

Namaz kılarken ayakta iki ayak arası ne kadar açık olmalıdır?

     Namaz kılarken kıyamda iki ayağın arasındaki açıklık konusu İslam alimleri arasında ihtilaflı bir meseledir.

    Hanefi Mezhebine göre kıyamda iki ayağın arası, dört parmak kadar açık bulundurulmalıdır.

     Şafii mezhebine göre ise iki ayak arası bir karış kadar açık bulundurulmalıdır.

    Buna göre namaz kılarken kıyamda en az iki ayak arasının dört parmak açık olması gerekir.

Melekler de insanlar gibi günah işlerler mi?

      Nurdan yaratılan ve insandan tamamen farklı olan melekler Allah'a isyan etmez asla günah işlemezler. Hangi iş için yaratılmış iseler o işi yaparlar. Daima Allah'a ibadet ve itaat ederler. Kur'ân'da bu hususa şöyle işaret edilmektedir: “Üzerlerinde hâkim ve üstün olan Rablerinden korkarlar ve emrolundukları şeyleri yaparlar.”  “Şüphesiz Rabbin katındaki (Melek)ler O'na ibadet etmekten büyüklenmezler. O'nu tesbih ederler, yalnız O'na secde ederler”

      Melekler, Allah'ın emirleriyle farklı şekillere girebilirler. Örneğin Cebrail, Hz. Peygamber'e gelirken bazen Dıhye adındaki sahabe gibi görünmüş, bazen da kimsenin tanıyamadığı bir yabancı gibi gelmiştir. Tabii erkek şekline girmekle beraber erkeklik özelliklerini fiziki manada taşımazlar. Kadın kılığına ise girmezler.

     Meleklerin gözle görülmeyişleri onların yok olduklarından değil, gözlerimizin o kabiliyette yaratılmamış olmasındandır. Melekleri gözlerimizle müşahede edemeyişimiz onları inkâr etmemizi gerektirmez. Zira gözümüzle görmediğimiz halde varlığını kabul ettiğimiz çok şey vardır. Akıl, ruh, zekâ gibi varlıklar; sevinç ve üzüntü gibi haller bunlardandır. O halde meleklerin varlığına da ruhumuz ve aklımız gibi inanmak zorundayız.

Namazda otururken sağ ayağın dikili tutulmasının hikmeti nedir?

       Erkeklerin sol ayaklarını yatırıp sağ ayaklarını dikmeleri ve sağ ayağın parmaklarını kıbleye doğru yönelterek, iki ellerini parmakların uçları ile aynı hizada olacak şekilde uyluklar üzerinde koyarak oturması sünnettir.

      Kadınlara gelince: Onlar teverrük şeklinde, yani butları üzerine oturup iki uylukları birbiri üzerine koyarlar, sol ayaklarını sağ taraftan çıkarmak suretiyle otururlar. Çünkü böyle oturuş onların örtünmelerine daha çok yardımcıdır.

Hz. Aişe’nin rivayet ettiği bir hadiste şöyle buyrulmaktadır: "Hz. Peygamber namazda sol ayağını yatırır, sağ ayağını ise dikerdi."

    Buna göre ettehiyyatüyü okumak için oturduğumuzda erkeklerin sağ ayaklarını dikili tutması sünnettir. Ancak kadınlar örtülerini daha iyi muhafaza etmek için bu şekilde oturmazlar.

 

Günün Ayeti

Ölünceye kadar Rabbine kulluk et

 

Günün Hadisi

Her kimin üç kız çocuğu veya üç kız kardeşi yahut iki kızı veya kız kardeşi bulunur; onlara iyi muamele eder ve onların haklarını yerine getirme hususunda Allah'tan korkarsa o Cennetliktir.

(Tirmizi, Birr 13)

 

Günün Sözü

Plansız çalışan kimse, ülke ülke dolaşıp hazine arayan bir insana benzer.

Descartes

 

Günün Duası

Allah’ım bizi sana isyandan, kullarına zulüm etmekten koru.

 

Bunları Biliyor muyuz?

Elfaz-ı küfür nedir?

İnsanı küfre götüren dine muhalif sözler demektir. Helalı haram, haramı helal saymak, kutsal değerlerimiz olan Allah’a, Peygambere, Kitaba, namaza, oruca, ya da bir başka kutsala sövmek veya hakaret etmek gibi. Bu sözler imana zarar verdiği için bu sözleri söyleyen kimse imana dönmek için kelime-i Şehadeti söylemesi gerekir.

 

Günün Nüktesi

Rızık peşinde koşun…

     Bir şahıs, heyecan ve ıstırapla, İmam Sadık’ın huzuruna gelerek:

      - Ne olursunuz efendim, Allah’a bana daha fazla rızık vermesi için dua da bulunun, çünkü çok yoksulum, dedi.

      İmam:

      - Hayır, asla dua edemem buyurdu.

      - Niçin edemezsiniz efendim?

      - Zira Allah bu iş için bir yol tayin etmiştir; rızk peşinden koşun ve onu elde edin diye de emir buyurmuştur. Halbuki sen evinde oturup, dua etmek suretiyle, rızkın senin peşinden gelmesini istiyorsun.

Dinin haram saydığı yollarla kazanılan para ile hacca gitmek caiz mi?
Doç. Dr. Zeki Uyanık
Yazarımız Kim ?

Doç. Dr. Zeki Uyanık