Hamileliği engelleyecek tedbirleri almak dinen sakıncalı değildir. Bu nedenle de hamile kalmamak için doğum kontrol hapı kullanma da bir sakınca yoktur.
Bizden alacağı olan kimseyi hakkını ödemek için bulamadığımızda ona hakkını nasıl verebiliriz?
Birisinin bizden alacağı varsa ya da isteyerek veya istemeyerek bir kişinin malına zarar vermişsek şayet o kişiyi tanıyor veya bulma imkânımız varsa, onu bulmalı ve hakkını helal ettirerek zararını tazmin etmeliyiz. Ancak kişi ölmüşse mirasçılarına hakkı tazmin etmeli ya da onlardan helallik istenmelidir.
Şayet o kişiyi veya ailesini, mirasçılarını bulma imkânımız yok ise onun adına bir hayır kuruluşuna veya fakir bir kişiye para yardımı yaparak hayırda bulunmalıyız.
Hatim indirmenin zaman anlamında bir süresi var mı?
Kuran-ı Kerim'i hatmetmenin bir süresi yoktur. Kişi dilerse bir günde, dilerse bir yılda Kur’an-ı Kerimi hatmeder. Bunda da dinen hiçbir sakınca yoktur. Kur’an-ı Kerimi hatmetme işi daha çok kişinin okuma kabiliyetine, zamanının uygunluğuna, iş yoğunluğuna göre değişir.
Ancak müsait olan bir kişinin günde bir cüz okuyarak bir ayda hatim indirmesi uygun olur. Dört günde bir cüz okumak da mümkündür. Bu noktada önemli olan husus, okuduğun ayetin mealini ve tefsirini de okuyarak, ilahi mesajı anlamaya çalışmak olmalıdır.
Akika kesen kimse bunun etinden yiyebilir mi?
Yeni doğan bebeğin başındaki ilk saçlarına akîka; bu çocuğun doğumundan yedi gün sonra başındaki tüyleri kısmen veya tamamen traş edip adını koyduktan sonra Allaha şükür için kesilen kurbana akîka kurbanı denir.
Doğumun yedinci gününde çocuğa güzel isim vermek, aynı günde akikasını kesmek, sonra saçını tıraş edip, ağırlığı kadar, altın, altına güç yetirilmezse gümüş sadaka olarak vermek, sağ kulağına ezan, sol kulağına da kamet getirmek sünnettir. Akîka kurbanı, Hanefi mezhebine göre mubah. Şafii mezhebine göre ise sünneti müekkededir.
Bu kurban çocuğun doğduğu günden baliğ olacağı güne kadar kesilebilir. Ancak doğumun yedinci gününde kesilmesi daha çok sevap kazanmaya sebeptir. Kesilen kurbanın kemikleri çocuğun sıhhatli olmasına sebep olsun niyetiyle kırılmayıp eklem yerlerinden sıyrılır. Akîka kurbanının etinden bunu kesen kimsenin yiyebileceği gibi ev halkı da bu etten yiye bilir.
Akika, canlı doğana kesilir. Yani canlı doğan kimseler için kesilir. Ölü doğan bir kimse için akika kesilmez. Ancak ölü doğan kimse için kesilmek istense de bunun dinen bir sakıncası yoktur.
Pazartesi perşembe günlerinde nafile oruç tutarken unutarak yemek içmek orucu bozar mı?
Bilerek yemek içmek ve oruca aykırı olan işleri yapmak orucu bozar. Ancak unutarak bir şey yemek, içmek orucu bozmaz. Bu hususta farz, vacip, nafile oruçlar arasında bir fark yoktur. Çünkü unutma ve yanılma ile yapılan işler bağışlanmıştır.
Ama kişi unutması geçtiği anda veya “Sen oruçlusun” denildiği halde, hiç aldırış etmeden yemesine devam etse orucu bozulur.
Buna göre nafile oruç tutarken unutarak yemek yemek ya da bir şey içmek oruca zarar vermez.
Günün Ayeti
Kıyametin kopacağı günde, suçlular hayal kırıklığı içinde ümitsizliğe düşeceklerdir.
Rûm, 30/12.
Günün Hadisi
Doğruluk iyiliğe götürür. İyilik de cennete götürür.
Buhârî, “Edeb”, 69.
Günün Sözü
Cimri insan dünyada fakirler gibi yaşar, ahirette zenginler gibi sorguya çekilir.
Hz. Ali
Günün Duası
Allah’ım! kıyamet gününde, bizi, anne babamızı ve bütün mü’minleri bağışla.
Bunları biliyor muyuz?
Hades Nedir?
Bazı ibadet ve fiillerin yapılmasına engel olan hükmî kirliliğe hades denir. Abdestsizlik ve cünüplük hali hades olarak nitelendirilir. Namazın altı şartından (dışındaki farzları) birisi olan hadesten taharet tabiriyle, bu hükmî kirlilikten temizlenmek kastedilir.
Günün Nüktesi
Gıybet…
Hz. Peygamber sahabeye sordu:
“Gıybetin ne olduğunu biliyor musunuz?”
“ Allah ve Resulü daha iyi bilirler” dediler.
Hz. Peygamber, dedi ki:
“Birinizin, kardeşini hoşlanmayacağı şeyle anmasıdır!”
Bir adam dedi ki:
“Ya benim söylediğim onda varsa, bu da mı gıybettir?”
“Eğer söylediğin onda varsa gıybetini yapmış oldun.
Eğer söylediğin onda yoksa bir de bühtanda (iftirada) bulundun demektir.”