2

Dua bitiminde ellerimizi yüzümüze sürmezsek dini bir sakınca olur mu?


  • Oluşturulma Tarihi : 14.10.2015 08:24
  • Güncelleme Tarihi :

Dua ederken Allah’ın rahmeti bizlerin üzerimize yağıyor. Bizlerde bu rahmetten nasiplenmek için dua ederken ellerimizi rahmetin geldiği göklere doğru kaldırıyor daha sonra da bu rahmeti yüzümüze ve bedenimize sürüyoruz.

Nitekim Hz. Peygamber efendimiz Fatiha’yı okuduktan sonra ellerini mübarek yüzüne sürerdi. Hatta yatıp uzanırken okuduğunda vücuduna sürerdi. Dolayısıyla duada ellerimizi yüzümüze sürmek hem rahmetten nasiplenmeye vesiledir hem de sünnettir.

Ama illaki yüzümüze sürmek zorunda mıyız hayır sürmek zorunda değiliz. Ama o zamanda güzel olan bir sünnetin sevabından ve uygulamasından uzak kalmış oluyoruz.

Anne ve babanın rızası olmadan bir bayanın evlenmesi dinen caiz mi?

Ergenlik çağına gelmemiş kadının velisiz evlenemeyeceği hususunda İslam fıkıhçıları arasında ittifak vardır.  Ancak ergenlik çağına gelmiş bayanın kendisini evlendirebilmesi hususunda fıkıhçılar arasında görüş ayrılığı vardır.

Hanefi mezhebi fıkıhçılarına göre kadın kendi başına nikahının tarafı olup kendini evlendirebilir. Bunda da dini anlamda bir sakınca söz konusu değildir.

Şafiilere göre ise “ Velisiz nikah geçersizdir.” Hadisine binaen kadın velisi yani babası ya da onun yerinde olan birisi olmadan kendini evlendiremez. Evlendirse dahi nikahı geçersizdir.

Bu iki görüş taraftarlarının kendilerine göre dayandıkları dini deliller olduğu bir gerçektir. Ama böyle önemli bir kararda çocuğunu büyütüp, yetiştiren ailenin de söz hakkı olmalıdır.

Dolayısıyla evlenecek bayan anne ve babasının rızasını alarak evlenmesi daha evla ve makbuldür.  Anne ve babanın ahı alınarak kurulan yuvanın temeli sağlam olmaz. Neticesi de Allah muhafaza hüsran olur.

Türbe ve yatırlar  hasta insana şifa verir mi?

Türbe ve ziyaretler neticede birer mezarlıktır. Mezarlıkları da ziyaret etmek dinen caiz olan ve Peygamberimizin tavsiye ettiği bir husustur. Türbeleri ziyaret etmek, orada dua etmek ya da Kur’an-ı Kerim okumak dinen caiz olan bir davranıştır. Ancak türbelerden şifa beklemek dinen uygun değildir. Çünkü şifayı Allah verir.

Fakat efendimizin tavsiyesi bidatten hurafeden uzak bir ziyarettir. Buna göre mezarlıkları ya da türbeleri ziyaret etmek caizdir. Burada dua etmek, Kur’an okumak caizdir. Ancak bu mezarda ya ad türbede yatandan şifa beklemek uygun değildir. Ancak dua ederken ya da şifa dilerken orada yatan zatın hürmetine, yüzü suyu hürmetine diyerek Allah’tan şifa dilenebilir.

 Günün Ayeti

 Başkalarının diyeceklerine sabret, güzellikle onlardan ayrıl.

 Günün Hadisi

 Kul bir hayra niyet ettiğinde bir sevabı var. Onu işlediğinde de bir sevabı var.

Günün Sözü

 Deneyim, en acımasız aynı zamanda en iyi öğretmendir.

  C.S. Lewis

Günün Duası

 Allah’ım bugün bana insanların yüzünü güldürecek ve dualarını aldıracak bir amel nasip et.

 Bunları biliyor muyuz?

 Eyyâm-ı Bid Nedir?

 "Eyyâm-i bîd", kamerî ayların 13., 14. ve 15. günlerine denir. Peygamberimiz, Ramazan orucu farz kılınmadan önce bu orucu tutmuş.

Günün Nüktesi

 Ümidim var…

   Hz. Peygamber, ölmek üzere olan bir gencin yanına girmişti.

Hemen sordu: "Kendini nasıl buluyorsun?"

  "Ey Allah'ın Resulü, Allah'tan ümidim var, ancak günahlarımdan korkuyorum" diye cevap verdi.

    Hz. Peygamber, ona şöyle cevap verdi: "Bu durumda olan bir kulun kalbinde (ümit ve korku) birleşti mi Allah o kulun Ümit ettiği şeyi mutlaka verir ve korktuğu şeyden de onu emin kılar."

 (Tirmizi, Cenaiz 11)

Dua bitiminde ellerimizi yüzümüze sürmezsek dini bir sakınca olur mu?
Doç. Dr. Zeki Uyanık
Yazarımız Kim ?

Doç. Dr. Zeki Uyanık