Sayfa Yükleniyor...
İnsanoğlu gerçekten tuhaf bir varlıktır. Çünkü bir yandan kendisini yaratan ve her şeyi emrine veren rabbine iman eder, diğer taraftan bazen rabbine itaat etmeyerek yasak ve haramları çiğneyerek isyan eder. İçki içmek, kumar oynamak, zina yapmak gibi.
Aynı şekilde insanoğlu bir taraftan huzuru ve mutluluğu için kurallar, kanunlar koyar, yasalar çıkarır. Diğer taraftan koyduğu bu kural ve yasaları yine kendisi ihlal eder. Trafik kuralları, rüşvet, kaçakçılık gibi.
İnsan, bazen bu ilahi ve beşeri kanun ve kuralları bireysel olarak çiğnediği gibi toplum için de cazip hale de getirebilmektedir. Geçen hafta düzenlenen Kebap ve Şalgam Festivali bunun bir örneğidir.
Bu festival daha önce Dünya Rakı Günü Festivali olarak düzenlenmekteydi. Bu yıl da bu isimle düzenlenecekti. Ancak gelen tepkiler ve valiliğin yasaklaması ile bu isimle düzenlenmedi.
Farklı isim altında düzenlenmiş olsa da aslında geçmiş yıllarda tertiplenen organizasyon gibi rakı festivaliydi.
Ben içkinin haramlığına ya da zararlarına değinmeyeceğim. Zira içen de içmeyen de bu hususları bilmektedir.
Aynı şekilde ben de herkes gibi laik bir düzen ve ülkede bireysel özgürlükler anlamında kimsenin içkisine ve tercihine karışılamayacağını da bilirim.
Dolayısıyla ben bu hususlara değinmeyeceğim.
Benim dikkat çekmek istediklerim başkadır.
Çünkü bu tepkiler ve yasak olmasa bu festival her yıl olduğu gibi Dünya Rakı Günü olarak düzenlenecekti. Oysa ülkemizde kutlanan bütün gün ve haftalara bakın hep insana faydası olan veya ondan bir zararı gideren bir gaye vardır.
Uyuşturucu Kullanımı ve Trafiği ile Mücadele Günü
Dünya Ruh Sağlığı Günü
Dünya Sigarayı Bırakma Günü
Dünya Verem Günü
Dünya Çevre Günü gibi.
Dedik ya insanoğlu tuhaf bir varlıktır diye. Bir taraftan sağlıkla ilgili bu gün ve haftaları kutlar. Diğer taraftan sağlığı bozan, aklı izale eden içkiyi Rakı Günü adı ile de kutlar.
Oysa içki zararlı olduğu için Allah haram kılmıştır. Ey iman edenler! İçki, kumar, dikili taşlar (putlar) ve fal okları şeytan işi birer pisliktir. Bunlardan kaçının ki, kurtuluşa eresiniz. (Maide 5,/90.) Ayeti buna işaret etmektedir.
İnsanlar da, nesilleri ve gençleri bundan korumak için yasalar çıkarmıştır. Nitekim Anаyаsаnın 58. maddesinde Devlet gençleri içki düşkünlüğünden korumak için gerekli tedbirleri alır" hükmü bulunmaktadır.
Bunun yanında TBMM Genel Kurulunda kabul edilen 6487 sayılı yasa ile alkollü içkilerin her ne surette olursa olsun reklamı ve tükеticilеrе yönelik tanıtımı yаpılаmаmаsı, tеlеvizyоnlаrdа yаyınlаnаn dizi, film vе müzik kliplerinde alkollü içkinin özendirici görüntülerin yer vеrilmеmеsi hükümleri yer almaktadır.
Bu yasa ve hükümlerle toplumun genel sağlığı korunmak istenmiştir. Çünkü Türkiyede hızla alkol ve uyuşturucu madde alım oranları artmaktadır. Bunlara başlama yaşları ise tüyler ürpertici bir şekilde gittikçe düşmektedir. Yapılan araştırmalara göre, ülkemizde maalesef bu maddeleri kullananların yaşı 10-11e kadar düşmüştür.
Kişinin bedensel, ruhsal ve sosyal hayatını yok eden bu maddelerin en belirgin özelliği az miktarda kullanılsalar bile zamanla bağımlılık yapmalarıdır. Çocuk ve gençlerde, alkol ve madde kullanımında en önemli nedenlerinden birisi de bu tür özendirici faaliyetlerin yaygınlaşmasıdır.
Dolayısıyla çocuklarımızı ve gençlerimizi alkol ve zararlı alışkanlıkların ağına düşmekten korumak şüphesiz her sorumluluk sahibinin görevidir.
Binaenaleyh her insanın içmemesini arzulamamızla birlikte bireysel olarak içilse de genç nesillere kötü örnek olmama ve onları teşvik etmeme adına bu tarz festivallerin yapılmaması gerekir.
Sağlıklı, huzurlu ve hayırlı bir hayat dileği ile