İslam dininde anne ve babanın evlat üzerinde hakkı çoktur. Bir evladın ilk işi onların rızalarını kazanmak, gönüllerini almaktır. Öyle ki İslam dini, cennete girmenin bir yolu da anne ve babanın rızasından geçtiğini kabul etmektedir. Onun için İslam dini, evladın anne ve babasına karşı saygılı ve hürmetkar olmasını, onların söz ve telkinlerini dinlemesini tavsiye etmektedir. Çocuk anne ve babanın telkinlerini dinlemek zorunda ama bu telkin ve istekler dini çerçeveyi ihlal ediyorsa çocuk anne ve babasına itaat etmek zorunda değildir. Zira inancımızda günah işleme konusunda yaratılmışa itaat etmek yasaklanmış ve haram kılınmıştır. Aynı şekilde çalışmak, okumak, yaşamak veya Hacca gitmek gibi makul ve meşru işlere ana-babanın izin vermemesi halinde duruma bakılır: Ana babaya bakılacak kadar imkan hazırlanmış, evlada muhtaç olmayacak bir ortam temin edilmişse, ana babanın böyle bir seyahate engel olma hakkı olmaz. Şayet, evlat ana babayı bakıma muhtaç halde bırakıyor, kendine muhtaç durumdan kurtarmadan gidiyorsa, kendisine izin verilmeyebilir. Bu takdirde evladın gitmeye de hakkı olmaz. Çocukların başka şehre taşınma durumu da bu şekilde değerlendirilmelidir.
Kerahet Vaktinde Tahiyyetü’l Mescit Namazı Kılmak Caiz Mi?
Mescidi/Camiyi selamlama namazıdır. Camiye giren kimsenin, mescidlerin sahibi olan Allah’a saygı ve ta’zim amacıyla iki rekat namaz kılması anlamına gelir ki Hz. Peygamber, “Biriniz mescide girdiğinde, oturmadan önce iki rekat namaz kılsın.”(Buhari, “Salat”, 60.) buyurmuştur. Buna göre Camiye girdiğimizde kerahet vakti değilse iki rekat mescidi selamlama namazı kılmamız sünnettir. Şafii Mezhebine göre, camiyi girildiği her an Tahiyyetü’l mescit namazı kılınabilir ve bu namaz için kerahet vakti yoktur.
İman Etmemiş Bir Kimsenin Ahirette Sevabı Olur Mu?
Kişi, Allah’a ve onun gönderdiği dine ve imanın esaslarına inanmadıkça Müslüman sayılmaz. İman olmadığından da yaptığı ibadetlerin ve hayırlı hizmetlerin sevabına erişemez. İmanı olmayan kimse ahirette sevap almamakla beraber, yaptığı bir takım iyi hizmetlerden ve davranışlardan dolayı bu dünyada birtakım mükafatlar görebilir. Zengin olmak, evlat sahibi olmak, sağlıklı bir yaşam gibi.
Kaza Namazlarında Ezan Ve Kamet Gerekir Mi?
Ezan ve kamet vaktin değil, namazın sünneti olduğu için kaza namazı kılarken de ezan ve kamet getirmek sünnettir. Kamet getirilmeden kılınan namaz geçerli olmakla birlikte, terk etmek hoş görülmemiş. Birden fazla kaza namazı kılınacak ise, her bir namaz için ayrı ayrı ezan ve kamet getirilmesi daha faziletli olmakla birlikte, başta bir kere ezan okunup, her bir kaza namazı için ayrı bir kamet getirilmesi de yeterlidir.
Günün Ayeti
Eğer onlardan biri (anne baba) ya da her ikisi senin yanında ihtiyarlık çağına ulaşırsa sakın onlara “of!” bile deme; onları azarlama; onlara tatlı ve güzel söz söyle. İsra, 17/23.
Günün Hadisi
İnsanların Allah’tan en uzak olanı, katı kalpli kimselerdir. Tirmizi, “Zühd”, 61.
Günün Sözü
Hayat yaşla değil, yaşamakla anlaşılır. Andre Gide
Günün Duası
Allah’ım bugün hiçbir insanın ahını ve hakkını almadan evimize dönmeyi nasip eyle.
BUNLARI BİLİYOR MUYUZ?
Mukaddesat Nedir?
İslam dini açısından kutsal kabul edilen değerlerdir.
Günün Nüktesi
Şu İki Kişiyi Bekletin…
“Pazartesi ve perşembe günleri cennetin kapıları açılır ve Allah’a şirk koşmayan her kul bağışlanır. Ancak kardeşi ile arasında husumet bulunan kişi müstesna. (Onlar hakkında) şöyle denir: “Şu iki kişiyi, birbiriyle barışıncaya kadar bekletin, şu iki kişiyi, birbiriyle barışıncaya kadar bekletin, şu iki kişiyi, birbiriyle barışıncaya kadar bekletin!” (Müslim, “Birr”, 35)