Ev ya da arabaya nazar boncuğu asmak caiz mi? 


  • Oluşturulma Tarihi : 25.07.2023 04:58
  • Güncelleme Tarihi :
Ev ya da arabaya nazar boncuğu asmak caiz mi?  yazının resmi

İslam inancına göre nazar vardır. Nazar değmesine karşı da Allah’a sığınılmalı ve ondan yardım dileyip ona ibadet edilmelidir. Nazarın vakî olduğu bir gerçektir. Bundan sakınmak için çeşitli yollar denemekte fayda vardır. Ayet-el kürsi, Nas, Felak, İhlas sûrelerini okumak bunun bir yoludur. Ama nazar değmesin diye evimize, dükkânımıza, arabamıza, çocuklarımızın elbisesine boncuk işlenmesi veya nazarlıklar takılması uygun değildir. Bu İslam’da yeri olmayan bidat ve hurafedir ki bu daha çok cahiliye devrine ait batıl inanç ve adettir. Bundan kaçınmak lazım. 

Zaruri durumlarda estetik yapmak caiz mi?  
İslam dini, insanın yaratılıştan var olan güzelliklerini daha belirli hale getiren, takı takma, saçları tarama, meşru ölçüde süslenme, güzel giyinme... gibi davranışları mubah kılmıştır. Ancak, fıtraten yani yaratılıştan verilmiş özellik ve şekillerin değiştirilmesini yasaklamıştır. Buna göre, Allah’ın yarattığı şekli beğenmeyerek, ameliyatla bazı uzuvların şekillerini değiştirmek, tabiî güzelliğin fevkinde güzellik aramak dinen caiz değildir. Çünkü bu yaratılışı beğenmemektir. İslam dini de bundan dolayı estetik ameliyatı caiz görmemektedir. Kur’an-ı Kerim, şeytanın “Şüphesiz onlara emredeceğim de Allah’ın yaratılışını değiştirecekler” (Nisa, 4/ 119) dediğini naklederek, bu tür davranışları şeytanî işler olarak nitelemektedir. Ancak zaruri bir durum varsa trafik kazasında yüzün parçalanması misali estetik olmada bir sakınca yoktur. 

Yolda ya da herhangi bir yerde bulduğumuz eşyayı sahibine vermek zorunda mıyız? 
Başkalarının rızası olmadan mallarını ellerinden almak caiz olmadığı gibi, kaybettikleri mal ya da eşyayı alıp sahiplenmek de caiz değildir. Bir kimse bir yerde bir miktar para veya eşya bulsa onu sahibine vermek üzere alabilir. Ancak kendine mal edinmek üzere alması başkasının malını gasp etmek hükmündedir. Buluntu eşya konusunda takip edilecek yöntem şöyledir: Bulunduğu yerde bırakıldığı takdirde telef olmasından korkulan bir şeyi sahibine vermek üzere almak vacip; telef olmayacak şeyleri almak ise mubahtır. Bir kimse bulduğu bir şeyi alırken, onu sahibine teslim etmek üzere aldığına çevresindekileri şahit tutar. Bulunan eşyanın sahibi çıkar ve onun kendisine ait olduğunu ispat ederse eşyayı ona teslim eder. Buluntu eşya, onu sahibine vermek üzere alanın yanında emanet durumundadır. Bir kusuru olmaksızın bu mal kaybolsa veya telef olsa, sahibi çıktığında bedelini ona ödemekle yükümlü olmaz. Buluntu eşyayı elinde bulunduran kimse bunu malın değerine göre uygun görülen bir süre ilan eder ve bekler. Sahibi çıkmazsa o malı yoksul kimselere sahibi adına tasadduk eder.

Günün Ayeti
Yalancı ve inkâra saplanmış kimseyi Allah kesinlikle doğru yola yöneltmez. Zümer, 39/3.

Günün Hadisi 
Sabır, felâketle karşılaştığın ilk andaki metanetindir. Buhârî, “Cenâiz”, 32. 

Günün Sözü
Sözleriniz yürekten gelmedikçe, hiçbir zaman iki kalbi birleştiremezsiniz. Goethe

Günün Duası
Allah’ım bugün yapacağım bütün hayır, ibadet ve duaları samimi ve ihlaslı yapabilmeyi nasip eyle.

Bunları Biliyor Muyuz?
Nakli İlimler Nedir?

Tefsîr, hadîs, fıkıh gibi nakil yoluyla elde edilen ve değişmeyen dînî ilimler demektir.

Günün Nüktesi
Yazık Onlara…

Ebû Hüreyre şöyle anlatıyor: Hz. Peygamber kabristana gelip buyurdu: “Selâm sizlere ey müminler topluluğunun diyarı! Ve biz de Allah dilerse muhakkak size ulaşacağız. Kardeşlerimizi görmeyi arzu ediyorum.” “Ey Allah’ın Resulü, biz senin kardeşlerin değil miyiz?” dediler. Peygamber aleyhisselâm, “Siz arkadaşlarımsınız. Kardeşlerimiz ise, henüz gelmemiş olanlardır.” Bunun üzerine, “Ey Allah’ın Resulü, ümmetinden henüz gelmemiş olan kimseyi nasıl bilir ve tanırsın?” diye sordular. Peygamber aleyhisselâm, “Bilmiyor musun ki, siyah atlar arasında yüzleri ve ayakları beyaz olan bir atın sahibi kendi atını bilmez, tanımaz mı?” buyurdu. “Evet, Allah’ın Resulü tanır” dediler. Peygamber aleyhisselâm, “Çünkü onlar abdest sebebiyle yüzleri, el ve ayakları bembeyaz, parlak olarak gelirler. Ve ben de onları Havzın kenarında beklerim. Dikkat! Bazı kimseler benim Havzıma yaklaştırılmayacaktır. Haydi geliniz! diye çağıracağım. Onlar senden sonra değiştirdiler, denilecektir. Ben de, ‘Yazık onlara!” diyeceğim.” 

Ev ya da arabaya nazar boncuğu asmak caiz mi? 
Doç. Dr. Zeki Uyanık
Yazarımız Kim ?

Doç. Dr. Zeki Uyanık