2

Evlilik yıl dönümünü kutlamak caiz mi?


  • Oluşturulma Tarihi : 18.09.2014 07:19
  • Güncelleme Tarihi :
Evlilik yıl dönümünü kutlamak caiz mi?

Gerek evliliğin yıldönümü gerekse doğum yıldönümü münasebetiyle tertiplenen merasim ve toplantıların kendisi günah olmaz. Günah, bu toplantılardaki tutumlardan meydana gelir. 
       İnsanlar bir araya gelince helal olan şeyleri yiyor, helal olan şekliyle sohbet ediyor, hayattan bir yaprağın daha koptuğunu, ömürden bir yılın daha gittiğini düşünüyor, faydalı sohbetler yapıyor. Günah olmayan şekilde eğleniyorlarsa elbette böyle evlilik yıldönümü veya doğum günü kutlamalarında haram olmaz. Hiçbir sakınca söz konusu hale gelmez. 
       Şayet bu vesile ile haramlar işleniyor, günahlara maruz kalınıyor, çok israflı eğlence ve yeme içmelerle kötü örnek olunuyorsa; o zaman bu kutlama haram olur. 

Kişi içki içtikten sonra 40 gün içinde ölürse imansız mı ölür?

      Haram olan maddelerinin haram olduğunu kabul ederek işleyenler günahkar olurlar, ama haramlığını inkar etmedikçe dinden çıkmazlar. Mesela: İçki içmek haramdır. Bunun haram olduğunu kabul eden bir kimse bunu içtiğinde günahkar olur. Allah’ın yasaklamış olduğu bir maddeyi içtiği için büyük bir günah işlemiş olur. Ama onu içmekle dinden çıkıp kafir olmaz. Ancak içkiyi içen kimse içkinin  haram olduğunu kabul etmiyorsa dinden çıkar mürted olur.

      Buna göre içki içip ölen bir kimse değil kırk gün içinde aynı günde de ölse bir yıl sonra da ölse içkiyi helal saymadıkça kafir olmaz. İmanına da bir zarar gelmez. Ama bu fiili işlediği için büyük bir günah işlemiş olur. 

Cuma namazı kılmakla yükümlü olanlar kimlerdir?

      Cuma namazı, akıllı, ergenlik çağına erişmiş, sağlıklı, hür ve mukim erkek Müslümanlara farzdır. Kadınlar, hürriyeti kısıtlı olanlar, yolcular ve cemaate gelemeyecek kadar mazereti olanlar Cuma namazı kılmakla yükümlü değildirler. Ancak Cuma namazını kılmaları halinde bu namazları geçerli olup ayrıca öğle namazı kılmaları gerekmez.

     Cuma namazı kılmak kadınlara farz değildir. Zira Hz. Peygamber, “Cemaatle Cuma namazı kılmak, her Müslüman’a farzdır. Ancak, köle, kadın, çocuk ve hastaya farz değildir” buyurmuştur.

     Diğer bir hadislerinde de, “Kadın, çocuk, köle ve hasta hariç, Cuma namazı her Müslüman’a farzdır” buyurmuştur.

     Hz. Peygamber döneminden günümüze kadar müçtehit imamlar ve daha sonraki bilginler de dahil olmak üzere bütün Müslümanlar da, Cuma namazının kadınlara farz olmadığı konusunda ittifak etmişlerdir.

     Cuma namazının kadınlara farz kılınmamış olması, onlar hakkında bir mahrumiyet değil bir muafiyettir. Diledikleri takdirde, camiye gidip cemaatle Cuma namazı kılmalarında dinen bir engel yoktur. Hatta, hutbe ve vaazlardan istifade etmeleri için Cuma namazlarına devam etmeleri tavsiye olunur.

Cuma namazı en az kaç kişiyle kılınabilir

     Cuma namazının sahih olması için cemaatin şart olduğu konusunda bütün bilginler ittifak etmekle birlikte, gerekli görülen asgari sayının kaç olduğu hususunda farklı görüşler belirtmişlerdir.

      Cuma namazının kaş kişi ile birlikte kılınması gerekir konusunda Hazreti peygamberden nakledilen muhtelif hadisler olması ve bu hadislerin sıhhatı ve yorumu üzerinde uzlaşamayan İslam fıkıh Mezhepleri Cuma namazının en az kaç kişi  ile kılınması gerekir mevzusunda ihtilaf etmişlerdir.

      Cuma namazının kılınabilmesi için, Ebu Hanife ve Muhammed’e göre, imamın dışında en az üç, Ebû Yusuf’a göre ise, iki kişinin bulunması gerekir Şafii ve Hanbeli mezheplerine göre ise kırk kişi, Malikîlere göre de on iki kişinin bulunması Cuma namazının kılınması için yeterlidir.

         Yani bu sayıyı kırka çıkaranlar olduğu gibi üç’e kadar düşürenlerde olmuştur. Tabi hepsinin de kendilerine göre dayandıkları bir takım delilleri vardır.

Günün Ayeti 

Bile bile hakkı gizlemeyin 

Günün Hadisi

Haksız yere zulmen bir adam öldürülürken, hiçbiriniz o yerde durmayın. Çünkü lanet orada durup da öldürülen o mazlumu savunmayan o kişi üstüne iner.

Günün Sözü

Haksızlık yapmak haksızlığa uğramaktan daha acıdır.

SOKRATES

 Günün Duası

“Allah’ım, bana helalinden yetecek kadar rızık vererek beni haramından koru. Beni senden başkasına muhtaç etme.” 

Bunları Biliyor muyuz?

Rida nedir?

Hac veya umre yapmak üzere ihrama giren erkeklerin belden yukar‎ıs‎ını‎ kapatmak üzere büründükleri örtüdür. 

Günün Nüktesi

Bu mürüvvet değil…

     Şeyhlerden biri yanındaki kadim dervişi ile bir su kenarına yaklaşınca biraz ileride bir alay sarhoşun çalgı çalarak eğlendiklerini görürler.

     Şeyh, dervişine “bana şu tarladan yüz tane sap topla” diye emreder.  Derviş yüz tane ekin sapını getirince “git o sarhoşların içinde davul çalanını bana çağır” der.

      Derviş hemen şeyhinin emrini davul çalan sarhoşa iletir. Şaşkınlığından davulunu bırakan zat hemen Şeyh’in huzuruna gelir. Şeyh elindeki yüz sapı bir kere o zata vurur ve “gel benimle” der. Postunu suya koyar, ikisi beraber suyun üzerinde giderken Şeyh’in eski dervişi feryat eder: “Efendiciğim bu yaptığınız mürüvvet değil, fakir zât-ı âlinize yirmi senedir hizmet etmekteyim, beni bıraktınız o adamı alıp gidersiniz, herifin ağzı daha içki kokuyor” deyince.

       Şeyh: “Evladım o’nda istidat-ı ezelî var, sende yok. O’nun bir günahı vardı; içki illeti. Ona da tövbe etti, Hadd-i şer’i vurduk, tamam artık biiznillah hidayete erer.

      Amma seninle yirmi yıldır uğraşıyorum: Yalanını kırdık kinin çıktı. Kinini kırdık, gayzın çıktı. Gayzını kırdık hasedin çıktı. Hasedini kırdık şehvetin çıktı. Şehvetini kırdık, kibrin çıktı. Şimdi de kibrinle uğraşıyoruz, gene de uğraşırız…

Evlilik yıl dönümünü kutlamak caiz mi?
Doç. Dr. Zeki Uyanık
Yazarımız Kim ?

Doç. Dr. Zeki Uyanık