2

Evvabin namazı nedir?


  • Oluşturulma Tarihi : 07.07.2016 09:24
  • Güncelleme Tarihi :

Evvâb, “tövbe eden” anlamına gelir. Evvabin namazı da tövbe eden ve Allah’a sığınanların namazı demektir. Hz. Peygamber hadis-i şeriflerinde: “Her kim akşam namazından sonra altı rekat namaz kılarsa denizin köpükleri kadar da olsa Allah Teâlâ onun günahlarını affeder” buyurmuştur.

Ayrıca Sevgili Peygamberimizin de akşam namazından sonra altı rekat namaz kıldığı rivayet edilmektedir. Evvabin namazı, altı rekat olup akşam namazından sonra bir, iki veya üç selamla kılınabilir. Allah rızası için namaz kılmaya niyet edilerek başlanıp, iki rekatta bir selam verilecekse normal iki rekatlı bir namaz gibi, şayet iki rekattan fazlasında selam vermek üzere kılınırsa oturuşlarda Tehiyyatla birlikte Salli, Barik, kalkışta Subhaneke okunur.

Müslüman olmayan kimsenin evinde yatmanın bir sakıncası var mı?

Gayr-i müslim komşu ve tanıdığın evine gitmek, yemeğini yemek, gerektiğinde misafir kalıp evinde yatmak günah değildir. Hatta onlarla iyi münasebet kurup, onlara güzel örnek olmak yerinde ve güzel bir davranıştır. Ancak, bu sırada onlardan kötü alışkanlık ve âdet almamak gerekir.  Bilakis onlara İslami adet ve alışkanlıkların güzel örneğini vermek gerekir.

İslam ahlakında gayr-i Müslim komşu ve tanıdığın hastası ziyaret edilir, yolculuktan döndüğünde “hoş geldin” denir, sevindirici, yahut üzücü bir duruma uğrarsa ziyaretine gidilebilir. Aynı şekilde ona misafir olmanın da ya da evinde yatmanın da hiçbir sakıncası yoktur.

Şefaat ya Rasulallah cümlesinin anlamı nedir?

Bu cümlenin anlamı bana da şefaat et ey Allah’ın Resulu demektir. Hz. Peygamber’in, Allah indinde ahiret gününde şefaatçi kılınacağı kesindir. Aynı şekilde Müslümanların günahlarından bir kısmının da onun hatırına ve onun talebi üzerine Allah tarafından bağışlanacaktır. Tabi Allah kime şefaat etmesine izin verirse Hz. Peygamber ona şefaat edecektir. Buna göre bir müminin bunu arzulaması ve bunun için “Ah! Keşke bana da şefaat etsen ya Rasulallah!” anlamında “şefaat ya Rasulallah!” diye seslenmesi ve bu temennisini sesli olarak dile getirmesi caizdir.

Nitekim biz gündelik namazlarımızda Tahiyyatı okurken, “Selam sana ey Nebi!” diyoruz. Bununla temennimizi, arzumuzu ve tahassürümüzü dile getiriyoruz. Bu anlamda “şefaat ya Rasulallah” demekte de bir sakınca yoktur. Bilakis güzel bir söz ve temennidir.

Hayvanlar Ahirette ne olacak?

Ahiret gününde mükâfat ve ceza, dünya hayatında kendilerine teklif yapılanlaradır. Mükellef varlıkların toplanma sebebi hesap, hayvanların toplanma sebebi ise kısastır.

Buna göre mahşer günü hayvanlarda haşır olacaklar. Fakat onlar, birbirleri ile olan hesaplarını ödedikten sonra toprak olacaklar. Zira onlara dünyada sorumluluk yoktur.

Öyle ki İslam kelamcıları hayvanların ahiret hesaplaşmasını anlatırken ‘Bu dünyada boynuzu ile bir başka hayvanı vuran hayvan öbür dünyada aynı şekilde diğer hayvanın boynuzu ile vurulduktan sonra ikisi de toprak olacaklardır.

Onun için Kur’an’ın ifadesi ile kâfir olarak ölenler keşke bizde bu hayvanlar gibi toprak olsaydık da ceza görmeseydik temennisinde bulunacaklardır. Ama o zamanda bu pişmanlık bir işe yaramayacaktır.

Günün Ayeti

Onlar, Allah’a ve ahiret gününe inanırlar. İyiliği emrederler. Kötülükten men ederler, hayır işlerinde birbirleriyle yarışırlar.

Günün Hadisi

İnsana nasihat olarak ölüm yeter.

Günün Sözü

Başkalarının yaptığı hatalardan dolayı öfkelenirsek; onları değil, kendimizi cezalandırmış oluruz.

İmmanuel Kant

Günün Duası

Ya Rabbi: beni, sana ve peygamberine layık bir insan eyle.

Bunları biliyor muyuz?

 Kısas nedir?

Yaralama, sakatlama ve öldürme suçlarında uygulanan ve genellikle misilleme esasına dayanan cezâ demektir. Kur'an-ı Kerim'de "Ey inananlar! Öldürülenler hakkında size kısas farz kılındı: Hür ile hür, köle ile köle, kadın ile kadın. (...) Ey akıl sahipleri! Kısasta sizin için hayat vardır. Artık Allah'a karşı gelmekten sakınırsınız." (Bakara, 2/178-179)

Günün Nüktesi

Ölüm en büyük nasihattir…

Harun Reşit'in annesi Behlül Dana’ya gelerek Harun’a biraz nasihat et de adaletten ayrılmasın. Yoksa ahrette işi çok zor olacak diyor:

Behlül bir Harun Reşit’e, “Uygun görürseniz biraz dolaşalım diyor ve Onu mezarlığa götürüyor. Tek tek mezarları göstererek "Bak şu filanca idi, şu kadar malı vardı, şu kadar yıl yaşadı ve öldü. Şurada yatan da filanca idi, zamanının hükümdarı idi, şu kadar askeri, şu kadar da hazinesinde malı vardı. Şurada yatan kadın da zamanının en güzeli idi. Herkes ona sahip olmak için can atıyordu. Sonunda biri ile evlendi, şu kadar çocuğu oldu ve şu kadar yıl yaşadı. Bu ve benzeri yer gösterme ve değerlendirmenin ardından eve dönüyorlar.

Harun Reşit’in annesi, bu günlerde hiç Behlül’le sohbet ettin mi, sana neler anlattı? diye soruyor. Harun Reşit'in annesi tekrar Behlül’le gelerek, "Oğluma ne zaman nasihat edeceksin?” diye soruyor. O da ben Ona nasihat ettim. Birlikte mezarlığa gittik. Ona bazı geçmiş kimseleri hatırlattım. “Ölüm en büyük nasihattir. Eğer bunu anlamadıysa diğer söyleyeceklerimin de bir faydası olmaz” diyor.

Evvabin namazı nedir?
Doç. Dr. Zeki Uyanık
Yazarımız Kim ?

Doç. Dr. Zeki Uyanık