2

Falcıya inanmak imana zarar verir mi?


  • Oluşturulma Tarihi : 22.05.2016 05:52
  • Güncelleme Tarihi :

İnsanın güzel bir olayla veya sözle karşılaştığında iyimserliğe; kötü bir hal ile karşılaştığında ise kötümserliğe kapılması, yaratılıştan gelen fıtri bir hadisedir. Ancak, iyimserlik ve kötümserliğe kapılarak bu gibi hallerin tesiri altında kalmak kişiyi evhama sevk edeceğinden kötü sonuçlar doğurabilir.

Günümüzde halk arasında fal diye ifade edilen ve kahve fincanı veya bir takım şeylere bakarak kişinin geleceği ile ilgili hususlarda hükümler çıkarmak yanlıştır, dinimizde yeri yoktur ve büyük günahlardandır.

Günümüzdeki manası ile fal, cahiliyet döneminde müşriklerin uyguladıkları oklarla nasibini tespit etmek ve gelecekle ilgili bilgiler aktarmaktır ki, bunu yapmak ve ona inanmak dinen caiz değildir.

Kişi falcının gayptan haber verdiğini söyleyip inansa imanına zarar gelir. Çünkü haşa falcıyı Allah’ın yerine koyuyor. Onun bilinmeyenden haber verdiğine inanıyor. Ama fal baktırırken eğlence olsun diye baktırıyorsa ve buna inanmıyorsa büyük günah işlemiş olur. Ama imanına zarar gelmez. Dolayısıyla her halükarda faldan ve falcılıktan uzak kalmamız gerekir.

Kur’an-ı Kerim okuyan kimseye selam vermede bir sakınca var mı?

Selam dinimizin çok önem verdiği simgelerden birisidir. Hz. Peygamber bir hadisi şerifinde, “Aranızda selamı yayın buyurmaktadır.”

Bir başka hadisinde ise selam vermek, selamlaşmak Müslümanlar arasında sevginin yayılmasına sebep olacağını bildirmiştir.

Ancak selam verildiği takdirde selama karşılık veremeyecek durumda olan kimselere selam vermek uygun değildir. Mesela, ezan, Kur’an-ı Kerim ve hutbe okuyana, hutbe dinleyenlere selam vermek mekruh kabul edilmiştir.

Buna göre Kur’an-ı Kerim okuyan kimse ibadet ettiğinden, ibadeti kesmeme adına selam vermemek daha uygundur.

Tartışmada kocanın hanımına babanın evine git demesi nikâhlarına bir zarar verir mi?

Boşama lafızları sarih ve kinaye olmak üzere ikiye ayrılır.

Sarih demek: Kişinin açık ve net olarak hanımını boşaması ve sözünün başka anlama gelememesi demektir. “Seni boşadım” demek gibi.

Kinaye ise: Söylenen sözün iki anlama gelmesi demektir. Yani hem boşamaya hem de başka bir manaya gelmesi demektir. Şayet kinayeli bir sözde koca boşamayı kastetmiş ise nikah düşer boşama geçerli olur. Ama koca sözünde boşamayı kastetmemiş ise o zaman boşama meydan gelmemiş olur.

Dolayısıyla, “Babanın evine git” sözü de kinayeli bir sözdür. Böyle bir söz boşama için söylenmiş ise, yani ben seni boşadım ben seni istemiyorum onun için babanın evine git anlamında söylenmiş ise bu boşama olmuştur, nikah düşmüştür.  Babanın evine git sözü boşamak niyeti ile söylenmemiş ise o zaman da boşama olmaz nikah yerinde kalır.

GÜNÜN DUASI

Duanız olmasa ne öneminiz var. (Furkan 77)

Ey vekil olan Allah’ım, sen ne güzel vekilsin. Sen en güzel sahibimizsin. Güzel Allah’ım canımızı, malımızı, hayatımızı, sevdiklerimizi sana emanet ediyoruz. Sana tevekkül ediyoruz. Dünyada, mahşerde ve Cennet'inde en güzel vekil sensin.

GÜNÜN AYETİ

Allah, bana yeter. Tevekkül edecek olanlar, O’na tevekkül etsinler. (Zümer 38)

GÜNÜN HADİSİ

“Gönderilen her peygambere, insanların imana gelmesine vesile olacak bir mucize muhakkak verilmiştir. Bana verilen mucize de Allah’ın gönderdiği Kur’an-ı Kerim’dir. Bu sebeple kıyamet günü ümmetimin diğerlerinden daha çok olmasını ümid ediyorum.” (Buhârî, İ’tisam, I)

GÜNÜN NÜKTESİ

Anana bir şey bırakmamışsın

Yavuz Sultan Selim devlet harcamalarında olduğu gibi şahsi harcamalarında da sadeliği ön planda tutardı. Lüks ve israfa kaçan süslü elbiseleri giymeyi sevmezdi.

Süslü elbiselerin kadınlara yakıştığını düşünür ve erkeklerin böyle giyinmelerini de doğru bulmazdı.

Günün birinde oğlu Şehzade Süleyman pek süslü ve parlak elbiseler giyinmiş ve pahalı mücevherleri takınmış olduğu halde huzuruna çıktı.

Oğlunun bu süslü giyimini gören Padişah şöyle dedi: “Sen böyle giyinirsen anan ne giyinsin Süleyman? Anana takacak ziynet bırakmamışsın.”

GÜNÜN SÖZÜ

Senin gönlün değişirse dünya değişir. (Şemsi Tebrizi)

Falcıya inanmak imana zarar verir mi?
Doç. Dr. Zeki Uyanık
Yazarımız Kim ?

Doç. Dr. Zeki Uyanık