Gayr-i Müslim ülkelerde, Müslüman kimse içki, domuz eti gibi haram olan şeyleri satabilir mi? 


  • Oluşturulma Tarihi : 05.10.2021 07:29
  • Güncelleme Tarihi :
Gayr-i Müslim ülkelerde, Müslüman kimse içki, domuz eti gibi haram olan şeyleri satabilir mi?  yazının resmi

İslam fıkhına göre bir kimsenin herhangi bir malı satabilmesi için, önce o mala sahip olması gerekir. Sahip olunmayan bir şeyin satılabilmesi, şüphesiz söz konusu değildir. 

İslamî hükümlere göre, domuz eti, sarhoşluk veren içki ve benzerleri mallar Müslüman’ın sahip olabileceği mütekavvim bir mal değildir. Müslüman bunları satın alamaz, imal edemez ve edinemez. Bu itibarla, bir Müslüman’ın, müşteriler gayr-ı Müslim bile olsa, bu tür haram malların ticaretini yapması, dinen caiz değildir.

Bir konuda evime kavuşmak nasip olmasın demek yemin sayılır mı? 

Allah’tan başkası adına yemin edilmesi doğru değildir. Yemin ancak vallahi, billahi, tallahi, lafızları ile olur. Evime kavuşmak nasip olmasın tarzı cümleler yemin lafızları ile söylenmediği için yemin yerine geçmez.  

Böyle bir söz yemin sayılmadığı gibi aynı zamanda doğru ve güzel bir söz de değildir. Böyle sözler ve yeminler Allah Resulü tarafından yasaklanmıştır. Nitekim buna benzer bir yemin etme olayında peygamberimiz sahabeleri uyarmış ve şöyle buyurmuştur:  “Kim yemin edecekse ya Allah’ın adı ile yemin etsin veya sussun.” (Buhârî, “Eymân”, 4). 

Bu sözler yemin sayılmadığı için herhangi bir keffaret vermek de gerekmez.  

Gece yarısından sonra yatsı namazını kılmak caiz mi? 

Her namazı vaktinde kılmak daha evladır ve sevap açısından da daha iyidir. Yatsı namazı da vakti girdikten sonra kılınmalıdır. Şayet herhangi bir meşguliyetten veya ihmalden dolayı kılınmamış ise imsak vaktine kadar kılınabilir. İmsak vakti ise sabah namazının vaktinin girmesi demektir. 

Koca boşadığı hanımına nafaka vermek zorunda mı?

İslam, evlilik hayatında kocaya vermiş olduğu hak ve yetkilerin yanında, bir takım görev ve sorumluluklar da yüklemiştir. Bunlardan birisi de, kocanın eşinin temel ihtiyaçlarını makul ve normal ölçülerde karşılama ve giderme görevidir. Bu, evlilik akdinden doğan bir sorumluluktur. Kadının zengin veya fakir, müslim veya gayrimüslim olması bu görev ve sorumluluğu değiştirmez.

Kur’an-ı Kerim’de boşanmış ama iddet bekleyen kadına kocasının evinde ikamet etme hak veya yükümlülüğü getiren ve iddet süresince kadına zarar verilmemesini emreden ayetler vardır. Bu ayetler aynı zaman da kocaya eski eşine nafaka vermesini emretmektedir.

Söz konusu bu ayette yüce Mevla mealen şöyle buyurmaktadır: “Onları (iddetleri süresince) gücünüz nispetinde, oturduğunuz yerin bir bölümünde oturtun. Onları sıkıntıya sokmak için kendilerine zarar vermeye kalkışmayın. Eğer hamile iseler, doğum yapıncaya kadar nafakalarını verin. Sizin için (çocuğu) emzirirlerse (emzirme) ücretlerini de verin ve aranızda uygun bir şekilde anlaşın.” (Talak, 65/6).

Bu ayetten hareketle,  İslam hukukçularına göre kadının kocası üzerindeki nafaka hakkı evlilik süresi ile evlilik sona erdiğinde ise iddet süresi ile kayıtlıdır. İddet hali bittiğinde ise nafaka sorumluluğu da bitmiş olur.

Günün Ayeti

“Her günahkâr yalancının vay hâline!”

Casiye,45/7.

Günün Hadisi

“Hediyeleşin ki birbirinize sevginiz artsın ve aranızdaki düşmanlık yok olup gitsin.”

Muvatta, “Hüsnü'l-Huluk”, 4.

Günün Sözü

Helalin hesabı, haramın azabı olduğunu unutma

Abdülkâdir-i Geylâni

Günün Duası

Allah’ım! kıyamet gününde, bizi, anne babamızı ve bütün mü’minleri bağışla.

Bunları biliyor muyuz?

Âlemiervah Nedir?

Ruhlar âlemi, insanın dünyaya gelmeden önce ve öldükten sonra ruhunun bulunduğu ve varlığı duyu organlarıyla kavranamayan âlem demektir.

Günün Nüktesi

Ölüm ve Temenni…

Enes bin Mâlik radıyallahu anh’den rivâyet edildiğine göre Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurdu:

“Başına bir musibet geldi diye hiç biriniz ölümü temenni etmesin. Mutlaka böyle bir şey temenni etmek zorunda kalırsa: ‘Allahım, benim için yaşamak hayırlı olduğu sürece beni yaşat, hakkımda ölüm hayırlı olduğu zaman da beni öldür’ desin.”

Buhârî, “Merdâ”, 19.

Gayr-i Müslim ülkelerde, Müslüman kimse içki, domuz eti gibi haram olan şeyleri satabilir mi? 
Doç. Dr. Zeki Uyanık
Yazarımız Kim ?

Doç. Dr. Zeki Uyanık