İslam fıkhına göre bir kimsenin herhangi bir malı satabilmesi için, önce o mala sahip olması gerekir. Sahip olunmayan bir şeyin satılabilmesi, şüphesiz söz konusu değildir. İslam hukukuna göre, sarhoşluk veren içki ve benzerleri mallar Müslüman’ın sahip olabileceği mütekavvim bir mal değildir. Müslüman bunları satın alamaz, imal edemez ve edinemez. Bu itibarla, bir Müslüman’ın İslam beldesi olmayan bir yerde, müşterileri gayr-ı Müslim bile olsa içki gibi haram malların ticaretini yapması dinen caiz değildir. Üç aylarda geceleyin nafile oruca niyet eden bir kimse sabah seyahate çıkmak durumunda kalsa orucunu bozabilir mi? Dinimiz, yolculuk hali genellikle sıkıntılı ve meşakkatli olduğu için yolcu olanlara birçok konuda kolaylıklar tanımıştır. Namazın kısaltılması, orucun tutulmayıp sonraya bırakılması bunun örneklerdir. Ancak kişi geceden oruca niyetlenmişse ve gündüz oruçlu olduğu halde yolculuğa çıkma durumunda kalmışsa Hanefilere göre bu orucunu tamamlasa daha iyi olur. Fakat bozması durumunda sonradan bunu kaza etmesi gerekir ancak ayrıca kefaret gerekmez. Şafii mezhebine göre ise Ramazan ayında geceden niyet edilmiş orucun bile sefer durumunda bozulabileceğini söylemişlerdir. Tabi yolcu dilemesi halinde orucunu da tutabilir. Hatta tutması daha hayırlıdır. Ancak nafile orucu bozması halinde kaza etmesi gerekmez.
HİNT KINASI ABDEST VEYA GUSLE ENGEL MİDİR?
Abdest ve gusülde yıkanması gereken organların tamamının hiç kuru yer kalmadan yıkanması gerekir. Abdest alırken, yıkanması gereken organlardan birinde kuru yer kalırsa, abdest sahih/geçerli olmaz. Gusülde ise vücutta, suyun ulaşabildiği her yerin yıkanması gerekir. Bu itibarla, abdest veya gusül alacak kimsenin, yıkanması gereken organlarında, suyun altına ulaşmasına engel olacak bir tabaka bulunmamalıdır. Oje ve ruj gibi vücut üzerinde tabaka oluşturup suyun bedene ulaşmasına mani olan maddeler abdest ve gusle engel olur. Bunların abdest veya gusülden önce giderilmesi gerekir. Ancak kına bir tabaka oluşturmadığından abdest ve gusle engel olmaz.
NAMAZDA ŞAHADET PARMAĞINI KALDIRMAK SÜNNET MİDİR?
Hanefi mezhebine göre namaz kılan kimsenin, tahiyyatın teşehhüdünde “lâ ilâhe” derken sağ elin şahadet parmağını yukarı kaldırması “illâllah” derken indirmesi sünnettir. Şafiî mezhebinde ise oturuşun sonuna kadar parmağın indirilmemesi sünnettir.
Günün Ayeti
İnsan, kendisine karşı kimse güç yetiremez mi sanıyor?
Günün Hadisi
Allah’a yemin ederim ki, Allah’ın senin vesilen ile bir tek kişiyi hidayete kavuşturması, senin, en kıymetli dünya nimeti olan kırmızı develere sahip olmandan daha hayırlıdır. Buhârî, “Fezâilü’l-Ashâb,” 9.
Günün Sözü
Sabır, yüzü ekşitmeden acıyı içine sindirmektir. Cüneyd-i Bağdadi
Günün Duası
Allah’ım bugün birbirimize karşı sabırlı ve anlayışlı olabilmeyi nasip eyle.
BUNLARI BİLİYOR MUYUZ?
Gaben-i Fâhiş Nedir?
Piyasadaki en yüksek satılandan altın ve gümüşte yüzde 2,5 ve daha fazlasına, urûzda yani ölçülüp tartılan ve taşınabilen mallarda yüzde 5, hayvan için yüzde 10, bina için yüzde 20’den, ibadet konularında lâzım olan şeylerde de piyasadaki fiyatından iki misli fazla olan aldanmalar.
Günün Nüktesi
Allah’ın Sevdiği ve Sevmediği İşler…
Ebu Hureyre’den rivayet edildiğine göre Hz. Peygamber şöyle buyurdu: “Allah yaptığınız üç şeyden razı olur, üç şeyden de hoşlanmaz. Sizin sadece kendisine ibadet edip, ona hiçbir şeyi ortak koşmamanızda ve Allah’ın ipine sımsıkı sarılıp ayrılığa düşmemenizden hoşlanır. Dedikodu yapmanızdan, çok soru sormanızdan ve lüzumsuz yerlere mallarınızı harcamanızdan da hoşlanmaz.” Müslim, “Akdiye”, 10.