Müslüman bir kimse gayrimüslimin cenaze törenine katılabilir. Ancak, böyle bir merasime katılan kişinin, diğer dinlere ait dua, ve benzeri dini ayin ve ritüellerin icrasına katılması ve gayrimüslim ölüler için rahmet dilemesi caiz değildir.
Buna göre taziye ve teselli etmek gibi insani amaçlarla gayrimüslim kimselerin cenaze törenlerine katılmakta bir sakınca yoktur.
Namaz kılmayan kişinin nikahı geçerli olur mu?
Namaz kılmayan insanın inancına bakılır, kılmayış sebebine nazar edilir. Namazı kılmayışı farz olduğuna inanmayışından mıdır, yoksa tembellik ve ihmalden midir? Şayet (Allah korusun) namazın farz olduğuna inanmayışından kılmıyorsa imanı gider, küfre düşmüş olur. Kendisine ne kız verilir ne de kıydığı nikah geçerli olur. Yani nikahı evliliği geçersiz olur. Zira Allah’ın açık ve kesin olan bir emrini inkâr etmiş, bu inkârıyla da imandan çıkmış, mürted olmuştur.
Ancak, inkardan değil de, ihmal ve tembellikten kılmıyorsa ki günümüzde kılmayan Müslümanları öyledir. O zaman bu kişi namazı kılmadığı için iman sahibi günahkâr bir Müslüman sayılır.
Günahkâr Müslüman’ın da nikahı geçerlidir. Şu kadar var ki, namazında, niyazında olan bir mümine, kız verip, akrabalık tesis etmek daha münasip ve uygun olur.
Bir konuda evime kavuşmak nasip olmasın demek yemin sayılır mı?
Allah’tan başkası adına yemin edilmesi doğru değildir. Yemin ancak vallahi, billahi, tallahi, lafızları ile olur. Evime kavuşmak nasip olmasın tarzı cümleler yemin lafızları ile söylenmediği için yemin yerine geçmez.
Böyle bir söz yemin sayılmadığı gibi aynı zamanda doğru ve güzel bir söz de değildir. Böyle sözler ve yeminler Allah Resulü tarafından yasaklanmıştır. Nitekim buna benzer bir yemin etme olayında peygamberimiz sahabeleri uyarmış ve şöyle buyurmuştur: “Kim yemin edecekse ya Allah’ın adı ile yemin etsin veya sussun.” (Buhârî, “Eymân”, 4).
Bu sözler yemin sayılmadığı için herhangi bir keffaret vermek de gerekmez.
Gözyaşı Namazı Bozar mı?
Namazdayken hastalıktan veya esnemekten gelen gözyaşı namazı bozmaz. Aynı şekilde Allah sevgisi ve Allah korkusundan dolayı ağlamak da namazı bozmaz. Hz. Peygamberin secde ettiği yeri ıslatacak kadar ağladığına dair rivayetler var. Kısaca namazda süt akıntısı, ter, gözyaşı, burun akıntısı abdesti de, namazı da bozmaz.
Günün Ayeti
Ey kendilerine kötülük edip aşırı giden kullarım! Allah’ın rahmetinden ümidinizi kesmeyin. Şüphesiz Allah bütün günahları affeder.”
Zümer, 39/53.
Günün Hadisi
“Her kul öldüğü durum üzere haşredilir. İyilik üzere ölmüşse iyi, kötülük üzere ölmüşse kötü olarak diriltilecek.”
(Buhârî, “Rikak”, 45)
Günün Sözü
“Eğer ağza konulan lokma helâl değilse, o kimse ihlâslı ve huzurlu olamaz.
Mahmud Sâmî Ramazanoğlu
Günün Duası
Allah’ım günümü senin yolunda ve razı olduğun işlerde geçirmemi nasip eyle.
Bunları biliyor muyuz?
Umur-i Zevkiyye Nedir?
Tasavvufta kalp ile tadarak, yaşayarak kavuşulan haller demektir.
Günün Nüktesi
Zahmet olur…
Konyalı Hacı Veyiszade şaka bile olsa yalan söylemezmiş. Dostları bir gün karar verirler küçükte olsa bir yalan söyleteceklerdir ona ve evine ziyarete giderler.
Sohbet başlar kısa bir süre sonra Hacı Veyiszade ayağa kalkar,
“ Ben size bir çay demleyeyim” diye.
Dostları için fırsat doğmuştur; “Aman hocam derler, zahmet olur.” Akıllarınca o da “Hayır zahmet olmaz.” Diyecek, böylece küçük de olsa bir yalan söylemiş olacaktır.
Veyiszade hemen cevap verir:
-Zahmet olur ama ben yine demleyeyim.