2

Genlere müdahale ederek cinsiyet belirlemek caiz mi?


  • Oluşturulma Tarihi : 26.08.2016 08:39
  • Güncelleme Tarihi :

Yüce Mevlana’nın kurduğu doğal düzeni bozacak müdahaleler dinen doğru değildir. Kur’an-ı Kerim’de Allah’u Teala mealen. “Gerçekten biz her şeyi bir ölçü ile yarattık.” (Kamer, 49) buyurmaktadır.

Buna göre genlerle oynayarak, yaratılışa müdahale etmeye çabalayarak cinsiyet belirlemeye çalışmak bu nedenle sakıncalı ve tehlikelidir. Dinen de uygun değildir.

İsyan etmeden önce şeytan melek miydi?

Nurdan yaratılan ve insandan tamamen farklı olan melekler Allah’a isyan etmezler. Hangi iş için yaratılmış iseler o işi yaparlar. Daima Allah’a ibadet ve itaat ederler. Kur’an’da bu hususa şöyle işaret edilmektedir: “Üzerlerinde hakim ve üstün olan Rablerinden korkarlar ve emrolundukları şeyleri yaparlar.” “Şüphesiz Rabbin katındaki (Melek)ler O'na ibadet etmekten büyüklenmezler. O'nu tesbih ederler, yalnız O'na secde ederler.”

Buna göre melekler hiçbir zaman Allah’a isyan etmez ve asi olmazlar. Meleklerin günah işleme fonksiyonları da yoktur. Halk arasında şeytan da bir melekti ama Allah’a isyan etti inancı doğru bir inanç değildir. Zira şeytan melek değildi. Melekler nurdan, şeytan ise ateşten yaratılmıştır.

Kişi bulduğu parayı ya da eşyayı sahiplene bilir mi?

Başkalarının rızası olmadan mallarını ellerinden almak caiz olmadığı gibi, kaybettikleri mal ya da eşyayı alıp sahiplenmek de caiz değildir.

Bir kimse bir yerde bir miktar para veya eşya bulsa onu sahibine vermek üzere alabilir. Ancak kendine mal edinmek üzere alması başkasının malını gasp etmek hükmündedir. Buluntu eşya konusunda takip edilecek yöntem şöyledir:

Bulunduğu yerde bırakıldığı takdirde telef olmasından korkulan bir şeyi sahibine vermek üzere almak vacip; telef olmayacak şeyleri almak ise mubahtır.

Bir kimse bulduğu bir şeyi alırken, onu sahibine teslim etmek üzere aldığına çevresindekileri şahit tutar. Bulunan eşyanın sahibi çıkar ve onun kendisine ait olduğunu ispat ederse eşyayı ona teslim eder.

Buluntu eşya, onu sahibine vermek üzere alanın yanında emanet durumundadır. Bir kusuru olmaksızın bu mal kaybolsa veya telef olsa, sahibi çıktığında bedelini ona ödemekle yükümlü olmaz.

Buluntu eşyayı elinde bulunduran kimse bunu malın değerine göre uygun görülen bir süre ilan eder ve bekler. Sahibi çıkmazsa o malı yoksul kimselere sahibi adına tasadduk eder.

Mezhebin anlamı nedir?

Dini bir kavram olarak mezhep, kendi içinde tutarlı bir metot ve düşünce sistemine sahip itikadi ve ameli doktrin manasına gelir. Mezhep kurucusu olan imamlar veya müctehidler hüküm çıkarma metotlarını belirleyen kimselerdir.

Usul farklılıkları ile bunlara dayalı olarak ortaya çıkan hükümlerdeki farklılıklar mezhepleri oluşturmuştur. İslam literatüründe mezhepler itikadı mezhepler ve ameli (fıkhi) mezhepler olmak üzere ikiye ayrılır.

Ehl-i sünnet olarak itikad mezhepleri Maturidi ve Eş'aridir. Fıkıh mezhepleri olarak da günümüzde Hanefi, Şafii, Hanbeli, Maliki... varlığını korumaktadır.

Günün Ayeti

Yeryüzünde bulunanların helâl ve temiz olanlarından yiyin.

Günün Hadisi

Zarar vermek ve zarara zararla karşılık vermek yoktur.

Günün Sözü

“En güçlü insanlar genellikle yalnızdır.”

Henrik Ibsen

Günün Duası

Allah’ım her daim devletimizi, milletimizi ve de ordumuzu muzaffer eyle.

Bunları Biliyor Muyuz?

Gılman Nedir?

Allah’ın Cennetteki müminlere hizmet için nurdan yarattığı hizmetçiler demektir.

Günün Nüktesi

Sana bazı sorularım var?

Bir zat Hz. Ali’ye gelerek;

“Sana bazı sorular sormak istiyorum” dedi. Hz. Ali ona;

“Kırk tane de olsa sor” cevabını verdi. Bunu üzerine şöyle bir soru sordu:

“Vacip nedir, vacipten daha kuvvetlisi nedir?

Yakın nedir, yakından daha yakını nedir?

Tuhaf nedir, ondan daha tuhafı nedir?

Güç ve çetin şey nedir, ondan daha güç olanı nedir?”

Bu sorulara karşılık Hz. Ali şöyle cevap verdi:

“Vacip olan tövbedir, ondan daha kuvvetli vacip günah işlemeyi terk etmektir.

Yakın olan kıyamettir, ondan daha yakını ölümdür.

Tuhaf olan dünyadır, ondan daha tuhafı dünya sevgisidir.

Zor olan kabir hayatıdır, ondan daha zor olanı kabre azıksız olarak girmektir.”

Genlere müdahale ederek cinsiyet belirlemek caiz mi?
Doç. Dr. Zeki Uyanık
Yazarımız Kim ?

Doç. Dr. Zeki Uyanık