Gol atan bir futbolcunun şükür secdesi yapmasında bir sakınca var mı?


  • Oluşturulma Tarihi : 16.11.2021 07:15
  • Güncelleme Tarihi :
Gol atan bir futbolcunun şükür secdesi yapmasında bir sakınca var mı? yazının resmi

Şükür secdesi, bir nimete kavuşulması veya bir musibet geçirilmesi sebebiyle Allah’a şükür babından yapılan bir secdedir. Bu anlamda futbolcu gol attığı vakit bir sevince kavuştuğundan, takımı galip geldiğinden kendisine bunu bahşeden rabbine teşekkür etme babından şükür secdesi yapmasında bir sakınca yoktur.

Yalan konuşmak ya da sövmek abdeste zarar verir mi?

Yalan konuşmak ya da sövmek dinen yasak ve haram olan hususlardandır. Ahlaken de doğru olmayan cümlelerdir. Zira yalan ve sövmek İslam ahlakıyla bağdaşmayan çirkin bir davranıştır. Bir müminin her zaman bu tür çirkin söz ve davranışlardan uzak durması gerekir. Ancak bu tarz söz ve cümleler, yasak ve haram olmakla birlikte abdesti bozmaz. Çünkü abdest ancak vücuttan çıkan kan, irin, idrar, dışkı ve benzeri şeylerden dolayı bozulur. Buna göre, yalan, sövmek gibi söz ve cümleler abdeste zarar vermez. Ancak her zaman Müslüman bu tarz cümlelerden sakınması gerekir.

Sarhoş kimsenin yaptığı yemin geçerli olur mu?

Sarhoşluk verici bir maddeyi kullanan kimse o anda aklı başından gitmişse ve ne dediğini bilmeyecek derecede aklı başında değilse bu kimsenin yemini yemin olarak kabul edilmez. Yeminine itibar edilmez. Ancak maddeyi kullanmakla beraber aklı başında ise ve ne dediğini gayet iyi biliyor ve hatırlıyorsa bu kimsenin ettiği yemin yemin sayılır. Bu yemini de bozarsa yemin kefareti gerekir.

Ölmüşlerimizin ruhuna yaptığımız hayırların ölüye bir faydası olur mu?

Yapılan ibadetlerin ve hayırların sevaplarını başkasına bağışlamak dinen caizdir. Kişi okuduğu Kur’an’ın, yaptığı hatmin, kıldığı namazın ve istediği bir hayrın sevabını başkasına bağışlayabilir. İster sağ, ister ölmüş olsun, kendisine sevap bağışlanan kimsenin, bundan yararlanacağı umulur. Başkası tarafından bağışlanan sevapla, bir kimsenin bizzat yapması gereken ibadet borçları ödenmiş olmaz ise de bunlar iyilik ve sevaplarının çoğalmasına ve derecesinin yükselmesine vesile olabilir. Annesi babası öldükten sonra onlara bir iyilik yapıp yapamayacağını soran kimseye peygamber: “Evet onlara rahmet dilemek, onlar için istiğfar etmek, vasiyetlerini yerine getirmek, dostlarına hürmet edip ikramda bulunmak, akrabaları ile ilgilenip onlara karşı üzerine düşeni yapmaktır” (Ebu Davud, “Edeb”, 130) buyurmuştur. Annesinin aniden öldüğünü, şayet konuşabilseydi sadaka verilmesini vasiyet edeceğini zannettiğini, onun adına sadaka verirse sevabının kendisine ulaşıp ulaşmayacağını soran Sahabeye de: “Evet ulaşır. Onun namına sadaka ver” (Buhari, “vasaya”, 19) buyurmuşlardır. Buna göre, sevabı ölen kimsenin ruhuna bağışlanmak üzere ibadet yapılabileceği gibi, çeşitli vesilelerle dua da edilebilir. Ancak 7, 40 ve 52. gün duası gibi uygulamaların hiçbir dini dayanağı yoktur. Ayrıca kişi sevabı bağışlarken kendi sevabından bir şey kaybetmez. Her iki kişiye de aynı şekilde yazılır.

Günün Ayeti

Ayetlerimizi hükümsüz bırakmak için yarışanlara gelince, onlar için de pek kötü ve elem verici bir azab vardır. Sebe, 34/5.

Günün Hadisi

Kimin yanında kardeşine ait bir hak varsa, o haksızlıktan dolayı hak sahibiyle helalleşsin. Gerçek şu ki, kıyamette asla altın ve gümüş yoktur. Kardeşinin hakkı için kendi sevaplarından alınmadan evvel, dünyada onunla helalleşsin. Ahirette zalimin o hakkı karşılayacak sevapları bulunmazsa, kardeşinin günahlarından alınır da o zalimin üzerine atılır. (Buhari, “Rikak”, 48.)

Günün Sözü

Bir kimsede bir iyilik gördüğünüz vakit o iyiliği takdir edin ki o kişi iyiliklerini artırmaya istek duysun. Zübeyr b. Avvam

Günün Duası

Allah’ım bugün kazasız, belasız, huzurlu ve bereketli bir gün geçirmemizi nasip eyle.

Bunları Biliyor Muyuz?

Yemin-i Gamus

Bir konuda bile bile yalan söyleyerek yemin etmek demektir.

Günün Nüktesi

İyilik ve Kötülük...

Abdullah İbn Mes’uddan rivayet edildiğine göre Hz. Peygamber şöyle buyurdu: “Bir söz ve işte doğruluk varsa hayra ve üstün iyiliğe götürür. İyilik de cennete iletir. Kişi doğru söyleye söyleye Allah indinde sıddik (doğrucu) diye kaydedilir. Yalan söylemek yoldan çıkmaya (fucur) sürükler. Fucur da cehenneme götürür. Kişi yalancılığı meslek edinince Allah indinde yalancı (kezzab) diye yazılır.” Buhari, “Edeb,” 69.

Gol atan bir futbolcunun şükür secdesi yapmasında bir sakınca var mı?
Doç. Dr. Zeki Uyanık
Yazarımız Kim ?

Doç. Dr. Zeki Uyanık