2

Görülen rüyaya itibar edip amel etmek gerekir mi?


  • Oluşturulma Tarihi : 10.10.2015 08:37
  • Güncelleme Tarihi :

 

       Görülen rüyalara itibar edip onlardan bir anlam çıkarmaya çalışmanın bir manası yoktur. Zira rüya her ne kadar peygamberlerin vahiy aldığı yollardan birisi de olsa biz normal insanlara için bir rüyadan öte değildir. Dolayısyla rüya ile amel edilmez. Yani rüya da gördüğümüz hayır ya da şer ile ilgili amel edilmez.    

      Sevgili Peygamberimiz rüya ile ilgili olarak şöyle buyurur: “Rüya tabir edilinceye kadar tek ayağı üzerinde duran kuş gibidir. Tabir edildikten sonra iki ayağı üzerine düşer” buyurmuştur. Yani tabir edilmeyen rüya olduğu haliyle kalır, tabir edilikten sonra ise iki ayağı üzerine düşer yani yorumlandığı şekilde geçekleşir.”

      Ancak şu da unutulmamalıdır ki her zaman kötü görülen rüya kötüye, güzel rüya da iyiye işaret etmez tam tersi de olabilir.

       Fakat yine de iyi rüya gördüğümüzde iyilikerimizi, amellerimizi artırmalı ve bunun için de Allah’a ham edip imkan varsa sadaka vermeli. Ancak kötü rüya gördüğümüzde de ibadetlerimizi, yaşantımızı, ahlakımızı beşeri ilişkilerimizi ve benzeri durumları bir gözden geçirmeli varsa bir eksiğimiz ya da kusurumuz tamir etmeliyiz.

Tövbe etmekle bütün günahlar affedilir mi?

      İslam dini, inanç, ibadet ve muamelat olmak üzere üç kısımdan oluşur. İnanç kısmını inkar etmek yani imanının altı esasından birini Allah’ı, Peygamberi… inkar etmek küfürdür dinden çıkmadır. Diğer konularda haddi aşmak ise günahtır. İçki içmek, namaz kılmamak, yalan söylemek… gibi.

     Kişi kafir olmadıkça günah işlemekle dinden çıkmaz. Küfür dışında günah işleyen kişi, ne kafir ne de münafık olur, imandan çıkmaz. Ama günahkar olur. İşlediği günahın büyüğüne göre de asi olur.  Bu anlamda ibadet ve muamelat kısmında işlenen günah insanı kafir yapmaz günah işlendiğinde tövbe etmek gerekir. Tövbe edildiğinde de günahın işlenmemiş gibi affedileceğine inanırız.  Çünkü Allah, Kur’an-ı Kerim’de günah işleyenleri “Ey iman edenler, samimi bir tövbe ile Allah'a dönün” (Tahrim, 66/8)  hitabı ile tövbeye ve halis bir pişmanlığa çağırmaktadır.

      İmanlı olmak kaydı ile işlenen günah tövbe edilmekle silinir ama dinden çıkmayı gerektiren bir fiil işlenmişse yani Allah, Peygamber, Ahiret, Kader… inkar edilmişse bunun tövbesi öncelikle tekrar imana ve İslam dönmek için iki şahadeti getirmektir. Ondan sonra tövbe ve istiğfar etmektir.

      Var olan kul hakkını affettirmek için de tövbe etmek yetmez. Çünkü tövbe etmekle kul hakkının sorumluluğundan kurtulmaz. Bunun için de hak sahibinin hakkını ödemek ve helalleşmek gerekir.

Kendisinden uzun süre haber alınamayan kocanın hanımı boş sayılır mı?

        Hanefi ve Şafii mezheplerine göre, bu durumda olan bir kocanın eşi ancak, kaybolan kişinin ölümü sabit olunca veya Şafii mezheplerine göre ömrü gelip geçtikten sonra hâkimin hükmü ile Hanefi mezhebine göre ise koca 120 yaşını doldurunca hayatla ilişkisi kesilir. Binaenaleyh bu durumlar olmadıkça hanımı kendisinden boş sayılamaz. Boş sayılmadığı için de başkası ile evlenemez.

       Maliki mezhebine göre ise, mefkudun yani kayıp kocanın ölümü sabit olursa veya aradan dört sene geçtikten sonra hâkim kayıp koca ile eşini birbirinden ayırmak için hüküm verir. Kadın da o zaman başka bir kişiyle evlenebilir.

Günün Ayeti

 Yetimlerin mallarını haksız yere yiyenler, karınlarına ancak ateş tıkınmış olurlar.

Günün Hadisi

Kim Allah’a ve ahiret gününe iman ederse ya hep hayır konuşsun ya da sussun.

Günün Sözü

Dünya güzel olsaydı doğarken ağlamazdık.  Yaşarken temiz kalsaydık ölünce yıkanmazdık.

Necip Fazıl Kısakürek

Günün Duası

Allah’ım bugün ölülerime bir hayır göndermeyi bana nasip et.

Bunları biliyor muyuz?

Nafaka nedir?

     Kişinin bakmakla yükümlü olduğu şahısların, sosyal seviyesine göre normal bir hayat sürdürebilmeleri için ihtiyaç duyduğu ve mükellefin de temin ile yükümlü bulunduğu şeylerin tümüne denir.

     Nafaka denilince, mükellefin bakmakla yükümlü olduğu kişinin yiyecek, giyecek, mesken, tedavi masrafları, ayrıca gerektiğinde hizmetçisi anlaşılmalıdır

Günün Nüktesi

 Siz de mi ağlıyorsunuz?

     Hz. Enes’den rivayet edildiğine göre, Hz. Peygamber ruhunu teslim etmek üzere olan oğlu İbrahim’in yanına girince gözlerinden yaşlar boşanmaya başladı.

     Bunun üzerine Abdurrahman İbni Avf:

 – Ey Allah’ın Resûlü! Siz de mi ağlıyorsunuz?” diye sordu.

     Hz. Peygamber ona:

 – “Ey İbni Avf! Bu gördüğün gözyaşları rahmet ve şefkat eseridir” cevabını verdi. Sonra şunları ilave etti:

 –“Göz yaşarır, kalp hüzünlenir. Biz ancak Rabbimiz’in razı olacağı sözleri söyleriz. Ey İbrahim! Seni kaybetmekten dolayı gerçekten üzgünüz.”

Buhârî, Cenâiz 43

Görülen rüyaya itibar edip amel etmek gerekir mi?
Doç. Dr. Zeki Uyanık
Yazarımız Kim ?

Doç. Dr. Zeki Uyanık