2

Hac ibadeti kul hakkını da affettiriyor mu?


  • Oluşturulma Tarihi : 18.08.2016 08:23
  • Güncelleme Tarihi :

Müslüman’ın dünya ve ahiret hayatı bakımından çok önemli bir dönüm noktası olan hac, samimi ve ihlasla yerine getirildiğinde Müslüman’ı günahlarından arındırır. Kişinin Allah indindeki derecesini yükseltir. Ödül olarak cenneti kazanmasına vesile olur. Haccı hayatında yaşayan Müslüman ahlâken mükemmelleşir. İnsanlarla olan ilişkileri hoşgörülerle güzelleşerek olgunlaşır.

Haccın faziletinin büyüklüğünü açıklayan birçok hadis-i şerif Hz. Peygamberimiz tarafından dile getirilmiştir. Sevgili Peygamberimiz bu hususta şöyle buyurmaktadır:

 - Kim Allah için hacceder de kötü söz ve davranışlardan sakınır ve günahlara sapmazsa -kul hakları hariç- annesinin onu doğurduğu günkü gibi günahlardan arınmış olarak döner.

  - Haccedenler ve umre yapanlar Allah’a dua ederlerse, dualarını kabul eder, bağışlanma dilerlerse onları bağışlar.

 - Hac ve umreyi art arda yapınız. Çünkü bu ikisi, körüğün demir, altın ve gümüşün pasını giderdiği gibi fakirliği ve günahları yok eder.

Hz. Peygamberin bu hadislerinden de anlaşıldığı gibi hacca giden kimse kul hakkı dışındaki bütün günahlarından kurtulmaktadır.

 İnsanlar sırat köprüsünden nasıl geçecekler?

Sırat Köprüsü vardır. Varlığı da hadisi şeriflerde geçmektedir. Sırat köprüsü ahiret gününde cehennemin üzerinde var olan bir köprüdür. Gelmiş geçmiş bütün insanlar bu köprüye vuracaklar ve geçmeye çalışacaklardır. Köprüyü geçebilenler cennete gidecek, geçemeyenler cehenneme düşeceklerdir.

Bir hadisi şerifte Hz. Peygamber bu köprü ile ilgili olarak şöyle buyurmaktadır” ... Sonra Cehennemin iki yakası üzerine bir köprü kurulacaktır. Nasıl köprüdür bu? Diye sordular. Kaygan bir köprüdür. Çengelleri ve dikenleri vardır. Müminler onun üzerinden göz açıp kapayıncaya kadar ve şimşek gibi geçeceklerdir. Rüzgar ve yarış atları gibi uçacak olanları olacaktır. İnsanların bir kısmı kurtulacak, cennete gidecek, bir kısmı yara bere içinde Cehenneme yuvarlanacaktır.

Allah’u Teala da bu hususta Kur’an-ı Kerim’de mealen şöyle buyurmaktadır: “Sizin hiç oraya (cehenneme) uğramayacak olanınız yoktur. Sonra biz Allah'a karşı saygılı olanları kurtaracağız, zalimleri ise orada yüzüstü bırakacağız.” (Meryem 19/71, 72).

Tabi herkes cehenneme gitmeyeceğinden oraya uğramaktan kasıt sırat köprüsünden geçmektir. Buna göre Ehli Sünnet Akidesi’nde Sırat Köprüsü’ne inanmak imanın gereğidir. Her mümin sıratın varlığına inanmak zorundadır. Halkımızın sırat köprüsünü kıldan ince, kılıçtan keskin olarak vasıflandırması onun üzerinden geçmenin zorluk ve meşakkatine bir işarettir.

 Ölen anne babamız için hacca birini göndere bilir miyiz?

Üzerine hac farz olup da, bunu yerine getiremeden ölen kişi, vasiyet etmişse, vasiyetinin yerine getirilmesi gerekir. Vasiyet etmemişse, varisleri isterlerse onun adına hac yapabilirler.   

Nitekim hacca gitmeyi adayan, fakat edâ edemeden ölen bir kadının kardeşi, ne yapması gerektiğini öğrenmek amacıyla Hz. Peygamber'e sorduğunda Hz. Peygamber, “Ölen kardeşinin borcu olsaydı öder miydin?” diye sormuş, adam da, "evet ya Rasulallâh!" deyince, Allah Resulü: “O halde Allah'a karşı olan borcunu da öde! Çünkü o ödenmeye daha lâyıktır” buyurmuştur.

Buna göre kendisine hac ibadeti farz olduğu halde eda etmeden ölen kişinin yerine hacca gidilebilir.

Ancak ölünün yerine gidecek kimsenin Şafii Mezhebi’ne göre daha önceden hacca gitmiş olması gerekir. Şayet daha önceden hacca gitmemiş ise başkasının yerine hacca gidemez. Fakat Hanefi mezhebine göre daha önce hacca gitmemiş kimse başkasının yerine hacca gidebilir.

Günün Ayeti

Şüphesiz ki, bir kavim kendi durumunu değiştirmedikçe Allah onların durumunu değiştirmez.

(Rad 11)

Günün Hadisi

“Yalnız şu iki kişiye gıpta edilmelidir: Biri, Allah’ın kendisine verdiği Kur’ân ile gece gündüz meşgul olan kimse, diğeri, Allah’ın kendisine verdiği malı gece gündüz harcayan kimse. ”

(Buhârî, “Tevhid”,97)

Günün Sözü

Allah, dinini düzelten kişinin dünyasını da düzeltir.

Hz. Ali

Günün Duası

Allah’ım kalbimizdeki kini ve nefreti, sevgiye ve muhabbete çevir.

 Bunları biliyor muyuz?

Mahkeme-i Kübra Nedir?

Ahirette bütün insanların amel defterlerinin tartıldığı ve dünyada yaptıklarının hesabını verecekleri yer demektir.

 Günün Nüktesi

Hacca Gitmek İstiyor musun?

Taberi, İyas bin Seleme'nin şöyle dediğini rivayet eder:

“Ömer bin Hattab çarşıdan geçiyordu. Değneği de elinde idi. Değneğin ucu ile beni dürtüp,

- Yolun ortasında durma dedi.

Ertesi sene bana rast gelince,

- Hacca gitmek istiyor musun? Diye sordu.

-Gitmek istiyorum, dedim. Elimden tutup,

- Öyleyse gel, dedi ve beni evine götürüp bana 600 dirhem verdikten sonra,

- Bunu kendine yol masrafı yap. Biliyor musun? Ben bunu sana niçin veriyorum? dedi.

- Bilmiyorum, diye cevap verdim.

- Geçen sene sana değneğimin ucu ile vurdum ya, onun için veriyorum, dedi.

- Ya Emire'l-mü'min' in, ben unutmuştum bile, dedim

- Ben unutmamıştım, dedi."

Hac ibadeti kul hakkını da affettiriyor mu?
Doç. Dr. Zeki Uyanık
Yazarımız Kim ?

Doç. Dr. Zeki Uyanık