2

Hac için Kâbe’ye gitmenin hikmeti nedir?


  • Oluşturulma Tarihi : 21.01.2016 09:37
  • Güncelleme Tarihi :

Mekke’de bulunan ve yeryüzünde Allah’a ibadet için inşa edilen ilk mabet özelliği taşıyan aynı zamanda da namazlarımızda kıblemiz olan Kâbeyi Hac’ın mekanı olarak Allah tayin etmiştir. Bu konuda Kur’ân-ı Kerîm’de şöyle buyrulmaktadır:

“Gitmeye gücü yetenlerin Kâbe’yi haccetmeleri insanlar üzerinde Allah’ın bir hakkıdır.” (el-Âl-i İmran, 97)

İslâm dininin doğup yayıldığı, vahyin indiği, Hz. Peygamber ve ashabının bin bir güçlük ve sıkıntı ile mücadeleler verdiği, ayrıca Hz. Adem’den beri bazı peygamberlerin uğrak yeri olmuş kutsal toprakları görmek, muhakkak ki mü’minlerin dini duygularını güçlendirir ve İslâm’a olan bağlılıklarını artırır. Bundan dolayı Kâbe, hac için olabilecek en doğru mekandır.

Bu ve benzeri hikmetlerden olsa gerek Allah’u Teâla hac için Müslümanların Kabeye gitmelerini kendilerine farz kılmıştır.

Görülen rüyayı başkasına anlatmada bir sakınca var mı?

Görülen rüyaları başkalarına anlatmakta bir sakınca yoktur. Ancak görülen rüyaları her zaman insanlarla paylaşmamak daha evladır.

Şayet illaki anlatılacaksa da iyi rüyalar anlatılmalı, hoş olmayan insanları kötü anlamda etkileyecek rüyaları anlatmamak daha iyidir.

Hanımı ile birlikte olmamaya yemin edenin nikahına zarar gelir mi?

Kocanın karısına yanaşmayacağına dair yemin ederse veya bu içerikte bir nezirde bulunursa böyle bir yemine İslam fıkhında "İla" adı verilir.

Hanefi fıkıhçılara göre koca bu yemin süresinde hanımı ile cinsel ilişkiye girerse, yemin etmişse yemin kefareti, nezirde bulunmuş ise adadığı o şey gerekli olur. Şayet koca bu süre içinde karısına dönmezse kadın bir bain talakla boşanmış sayılır.

Diğer üç mezhebe göre "İla" vukuunda sadece dört ayın geçmesiyle talak meydana gelmez. Koca dönüş veya talaktan birini seçmek zorundadır.

Kan kardeşi olanlar dinen birbirleri ile evlenebilirler mi?

İslam dininde kan kardeşliği diye bir şey yoktur. Karı kocanın birbirine verdiği kan aralarında evliliğe dair her hangi bir engel ya da kardeşlik oluşturmaz. Evliliğe engel olan kardeşlik kan kardeşliği değil gerçek kardeşlik ile süt kardeşliğidir.

Dolayısıyla karı kocanın ya da bir başkasının birbirine verdiği kan aralarında kardeşlik oluşturmaz. Evliliğe de engel teşkil etmez. 

Pasaj ve apartman altındaki mescitlerde kılınan cuma namazı geçerli olur mu?

Cuma namazının geçerli olmasının şartlarından birisi de namaz kılınan yerin herkese açık olmasıdır. Yani namaz kılınacak mekanın her Müslüman’a açık olması gerekir.

Bunun yanında izin alınmak kaydı ile işyeri ve apartmanların namaz için ayrılan bölümlerinde Cuma namazı kılınabilir.

Burada bu şartlara riayet edilerek kılınan Cuma ve diğer vakit namazları geçerli, kılınan namaz da caizdir.

Günün Ayeti

Kötülükten sakınanlara vaad edilen cennetin durumu şöyledir: Orada bozulmayan temiz sudan ırmaklar, tadı değişmeyen sütten ırmaklar, içenlere lezzet veren şaraptan ırmaklar ve süzme baldan ırmaklar vardır. Onlar için cennette her çeşit meyve ve Rablerinden bir bağışlanma vardır.

Muhammed, 15.

Günün Hadisi

Irkçılık için savaşan bizden değildir; ırkçılık üzere, asabiyye uğruna ölen Bizden değildir."

(Müslim, İmâre 53)

Günün Sözü

"Ne kadar zengin olursan ol yiyebileceğin kadar yersin. Testiyi denize daldırsan alabileceği kadar alır, gerisi kalır."

Mevlânâ

Günün Duası

Allah’ım hasta olan bütün insanlara sen şafi ismin ile şifa ver.

 

Bunları biliyor muyuz?

Amel-i Kesir Nedir?

Namaz kılan bir insanı dışarıdan gözlemleyen bir kişide, bu kimsenin namazda olmadığı izlenimini verecek her hangi bir davranışta bulunması amel-i kesirdir. Meselâ, namazda saç ve sakalı taramak.

Günün Nüktesi

İki Soru Soracağım…

Birisi Hz Ali'ye geldi ve

"O kadar dertliyim ki sıkıntıdan ölüyorum" dedi.

Hz.Ali; "İki soru soracağım, cevabını verip dermanını bulacaksın” dedi.

Adam; "Sor ya Ali dedi.

Hz.Ali; "Dünyaya geldiğin zaman bu dert seninle birlikte mi dünyaya geldi?"

Adam; "Hayır."

Hz Ali; "Dünyadan giderken bu dert seninle birlikte olacak mı?

Adam; "Hayır" dedi.

Hz. Ali son olarak şöyle buyurdu;

"Seninle birlikte gelmeyen ve giderken de seninle birlikte olmayacak olan bir dert senin bu kadar zamanını almamalı sabırlı ol.

Yeryüzündekilere çok ümit bağlamaktansa yüzünü Âlemlerin Rabbine çevir.

Hac için Kâbe’ye gitmenin hikmeti nedir?
Doç. Dr. Zeki Uyanık
Yazarımız Kim ?

Doç. Dr. Zeki Uyanık