Hacca giden kimsenin çevresindeki insanlardan helallik alması dini bir zorunluluk mu?


  • Oluşturulma Tarihi : 22.06.2023 03:38
  • Güncelleme Tarihi :
Hacca giden kimsenin çevresindeki insanlardan helallik alması dini bir zorunluluk mu? yazının resmi

İslam dini, kul hakkına büyük bir önem vermiş ve affedilmeyen iki büyük günahtan biri olarak kabul etmiştir. Bu bağlamda, İslam insanların bu haklara karşı duyarlı ve saygılı olmalarını emretmiştir. Ayrıca kul hakkı ihlalinde, hakkı ihlal edilen kişi affetmedikçe, hiç kimse tarafından affedilemeyeceği de belirtilmiştir. Nitekim sevgili Peygamberimiz, Veda hutbesinde, “Ey insanlar, sizin kanlarınız, mallarınız, (ırzlarınız) onurlarınız Rabbinize kavuşuncaya kadar birbirinize haramdır.” (Buhârî, Hac, 132) buyurmuştur. Yine sevgili peygamberimiz bir başka hadis-i şerifinde; “Kimin yanında kardeşine ait bir hak varsa, o haksızlıktan dolayı hak sahibiyle helalleşsin. Gerçek şu ki, kıyamette asla altın ve gümüş yoktur. Kardeşinin hakkı için kendi sevaplarından alınmadan evvel, dünyada onunla helalleşsin. Ahirette zalimin o hakkı karşılayacak sevapları bulunmazsa, kardeşinin günahlarından alınır da o zalimin üzerine atılır.” (Buhârî, “Rikâk”, 48.) buyurmuştur. Bundan dolayı hacca giden kişinin yolculuğa çıkmadan önce dost, komşu ve akrabalarla helalleşmesi, haccın adabından sayılmıştır. Ancak helalleşme, haccın sıhhatinin şartlarından olmadığı için helalleşmeden hacca giden kişinin haccı geçerlidir. Ancak bir kul hakkı varsa helalleşmediği için kalır.

Herhangi bir sınavdan önce Türbelere gidip dua etmede bir sakınca var mı?

Türbe ve ziyaretler neticede birer mezarlıktır. Mezarlıkları da ziyaret etmek dinen caiz olan ve Peygamberimizin tavsiye ettiği bir husustur. Türbeleri ziyaret etmek, orada dua etmek ya da Kur’an-ı Kerim okumak dinen caiz olan bir davranıştır. Ancak türbelerden bir başarı beklemek dinen uygun değildir. Çünkü başarıyı Allah verir. Buna göre, üniversite sınavı öncesi ya da bir hastalıktan dolayı şifa bulmak için mezarlıkları ya da türbeleri ziyaret etmek caizdir. Burada dua etmek, Kur’an okumak caizdir. Ancak bu mezarda ya da türbede yatandan üniversiteyi kazandırmayı, şifa vermeyi beklemek uygun değildir. Ancak dua ederken ya da şifa dilerken orada yatan zatın hürmetine, yüzü suyu hürmetine diyerek Allah’tan bir başarı ya da şifa dilenebilir.

Evlilik çağında çocuğu olan kişi hacca mı gitmeli evladını mı evlendirmeli?

Hacca gitmeye sağlık ve servet anlamında imkanı olan Müslüman kişinin hacca gitmesi kendisine farzdır. Bu şartları taşıyan kişinin, imkan elde edince, geciktirmeden bu farzı yerine getirmesi gerekir. Buna göre, Müslüman kişinin evlenme çağında bekar çocuğu da olsa hac kendisine farz olmuşsa hacca gitmesi gerekir. Hacca gitmeyip de hac parasını çocuğunu evlendirmek için kullanırsa, hac yükümlülüğü üzerinden kalkmaz.

Hac hep aynı aylarda mı yapılmak zorundadır?

Hac, hep aynı aylarda yapılır. Çünkü hac ayları, Hicrî takvime göre Şevval, Zilkade ayları ile Zilhicce ayının ilk 10 günüdür. Bu günlere hac ayları denmesinin sebebi haccın şartı olan ihramın bu zaman dilimi içerisinde gerçekleşmesinin zorunlu olmasındandır. Bu süre içerisinde ihrama girmeyen kişi, zamanında hacca başlayamadığı için, o yıl haccı kaçırmış olur.

Günün Ayeti

O (Allah) size istediğiniz her şeyi verdi. Allah’ın nimetlerini saymaya kalksanız başa çıkamazsınız. Şu bir gerçek ki insanoğlu çok zalim, çok nankördür.
İbrahim, 14/34.

Günün Hadisi

“Kötü söz söylemeden ve büyük günah işlemeden hacceden kimse, annesinden doğduğu gündeki gibi günahsız olarak (evine) döner.”
Buhârî, “Hac”, 4.

Günün Sözü

“Cümleler doğrudur sen doğru isen, doğruluk bulunmaz sen eğri isen.”
Yunus Emre

Günün Duası

Allah’ım güne ve haftaya hayırla başlamayı ve hayırla bitirmeyi nasip eyle.
Bunları biliyor muyuz?

Mizab Nedir?

Kâ’be’nin damında biriken yağmur sularının dışarıya akmasını sağlamak amacıyla Hatîm’in bulunduğu taraftaki duvarın üstüne yerleştirilen altından yapılmış oluktur.

Günün Nüktesi

İki Soru Soracağım…
Birisi Hz Ali’ye geldi ve
“O kadar dertliyim ki sıkıntıdan ölüyorum.” dedi.
Hz. Ali; “İki soru soracağım, cevabını verip dermanını bulacaksın. dedi.
Adam; “Sor Ya Ali dedi.
Hz. Ali; “Dünyaya geldiğin zaman bu dert seninle birlikte mi dünyaya geldi?”
Adam; “Hayır.”
Hz Ali; “Dünyadan giderken bu dert seninle birlikte olacak mı?
Adam; “Hayır” dedi.
Hz. Ali son olarak şöyle buyurdu;
“Seninle birlikte gelmeyen ve giderken de seninle birlikte olmayacak olan bir dert senin bu kadar zamanını almamalı Sabırlı ol. Yeryüzündekilere çok ümit bağlamaktansa yüzünü Âlemlerin Rabbine çevir.
 

Hacca giden kimsenin çevresindeki insanlardan helallik alması dini bir zorunluluk mu?
Doç. Dr. Zeki Uyanık
Yazarımız Kim ?

Doç. Dr. Zeki Uyanık