Sayfa Yükleniyor...
Kocanın karısına yanaşmayacağına dair yemin ederse veya bu içerikte bir nezirde bulunursa böyle bir yemine İslam fıkhında "İla" adı verilir.
Hanefi fıkıhçılara göre koca bu yemin süresinde hanımı ile cinsel ilişkiye girerse, yemin etmişse yemin kefareti, nezirde bulunmuş ise adadığı o şey gerekli olur. Şayet koca bu süre içinde karısına dönmezse kadın bir bain talakla boşanmış sayılır.
Diğer üç mezhebe göre "İla" vukuunda sadece dört ayın geçmesiyle talak meydana gelmez. Koca dönüş veya talaktan birini seçmek zorundadır.
Duada ellerimizi yüzümüze sürmemizin hikmeti nedir?
Dua ederken Allahın rahmeti bizlerin üzerimize yağıyor. Bizlerde bu rahmetten nasiplenmek için dua ederken ellerimizi rahmetin geldiği göklere doğru kaldırıyor daha sonra da bu rahmeti yüzümüze ve bedenimize sürüyoruz.
Nitekim Hz. Peygamber efendimiz Fatihayı okuduktan sonra ellerini mübarek yüzüne sürerdi. Hatta yatıp uzanırken okuduğunda vücuduna sürerdi. Dolayısıyla duada ellerimizi yüzümüze sürmek hem rahmetten nasiplenmeye vesiledir hem de sünnettir.
Ama illaki yüzümüze sürmek zorunda mıyız hayır sürmek zorunda değiliz. Ama o zamanda güzel olan bir sünnetin sevabından ve uygulamasından uzak kalmış oluyoruz.
Doğan bebek için mevlit okutmak gerekir mi?
Bebeğin, ahlaklı ve salih bir evlat olması için Kuran-ı Kerim ve mevlid okunabilir. Ayrıca çevrede bulunan fakirlere sadaka dağıtılabilir. Bu iş çocuğun kırkıncı gününde yapılması şart değildir. Daha önce yapılabileceği gibi daha sonrada yapılabilir. Kişinin tercihine göre değişir. Bu gibi merasimler güzel ve dinen hoş olmakla beraber dini bir vecibe ya da farz değildir. Ama yapılması halinde dinen sevap kazanılan güzel davranışlardır.
Aynı zamanda anne ve babalar, çocukları dünyaya geldiğinde Allaha hamd ve şükür maksadıyla isterlerse kurban keser, tatlı ikramı yaparlar. Fıkıh kitaplarında Akika adıyla geçen bu çocuk kurbanını kesme daha çok çocuğun doğumundan sonra ilk yedinci günde kesilmesi tavsiye edilmiştir. Ama daha sonra da kesilebilir. Dinen bir sakıncası yoktur.
Buna göre Allaha şükür babından ebeveynler çocukların 40. gününde Kuran veya mevlid okumalarında bir sakınca yoktur. Bilakis dinen güzel bir davranıştır. Ama illaki bunu 40. gün yapmak gerekmez. Birinci gün de olur. 40. gün de 100. günde de olur. Hiçbir fark yoktur.
Allahım falanın hürmetine bana şunu nasip et diye dua etmek caiz midir?
Duada peygamberleri, büyük zatları, evliyaullahları vesile kılmak dinen caizdir. Allahın sevdiği bu kulları vesilesi kılmak, duanın kabulüne de vesiledir.
Duada Peygamberler ve fazilet sahibi büyük kişiler, sahabeler ve veliler vesile yapılarak, Allahtan bunların hatırına bir şey istenebilir. Yalnız günümüzde yapıldığı gibi, türbelerin başına varıp, mum yakmak, tel, çaput, ip bağlamak caiz değildir.
Nitekim Hz. Ömerin kendi hilafeti sırasında, kuraklık olunca Hz. Abbası alıp yağmur duasına çıktığı ve onun ellerini ellerine alarak; Allahım! Bu senin Peygamberinin amcasının elidir. Bu el hürmetine bize yağmur ver diye dua ettiği nakledilmektedir. Büyüklerimiz de öteden beri, Allahım, Senin sevdiklerin ve seni sevenlerin yüzü suyu hürmetine (hatırına) bize merhamet eyle ve mağfiret eyle veya şu ihtiyacımı hasıl eyle... diye dua etmişlerdir.
Tabi istenilecek şeyler vesile kılınan zattan değil bilakis onu vesile kılarak Allahtan istemek gerekir. Zira her şeyin yaratıcısı ve sahibi şüphesiz Allahtır o vermeden, o istemeden, bir şey almak mümkün değildir.
Günün Ayeti
Şüphesiz ki, bir kavim kendi durumunu değiştirmedikçe Allah onların durumunu değiştirmez
(Rad 11)
Günün Hadisi
Üç kişi için melekler istiğfar eder ilim öğreten, İlim öğrenen, Cömert olan.
Günün Sözü
Allah, dinini düzelten kişinin dünyasını da düzeltir.
Hz. Ali
Günün Duası
Ya rabbi bana bugün senin rızanı kazandıracak bir amel nasip eyle.
Bunları biliyor muyuz?
Nefs-i kâmile nedir?
Bütün olgunluk özelliklerini elde etmiş, irşâd durumuna geçmiş nefis demektir.
Günün Nüktesi
Kalbim Katılaştı
Sahabelerden biri Peygamber Efendimizin yanına gelip:
Ya Rasulallah dedi. Kalbim katılaştı.
Ne duygulanabiliyor, ne de ağlayabiliyorum. Tavsiyeniz nedir?
Efendimiz:
Bir yetimin başını okşa.
İçinde bir şeylerin kımıldadığını hissedeceksin. Buyurdular.