Sayfa Yükleniyor...
Dinen, koca ailenin reisidir ve evinin nafakasını temin etmekle yükümlüdür. Kazanç yollarının meşruluğuna riayet etmek yani helal lokma kazanıp çoluk çocuğuna ekmek getirmek onun sorumluluğundandır. Dolayısıyla helalinden bir rızık temin edip getiriyorsa sevabı, haramdan kazanıp getiriyorsa kocanın vebalı ve günahı olur. Bu anlamda hanımının ya da çocuklarının bu kazançta günahı veya sevabı yoktur.
Dini emirleri yerine getirse koca görevini yerine getirmiş olur bundan da sevabını alır. Ama koca namaz, hac, zekat gibi dini görevlerini yerine getirmiyorsa ya da içki, kumar, faiz gibi Allahın haram kıldığı bir fiil yapıyorsa bunlar yanlış ve günah olmakla beraber rızkına ya da kazancına bir zarar vermez. Yani kazandığı para helal ise günah işlemekle bunu haramlaştırmaz. Yaptığı iş kazandığı ekmek haram ise namaz kılması bunu helalleştirmez.
Dolayısıyla koca dini görevlerini ihmal ederek bir şey kazanıyorsa kadının bunda bir günahı yoktur. Bu kazançtan da yemesinde bir sakınca yoktur, vebali kocaya aittir.
Fakire verilen para adanan adağın yerine geçer mi?
Adak, kişinin bir ibadeti yapacağına dair Allaha söz vererek üzerine borç kılması anlamına geldiğinden, bu borçtan kurtulması için adağını yerine getirmesi gerekir. Bundan dolayı kurban keseceğine dair adakta bulanan kişi, ancak kurban kesmek suretiyle adağını yerine getirmiş olur.
Bu itibarla, adak kurbanını kesmek yerine, parasını fakirlere vermek ya da ayni yardımda bulunmakla bu adak yerine getirilmiş olamaz. Adak kurbanı yerine para veren kişi adağı yerini bulmadığı için yeniden bir adak kurbanı kesmesi gerekir.
Hz. Peygamberin cenaze namazı neden cemaatle kılınmadı?
Efendimizin cenaze namazı cemaatle kılınmadı. Bunun yerine herkes münferiden tek başına kılmıştır. Hz. Peygamber vefat ettiğinde mübarek bedeni sedirin üzerine konuldu. Cenaze namazı için önce erkekler, sonra kadınlar, en sonra da çocuklar ayrı ayrı gelip namazını kıldılar.
Rasûlüllah, hayatında olduğu gibi ölümünden sonra da herkesin imamı olduğu için, Onun cenaze namazında kimse imam olmadı, herkes namazını bireysel olarak eda etti.
Bütün Peygamberlerin ismi Kuran-ı Kerimde geçer mi?
Kuran-ı Kerimde bütün peygamberlerin ismi geçmez. Kuran-ı Kerimde 25 Peygamberin ismi geçmektedir. Kuran-ı Kerimde ismi geçen peygamberler şunlardır: Hz. Adem, İdris, Nuh, Hud, Salih, İbrahim, Lut, İsmail, İshak, Yakup, Yusuf, Eyyup, Şuayp, Musa, Harun, Davud, Süleyman, Yunus, İlyas, Elyesa, Zülkifl, Zekerriyya, Yahya, İsa, Üzeyr, Lokman, Zülkarneyn ve Hz. Muhammed.
Ayrıca üç kişinin daha ismi Kuran-ı Kerimde geçmektedir. Ancak bu üç kişi Peygamber mi veli mi olduğu ihtilaflıdır. Bu üç kişi de şunlardır: Üzeyir, Lokman ve Zülkarneyn.
Günün Ayeti
Allahtan korkanlar, elbette cennetlerde ve pınarların başındadırlar.
Günün Hadisi
Cömert kimse Allaha yakın, insanlara yakın cehenneme uzaktır. Cimri kimse; Allahtan uzak, cennetten uzak, insanlardan uzak cehenneme yakındır.
Günün Sözü
Bil ki; yaşadıklarınla değil, yaşattıklarınla anılırsın. Ve unutma; ne yaşattıysan elbet bir gün O'nu yaşarsın.
Lev Tolstoy
Günün Duası
Allahım bugün bize her şeyin hayırlısını nasip et.
Bunları biliyor muyuz?
Fenâ Fillah Nedir?
Kalbin yalnız Allahı sevmesi, O'nun beğendiği şeylerde fâni olmak yani O'nun sevdiklerini sevmek O'nun sevdiklerini kendi için sevgili bilmek.
Günün Nüktesi
Dervişin Uykusunu Kaçıran Rüya
Ârif zâtlardan biri şöyle bir hikâye anlatır:
Bir gece zikir ve dua ile meşgul olurken uyuyakaldım. Rüyamda daha önce hiç rastlamadığım güzellikte bir cariye gördüm. O kadar güzel kokuyordu ki daha önce öyle bir koku koklamadım. Elini uzatıp bana bir kâğıt parçası verdi ve:
- Üzerinde yazanı oku! Dedi.
Okumak için elime aldığımda üzerinde şu beyitleri gördüm:
Hayırlı olan hayatı bırakıp uyku ile zevklendin
Cennet köşklerinin odalarındaki hurilere rağmen
Ebedi olarak yaşarsın, ölüm yoktur orada
Cennetlerde güzellerle ebedi yaşarsın
Artık uyan uykundan, çünkü hayırlı olan, uykundan
Kuran okumak, teheccüd namazı kılmaktır.
Korkuyla uykumdan uyandım. Vallahi bu rüyayı her hatırladığımda uykum varsa bile hemen kaçmaktadır.