Her hangi bir sınavdan önce Türbelere gidip dua etmede bir sakınca var mı?


  • Oluşturulma Tarihi : 17.06.2022 05:25
  • Güncelleme Tarihi :
Her hangi bir sınavdan önce Türbelere gidip dua etmede bir sakınca var mı? yazının resmi

Türbe ve ziyaretler neticede birer mezarlıktır. Mezarlıkları da ziyaret etmek dinen caiz olan ve Peygamberimizin tavsiye ettiği bir husustur. Türbeleri ziyaret etmek, orada dua etmek ya da Kur’an-ı Kerim okumak dinen caiz olan bir davranıştır. Ancak türbelerden şifa beklemek dinen uygun değildir. Çünkü şifayı Allah verir. Fakat efendimizin tavsiyesi bidatten hurafeden uzak bir ziyarettir. Buna göre üniversite sınavı öncesi ya da bir hastalıktan dolayı şifa bulmak için mezarlıkları ya da türbeleri ziyaret etmek caizdir. Burada dua etmek, Kur’an okumak caizdir. Ancak bu mezarda ya da türbede yatandan üniversiteyi kazandırmayı, şifa vermeyi beklemek uygun değildir. Ancak dua ederken ya da şifa dilerken orada yatan zatın hürmetine, yüzü suyu hürmetine diyerek Allah’tan bir başarı ya da şifa dilenebilir.

Hacca giden kişi hanımını da hacca götürmek zorunda mı?

Hac ibadeti kendisini hacca kadar götürüp ve geri getirecek kadar parası olana farz olur. Böyle bir imkana sahip olmayan hanıma hac farz olmaz. Bir yakını da kendisini hacca götürmeye mecbur tutulamaz. Bununla beraber imkanı olan beyin, kendisine hac farz olmayan hanımını da yanına alıp götürmesi elbette mecbur olmadığı bir fedâkarlık ve fazilet ifadesi olur. Bu durumda kadın hac ibadetini de eda etmiş olur.

Süt çocuğu olması için kaç yaşına kadar emzirmek icab eder?

Süt akrabalığının meydana gelmesi için, Şafii, Maliki, Hanbeli ve Hanefi mezhebinin iki imamına göre süt emen çocuğun iki yaşını doldurmamış olması gerekir. Ebu Hanife’ye göre ise, süt emen çocuğun süt çocuğu kabul edilebilmesi için 2,5 yaşını doldurmamış olması gerekir. Yani genel kanaat ve müçtehitlerin çoğunluğu göre süt akrabalığının ortaya çıkması için süt emen çocuğun iki yaşından küçük olması gerekir. İki yaşından sonra süt emilse de Ebu Hanife dışındaki fıkıhçılara göre süt akrabalığı meydana gelmez.

Sünnet namaz ile nafile namazlar arasında bir fark var mıdır?

Sünnet, daha ziyade, beş vakit farz namazların evvelinde veya sonunda olan namazlarda kullanılmaktadır. Nafile tabiri ise, bu namazların dışında kullanılmaktadır. Duha namazı ve Evvabin namazı gibi. Tabirler farklı da olsa her iki namaz şekli de güzel ibadetlerdendir imkânı olan bu iki ibadeti sevap kazanmak için yerine getirmeye çalışmalıdır.

Günün Ayeti

“Allah, kendisine ortak koşulmasını elbette bağışlamaz. O’ndan başka günahları dilediği kimse için bağışlar. Kim Allah’a ortak koşarsa, büsbütün sapıtmıştır”

Nisa, 4/116.

Günün Hadisi

“Müslümanın Müslümana ırzı, malı ve kanı haramdır”

Buhârî, “Edeb”, 57.

Günün Sözü

“Zamanı satabilirsin, ama geri satın alamazsın”

Paulo Coelho

Günün Duası

Allah’ım huzuru ve merhameti hayatımızdan eksik etme.

Bunları Biliyor muyuz?

Ehl-i Beyt kime denir?

Hz. Peygamber’in ev halkı demektir. Ehl-i Beyt, bir evde yaşayan aile fertleri, aile demektir. İslâm fıkıh terminolojisinde bir terim olarak Hz. Peygamber ‘in hısımlarından kendilerine zekât verilmesi yasaklanan aile fertlerinin tamamını ifade etmek için kullanılan terimdir.

Günün Nüktesi

Allah’ın kullarına merhameti…

İslam ordusu düşmanla giriştiği savaşı galip bitirmiş, çok sayıda esir elde etmişti. Alınan esirler Peygamberimize getirilmiştir. Bu esnada mücahitler garip bir hadiseye tanık oldular. Esirler arasında bulunan bir kadın savaş esnasında kaybetmiş olduğu, henüz sütten kesilmemiş küçük yaştaki çocuğunu nihayet araya araya bulmayı başarmış; büyük bir sevgi ve şefkatle küçük yavruyu kucağına alıp bağrına basmış ve orada hemencecik emzirmeye başlamıştı. Sahabeler, bu manzara karşısında hem hayret etmişler, hem de duygulanmışlardı. Olayı Peygamber efendimiz de görmüştü.

Hz. Peygamber Ashabına:

-Bu kadının çocuğunu ateşe atabileceğini hiç düşünebiliyor musunuz? diye sordu.

Sahabiler, kadının çocuğuna olan büyük sevgi ve şefkatini, acıma duygusunu gözleriyle görmüşlerdi. Peygamberimize böyle bir işi yapamayacağını, yapmak isteyenlere karşı da bütün gücüyle karşı koyacağını, söylediler. Bunun üzerine Peygamberimiz, “Şüphesiz ki Allah Teala kullarına, bu kadının çocuğuna olan merhametinden daha fazla merhametlidir” buyurdu.

Her hangi bir sınavdan önce Türbelere gidip dua etmede bir sakınca var mı?
Doç. Dr. Zeki Uyanık
Yazarımız Kim ?

Doç. Dr. Zeki Uyanık