Sevgili Peygamberimin adı her anıldığında ona salat ve selam getirmek gerekir. Efendimiz ismi anıldığı halde kendisine salat ve selam getirmeyen kimseyi en cimri insan olarak haber vermektedir. Nitekim bu hususta şöyle buyurmaktadır: “En cimri insan benim adım anıldığında bana Salât-ü Selam getirmeyendir” (Tirmizi, “Daavât,” 110.)
Sevgili peygamberimiz, kendisine salât ve selam getiren kimsenin ahiret gününde kendine en yakın olacak kişi olduğunu müjdeler. Nitekim bu hususta da şöyle buyurmaktadır: “Kıyamet günü bana insanların en yakını, bana en çok salâvat okuyandır.” (Tirmizi, “Salât,” 357.)
Buna göre, resul-i ekrem efendimizin ismi zikredilince, işitilince, ya da okunur, yazılırken efendimize salâvat getirmek gerekir. Bazı âlimlere göre bunu ömürde bir defa yapmak her Müslüman üzerine farzdır.
Kur’an-ı Kerim’de bütün peygamberlerin ismi geçiyor mu?
Kur’an-ı Kerimde bütün peygamberlerin ismi geçmiyor. Çünkü yaklaşık 124 bin peygamber bulunmaktadır. Ancak 25 Peygamberin ismi Kur’an-ı Kerim’de geçmektedir. Kur’an-ı Kerim’de ismi geçen peygamberler şunlardır: “ Hz. Adem, İdris, Nuh, Hud, Salih, İbrahim, Lut, İsmail, İshak, Yakup, Yusuf, Eyyup, Şuayp, Musa, Harun, Davud, Süleyman, Yunus, İlyas, Elyesa, Zülkifl, Zekerriyya, Yahya, İsa, Üzeyr, Lokman, Zülkarneyn ve Hz. Muhammed.
Ayrıca üç kişinin daha ismi Kur’an-ı Kerim’de geçmektedir. Ancak bu üç kişi Peygamber mi veli mi olduğu ihtilaflıdır. Bu üç kişi de şunlardır: Üzeyir, Lokman ve Zülkarneyn.
Zekat vermenin belirli bir zamanı var mıdır?
Zekat vermenin belli bir zamanı olmayıp, farz olduğu andan itibaren verilmesi gerekir. Bunun için belli bir ayı veya Ramazanı beklemeye gerek yoktur. Yani zekat vermekle yükümlü olanların, yükümlü oldukları andan itibaren en kısa zamanda zekatlarını vermeleri uygun olur.
Dinen bu böyle olmakla beraber ramazan ayında hayırlı ibadetlerin sevabı daha fazla olduğu için Müslümanlar zekat ödemeyi bu aya denk getirmektedirler.
Eşhuru’l-Hurum nedir?
Haram ayları manasına gelen bu terkip, kamerî aylardan Zi’l-Ka’de, Zi’l-Hicce, Muharrem ve Recep aylarını ifade etmek için kullanılmaktadır. Cahiliye döneminde de hürmet edilen bu aylar, muhterem kabul edilmiş ve bu aylarda savaşmak haram kılınmıştır.
Günün Ayeti
“Kim hayırlı bir iş yaparsa kendinedir. Kim de kötü bir iş yaparsa kendi aleyhinedir. Sonunda Rabbinize döndürülür, yaptıklarınızın hesabını verirsiniz.”
Casiye, 45/15.
Günün Hadisi
“Sizden biri, kendi için sevdiğini kardeşi için de sevmedikçe gerçek imana eremez.”
Buhârî, “İman”, 6.
Günün Sözü
Gözün ile değil, yüreğin ile hüküm ver.
Kızılderili Sözü
Günün Duası
Allah’ım bugün şerden ve kötülüklerden uzak hayra ve iyiliğe yakın eyle.
Bunları biliyor muyuz?
Nehar-i Şer’i nedir?
Şer’î gündüz anlamına gelmekte olup, imsak vaktinden başlayıp, güneşin batışına kadar geçen zaman diliminin ismidir. İmsak vakti, fecr-i sâdık da denilen tan yerinin ağarmasıdır.
Günün Nüktesi
Sevimli Amel…
İbni Mes’ud anlatıyor:
“Ya Rasulullah! Hangi amel Allah’a daha sevimlidir, dedim,
“Vaktinde kılınan namaz” buyurdu.
“Ondan sonra hangisidir?” dedim.
“Anaya babaya iyilik etmek” diye cevap verdi.
“Ondan sonra hangisidir?” dedim,
“Allah yolunda cihad etmek” buyurdular.
Buhârî, “Mevakıt”, 5.