2

İçki satılan bir mekanda kılınan namaz geçerli olur mu?


  • Oluşturulma Tarihi : 23.04.2014 09:08
  • Güncelleme Tarihi :
İçki satılan bir mekanda kılınan namaz geçerli olur mu?

İçki satılan bir mekanda kılınan namaz geçerli olur mu?

   İbadetler hususunda bizim diğer ümmetlerden bir farkımız da yeryüzünün bize mescit kılınmasıdır. Yani temiz olduktan sonra her yerde namaz kılmamız caizdir. Nitekim sevgili Peygamberimiz bir hadisi şeriflerinde “yer yüzü bana mescit kılında” şeklinde buyurmaktadır.

    Daha da ötesi kilisede dahi temiz olduktan sonra namaz kılmak caizdir.  Ancak zaruret bulunmadıkça kilisede namaz kılmak mekruhtur. Fakat namaz kılacak başka bir yer bulunamadığı takdirde, temiz olmak kaydıyla kilisede ya da içki satan bir mekanda  namaz kılmada dini mani yoktur.

Ancak temiz başka bir mekan varsa namazımızı orada kılmamız gerekir.

Allaha yemin olsun ki şu işi yapmayacağım diyen kimse o işi yapsa dinen ne olur?

    Dinen kişinin yeminine sadık kalması gerekir. Sadık kalmasa yeminini bozsa dinen günah işlemiş olur. Aynı zamanda yemini bozan kimse bir de yemini bozma kefaretini vermesi gerekir. Yeminini bozan kişi kefaret olarak ya 10 fakiri sabah aksam doyuracak ya da 10 fakiri giydirecek. Kişinin bunlara gücü yetmezse 3 gün oruç tutar.

Ancak yemin eden kişinin yeminine bağlı kalmaktansa bozması daha hayırlı ise yeminini bozar ve kefaretini verir.

Kişi ölmeden malını başkalarına bağışlayabilir ya da vasiyet edebilir mi?

      Bir insan malının üçte birini ister mirasçılarına isterse mirasçısı olmayan başka kişilere bağışlayabilir veya vasiyet edebilir. Yalnız mirasçılarından bazılarına yapmış olduğu vasiyetin yerine getirilmesi, diğer mirasçıların iznine tabidir. Çünkü Allah Resulü bir hadis-i şeriflerinde "varise vasiyet yoktur, Allah her hak sahibine hakkını vermiştir" buyurmuştur.

    Bu hadisten hareketle Hanefi fukahası varise yapılan vasiyetin yerine getirilmesini, sair varislerin iznine bağlamıştır. Ancak kendisine vasiyet edilen kimse varis değilse, kendisine mirasın üçte birisi kadar vasiyet edilebilir.

    Öte yandan Allah Resulü, malının hepsini Allah yolunda infak etmek için kendinden izin isteyen Sa'd b. Ebi Vakkas'a "madem istiyorsun üçte biri yeter. Vereseni zengin bırakman, insanlara el-avuç açıp dilenen dilenciler olarak bırakmandan daha hayırlıdır" demiştir.

    Dolayısıyla hayır kurumlarına ya da kişilere vasiyet etmek ya da bağışlamak hayırlı bir iş ve sevap olmakla beraber bunu yaparken çoluk çocuğumuzu da muhtaç duruma düşürmemek lazım.

Hanımı ile birlikte olmamaya yemin edenin nikahına zarar gelir mi?

     Kocanın karısına yanaşmayacağına dair yemin ederse veya bu içerikte bir nezirde bulunursa böyle bir yemine İslam fıkhında "İla" adı verilir.

 Hanefi fıkıhçılara göre koca bu yemin süresinde hanımı ile cinsel ilişkiye girerse, yemin etmişse yemin kefareti, nezirde bulunmuş ise adadığı o şey gerekli olur. Şayet koca bu süre içinde karısına dönmezse kadın bir bain talakla boşanmış sayılır.

Diğer üç mezhebe göre "İla" vukuunda sadece dört ayın geçmesiyle talak meydana gelmez. Koca dönüş veya talaktan birini seçmek zorundadır.

İnsanın yaptıklarını kim yazıyor?

    İnsanın sağında ve solunda bulunan iki meleğe kiramen katibin adı verilir. Bu iki meleğin görevi ise; sağdaki melek iyi fiil ve davranışları soldaki ise insanın kötü fiillerini yazmaktır. Kur'an-ı Kerimde bu mükerrem melekler hakkında şöyle buyrulmaktadır. "İki melek (insanın) sağında ve solunda oturarak yaptıklarınızı yazmaktadırlar. İnsan hiçbir söz söylemez ki, yanında gözetleyen yazmaya hazır bir melek bulunmasın.”

    Madem her fiilimiz ve davranış kayıt alınması söz konusudur. O zaman bize düşen ve bizden beklenen daima iyi ve hayırlı işlere imza atıp sağ tarafımızdaki meleğe fiillerimizi yazdıralım.

Günün Ayeti

Hiç kimse nerede öleceğini bilemez.

Lokman sûresi 34

Günün Hadisi

"Farz ibadetlerden sonra, Allah yanında amellerin en sevgilisi (rızasına muvafık olanı), Müslüman’ın kalbine sevinç koymaktır."

Günün Sözü

Hayatta her şey olabilirsin; Fakat mühim olan hayatın içinde "İNSAN" olabilmektir.

Şems-i Tebrizi

Günün Duası

Ya rabbi çocuklarımızın rızkını bol, kısmetini açık eyle.

Bunları Biliyor muyuz?

Adak nedir?

Adak, dinen mükellef olmadığı‎‎ halde ki‏şinin farz veya vacip türünden bir ibadeti yapacağına dair Allah’a söz vermesine denir.

Günün Nüktesi

Emanet nasıl zayi edilir?

Ebu Hureyre anlatıyor: "Resûlullah aleyhissalâtu vesselâm, yanındaki cemaate konuşurken, bir adam gelerek: "(Ey Allah'ın Resûlü!) Kıyamet ne zaman kopacak?" dedi. Aleyhissalâtu vesselâm konuşmasına devam etti, sözlerini bitirdiği vakit: "Sual sâhibi nerede?" buyurdular. Adam: "İşte buradayım ey Allah'ın Resûlü!" dedi. Aleyhissalâtu vesselâm: "Emanet zayi edildiği vakit Kıyameti bekleyin!" buyurdular. Adam: "Emanet nasıl zayi edilir?" diye sordu. Efendimiz: "İş, ehil olmayana tevdi edildi mi Kıyamet'i bekleyin!" buyurdular."

İçki satılan bir mekanda kılınan namaz geçerli olur mu?
Doç. Dr. Zeki Uyanık
Yazarımız Kim ?

Doç. Dr. Zeki Uyanık