2

İğne yaptırmak abdesti bozar mı?


  • Oluşturulma Tarihi : 15.10.2014 06:24
  • Güncelleme Tarihi :
İğne yaptırmak abdesti bozar mı?

Hanefi mezhebine göre abdestliyken vücudun her hangi bir yerinden kan çıksa kişinin abdesti bozulur. Buna göre iğne vurulduktan sonra kanama olmuyorsa kişinin abdesti bozulmaz, kişi bu abdestle istediği kadar namaz kılar, ibadet eder. Ancak iğneden sonra herhangi bir kanama olursa abdest bozulur.

Şafii mezhebine göre ise çıkan kan abdesti bozmaz. Bozmadığı için de iğneden sonra kan çıksa da abdest bozulmaz.

 Evlenmek için kredi çekmek caiz mi?

 Kredi, faizli borç demektir. Faiz ise Allah’ın haram kıldığı en büyük yasaklarından birisidir. Evlenmek için bile olsa hiç bir şekilde faiz almak caiz değildir.

Kaldı ki böyle güzel bir müesseseyi haram olan bir yol ve para ile kurmak bu yuvanın geleceği için pek doğru bir yol değildir. Buna göre kredi faiz olduğundan faiz de haram kılındığından evlilik için de olsa kişi kredi çekmemelidir.  

Rüyada olan hadiselerden kulun bir sorumluluğu olur mu?

 Allah'u Teale kimseyi gücünün üstünde bir şeyden sorumlu tutmaz. Nitekim Kur'an-ı Kerim'de bu ifade edilmektedir. "Allah hiç kimseye, gücü yetmeyeceği bir şeyi teklif etmez." (Bakara 286) Hz. Peygamber de bir hadisinde şöyle buyurmaktadır.

 "Yazan kalem üç kişinin üzerinden kaldırılmıştır. Deli akıllanana, yatan uykudan uyanana, çocuk buluğ çağına varana kadar"

 Dolayısıyla rüyada aklımız başımızda olmadığından tabiri caiz ise ölü gibi olduğumuzdan, yaptığımız yanlış davranışlardan sorumlu değiliz. Rüyada içki de içsek, yalan da söylesek, hırsızlık da yapsak... bu işlenen haramdan sorumlu değiliz, görülen bu rüyalar da haram değildir.

Kokoreç yemek caiz mi?

 Kokoreç yeme de dinen bir sakınca yoktur. Çünkü kokoreç hayvan barsağından yapılmaktadır. Hayvan bağırsağı da ciğer, dalak, et gibi helal olduğuna göre kokoreç de helaldir. Dolayısıyla kokoreç yemede bir sakınca yoktur.

Nikahı yeni kıyılmış çiftlerin evden çıkması uğursuzluk getirir mi?

Bu tip inanışlar tamamen zan ve kuruntularından ibarettir. Baykuş ötmesi, köpek havlaması, kara kedinin bir kişinin önünden geçmesi, merdiven altından geçmek, sabunlu suyun üstünden geçmek, salı günü işe başlamak veya yola çıkmak, gece aynaya bakmak veya tırnak kesmek vb. gibi pek çok şeyde uğursuzluk bulunduğuna inanmak, batıldır. "Nikahı kıyılan çiftlerin akşam dışarı çıkması uğursuzluk getirir" sözü de bunlardan biridir.

 Uğursuzluk konusunda Peygamberimiz şöyle buyurmuştur: “Uğursuzluk yoktur, en güzel şey iyiye yormaktır.” (Buhari, Tıp, 44)

 Buna göre yeni evlenen nikahları kıyılan çiftlerin nikahtan sonra dışarıya çıkmasında dinen sakıca yoktur. Uğursuzluğa da sebep olmaz.

Kan bağışı yapmada dinen bir sakınca var mı?

 Kan bağışı yapmada dinen hiçbir sakınca yoktur. Kan bağışında bir sakınca olmadığı gibi aynı zamanda bu bağış bir sevaptır. Çünkü bu bağış kan ihtiyacı olan bir insanın derdine ve hastalığına bir çare olmaktadır. Bundan dolayı bu bağış dinen sevap olan bir davranıştır.

Yüce Rabbimiz iyilikte yardımlaşmayı emretmektedir. Bu anlamda kan bağışı da bir yardımlaşma olduğuna göre dinen güzel ve hayırlı olan bir ameldir.

 Günün Ayeti

 "Kim de ahireti ister ve bir mü´min olarak ciddi bir çaba göstererek ona çalışırsa, işte böylelerinin çabası şükre şayandır."

 Günün Hadisi

Bir Müslüman’ın diktiği ağaçtan veya ektiği ekinden insan, hayvan ve kuşların yedikleri şeyler, o Müslüman için birer sadakadır.

 Günün Sözü

 Bazen susmak, söylenen birçok sözden daha fazlasını ifade eder.

 Montesguieu

 Günün Duası

 Allah’ım bugün bana verdiğin her şeyin hayırlısını ver.

 Bunları biliyor muyuz?

Buğz nedir?

Başkalarına kin güdüp düşmanlık beslemek demektir.

Günün Nüktesi

Efendim çarşı pazarın ağası varmış…

  Behlül Dana bir gün Harun Reşid’den bir vazife istedi. Harun Reşid de ona çarşı pazar ağalığını (denetimini) verdi.

 Behlül hemen işe koyuldu. İlk olarak bir fırına gitti. Birkaç ekmek tarttı hepsi normal gramajından noksan geldi. Dönüp fırıncı ya sordu: “Hayatından memnun musun, geçinebiliyor musun, çoluk-çocuğunla ağzının tadı var mı?” Adam her soruya olumsuz cevap verdi. Memnun olduğu bir şey yoktu. Behlül bir şey demeden ayrıldı ve bir başka fırına geçti. Orada da birkaç ekmek tarttı ve gördü ki bütün ekmekler gramajından fazla geliyor, eksik gelmiyor. Aynı soruları bu fırının sahibine de sordu ve her soruya olumlu cevap aldı. Bundan sonra başka bir yere uğramadan doğru Harun Reşid’in huzuruna çıktı ve yeni bir vazife istedi.

 Harun Reşid, “Behlül daha demin vazife verdik sana ne çabuk bıktın?” dedi.

 Behlül açıkladı:

- Efendimiz çarşı pazarın ağası varmış. Benden önce ekmekleri tartmış, vicdanları tartmış, buna göre herkes hesabını ödemiş, bana ihtiyaç kalmamış.

İğne yaptırmak abdesti bozar mı?
Doç. Dr. Zeki Uyanık
Yazarımız Kim ?

Doç. Dr. Zeki Uyanık