Bedelli askerlik için kredi kullanmak caiz mi?
Faizin her çeşidi İslam dini tarafından yasaklanmış ve gerek ayeti kerimelerde gerekse hadisi şeriflerde de haram kılınmıştır. Hangi sebeple olursa olsun faiz alıp vermek caiz dinen değildir.
Kredi kullanmak da faizli bir işlem olduğundan bedelli askerlik için de olsa almak vermek caiz değildir
Oje boy abdestine engel midir?
Yapıştırıcı, boya, oje ve benzerleri gibi suyun vücudun tabii derisine ulaşımını engelleyici maddeler boy abdestine manidir. Bu gibi maddeler yıkanmadan önce çıkarılmalıdır.
Kul Hakkının Tövbesi Olur mu?
Kul hakkının tövbesi hak sahibi ile helâllaşmaktır. Yani kul hakkı hususunda asıl olan hak sahibi ile helalleşmektir. Diğer günahlar gibi, tövbe etmek kul hakkını silmez.
Hak sahibi hakkını helal etmediği sürece de kişi tövbe de etse bu günah ya da haktan kurtulamaz. Onun için kişinin kul hakkı varsa o ödenmeli ödenme imkanı yoksa helallık dilenmeli. Hak helal edildikten sonra da Allaha tövbe edilmelidir.
Jinekolojik muayene sonrası gusül abdesti gerekir mi?
Jinekolojik muayeneden sonra gusül abdesti almak gerekmez. Namaz kılınacağı zaman abdest alınması yeterlidir. Gusül almayı gerektiren durumlar; cinsel ilişki, rüyada veya uyanıkken boşalma ve kadınların adet ve lohusalık bitimidir.
İslam dini spor yapmaya nasıl bakıyor?
Sosyal bir varlık olan insanın hayattan zevk alacak, kendisini, aklını, bedenini ve de ruhunu dinlendirecek faaliyetlerin dışında kalmasını düşünmek bir yerde insanın kendisini inkar etmesidir. Zira bu aktiviteler insanın hayattan daha fazla zevk almasına vesile olduğu gibi bunları yapan fertler de sağlam ve sıhhatli bir bedene sahip olmaktadırlar. Bu da Allah'ın indinde güzel ve makbul bir fiildir. Çünkü İslami bir ilkedir "Allah indinde kuvvetli mümin zayıf müminden hayırlıdır."
Bu ilkeden hareketle Resulü Ekrem Efendimiz atletizm, güreş, okçuluk, binicilik, yüzme... gibi kendi zamanındaki sportif faaliyetlere önderlik etmiş ve teşvik etmiştir. Öyle ki bu dallarla uğraşmak dinimizce sünnet olarak kabul edilmiştir.
Fakat bu önderlik ve teşvik inancın çerçevesinde olmuştur. Kişinin kendisine, topluma, vatana veya herhangi bir varlığa zarar söz konusu olduğunda asla müsamaha söz konusu olmamıştır. Çünkü İslamda ferdin ve toplumun haklarını gözetmek önceliklidir. İslam spora hoş bir gözle bakmış ama bunu belli kriterler içerisinde kalmak kaydıyla cevazlığı vermiştir. Zaten hayatın her alanına hitap eden İslamın spor konusuna kayıtsız kalması düşünülemez.
Vadesi gelmiş ve ödeme imkanı bulunan borcu geciktirmek günah mıdır?
Borcunu vaktinde ödemeyen kimsenin, gelip mühlet istemesi lâzımdır. Ödeme imkânı olduğu hâlde, borcunu geciktirmek günahtır. Hâdis-i şerifte buyurulur ki: Borcunu vaktinde ödememek zulümdür. Yine bir başka Hâdis-i şerifte buyurulur ki: Zenginin (ödeme imkânı olanın) borcunu ödemeyip, oyalaması zulümdür. Borcu vaktinde ödememeye zulüm, ödemeyene de zalim denmiştir.
Buna göre ödeme imkânı olduğu halde borcunu savsaklayan, ödemeyen ya da bilerek geciktiren kişi dinen haram işlemiş bir zalim olmaktadır.
Günün Ayeti
Rablerine kavuşacaklarını ve Ona döneceklerini umanlar ve huşu duyanlardan başkasına namaz elbette ağır gelir.
Bakara 45
Günün Hadisi
Miskin ve yoksul bir iki lokma bir iki hurma diye kapı kapı dolaşan kimse değildir. Gerçek yoksul ihtiyaç sahibi miskin ihtiyacını karşılayacak bir şeyi bulunmadığı halde mali durumu bilinmediği için kendisine sadaka verilmeyen ve kendisi de kalkıp insanlardan bir şey istemeyen kimsedir.
(Buhârî, "Zekat", 25;
Günün Sözü
Aşk köprü kurmaktır. İnsanlar köprü kuracaklarına duvar ördükleri için yalnız kalırlar.
Newton
Günün Duası
Allahım bu yeni günümüzü ve haftamızı hayırlara vesile kıl. İşimizi ve ibadetlerimizi bereketlendir.
Bunları biliyor muyuz?
Revatip Sünnetler Nedir?
Belirli vakitleri bulunan ve düzenli bir şekilde kılınan sünnet namazları ifade eder. Bunlar beş vakit farz namazlarla birlikte kılınan sünnetler olup, bazıları müekked, bazıları da gayr-i müekkeddirler. Revâtib sünnetler, sabah namazının farzından önce kılınan iki; öğle namazının farzından önce dört sonra iki; ikindi namazının farzından önce dört, akşam namazının farzından sonra iki; yatsı namazının farzından önce dört, sonra iki olmak üzere toplam 20 rekattır. Bunlardan ikindi ve yatsı namazından önce kılınan dörder rekat namaz gayri müekked, diğerleri ise müekkeddir.
Günün Nüktesi
İstanbu'u Niçin Fethettin?
Fatih'e:
"İstanbul'u niçin fethettin?" diye sormuşlar.
O ise şöyle cevaplandırmış bu soruyu:
"Önce o benim gönlümü fethettiği için."