İnsan ve Din


  • Oluşturulma Tarihi : 08.01.2015 06:42
  • Güncelleme Tarihi :
İnsan ve Din yazının resmi

Cennet ve cehennem şuan var mıdır?

 Cennet de cehennem şuan mevcuttur. Kur’an-ı Kerim’de cennet ve cehennemden bahsedilirken geçmiş zaman sigası ile “hazırlandı” buyrulması, onların şuan  mevcut olduğunu göstermektedir. Nitekim  Me'va adlı cennetin Sidretü'l-Münteha'nın yanında bulunduğu, Kur'an-ı Kerim’de bildirilmektedir. “Cennetü'l- Me'vâ onun yanındadır.” (Necm suresi 15. ayet)

Aynı şekilde Hz. Nuh'un kavmi; suda boğulduğundan onların derhal cehenneme sokulduklarını haber veren bu ayette “Hatalarından dolayı boğuldular, ateşe sokuldular, kendilerine Allah'a karşı yardımcılar da bulamadılar” cehennemin şuan var olduğunu ifade etmektedir.

İşte bu ve benzeri birçok Ayet-i Kerime ve Hadis-i Şerifler, cehennemin şuan mevcut bulunduğunun belgeleridir. Akaid kitapları bu hususu açık ve geniş olarak beyan etmektedir.

 İnsanlar cennette veya cehennemde sonsuz mu kalacak?

Cennet ve cehennem ebediyen yani sonsuz olarak kalacaktır. Hiçbir zaman cennet ve cehennem yok olmayacaktır. Çünkü ahret hayatı sonsuzdur. Ahret hayatı sonsuz olunca ahret hayatının yaşandığı yer olan cennet ve cehennem de sonsuzdur.

Allah’u Teala, cennet hakkında mealen şöyle buyurmaktadır:

 "Bunlar için orada ebediyyen kalmak üzere altından ırmaklar akan cennetler hazırlanmıştır. İşte bu en büyük başarıdır." (et-Tevbe, 9/100)

Cehennem ateşi hakkında da aynı şey söz konusudur. Allah cehennem hakkında şöyle buyurmaktadır:

 "Muhakkak Allah kâfirlere lanet etmiş ve onlar için alevli bir ateş hazırlamıştır. Onlar orada ebediyyen kalıcıdırlar. Hiçbir veli (dost) ve yardımcı da bulamayacaklar." (el-Ahzab, 33/64-65)

"Kim Allah'a ve Rasûlüne isyan ederse hiç şüphesiz onun için cehennem ateşi vardır. Onlar orada ebediyyen kalacaklardır." (el-Cin, 72/23)

Yüce Allah bu ayet-i kerimelerde ve benzerlerinde cehennemin, cehennem ehli olan kimseler için yaratıldığını, kendilerinin de onun için yaratıldıklarını, onların orada ebediyyen kalacaklarını bildirmektedir.

Allah’u Teala: "Onlar oradan çıkacak değillerdir." buyruğu ile oradan çıkmayacaklarını belirtirken, "azab onlara hafifletilmez" buyruğu ile de cehennem azabının kesilmeyeceğini "sonra orada hem ölmeyecek, hem de hayat bulmayacaktır." (el-A’la, 87/13) buyruğu ile cehennemliklerin orada yok olmayacaklarını haber vermektedir.

Hz. Peygamber de bu hususta şöyle buyurmaktadır:

 "Cehennem ehli olan cehennemliklere gelince; onlar orada ne ölürler, ne de hayat bulurlar."

 "Cennetlikler cennete, cehennemlikler cehenneme girdikten sonra ölüm bir koç suretinde alınarak cennet ile cehennem arasında bir yere getirilip sonra boğazlanır. Daha sonra bir münadi şöyle seslenir: Ey cennet ahalisi, artık ölüm olmayacaktır ve ey cehennem halkı, artık ölüm yoktur. Bu sebeple cennetlik sevinçlerine sevinç katar, cehennem ehlinin kederlerine keder katılır."

Ahiret gününde her insan cehennemi görecek mi ?

Allah’u Teala Meryem suresinin 71. ayetinde bu hususta mealen şöyle buyurmaktadır: “İçinizden oraya uğramayacak hiçbir kimse yoktur. Bu, Rabbiniz için kesinleşmiş bir hükümdür.”

 Allah, bu ayette “cehenneme girme” hitabını kullanmıyor. “oraya uğrayacak” hitabını kullanıyor.

Bundan kastedilen de cehennemde yanacak olanların oraya girmesi, cennete girecek müminlerin de cehennemin üstünden geçerek orayı ve içindekileri görmesidir. Böylelikle oraya uğramayan hiçbir kimse kalmayacaktır.

 Buna göre bu ayetten de anlaşıldığı gibi her insan cehennemi görecektir. Ama kimisi orada ebediyen kalacak ki bunlar kafirlerdir. Kimisi de azap görüp daha sonra da cennete geçecektir ki bunlar da bazı Müslümanlardır. Kimisi de onu görerek direk cennete gidecektir ki bu da cenneti direk hak etmiş Müslümanlardır.

Günün Ayeti

 Yedi gök, yer ve bunlarda bulunan herkes O'nu tesbih eder. O'nu övgü ile tesbih etmeyen hiçbir şey yoktur. Ne var ki siz, onların tesbihini anlamazsınız.

 İsra.17/44

 Günün Hadisi

 Cennette İyi kullar için hiç bir gözün görmediği, hiç bir kulağın işitmediği ve hiç bir insanın kalbinden geçmeyen şeyler hazırlandı.

 Günün Sözü

"Haramı terk eden cehennemden kurtulur, şüpheli olan şeyleri terk eden cennete gider.

 (Ebû Ali Dekkâk)

 Günün Duası

 Ey Allah'ım bana cennet yolunu kolaylaştır ve beni cehennem yolundan uzaklaştır

 Bunları biliyor muyuz?

 Tenzih Nedir?

 Allah'ı insana özgü niteliklerden uzak tutmak demektir. Bu da Allah'ın zatı, sıfatları ve isimleriyle birlenmesiyle olur.

 Günün Nüktesi

 Allah bize fethi nasip etti...

 Günlerden Cuma…

 Fatih Sultan Mehmed Han, Cuma Namazı kıldırarak hâkimiyetini ilân edecek.

 Tekbir alıyor.

 Bütün ordu arkasında!

 Herkes ulvî bir sesle tekbir alıp, ellerini bağlıyor.

 Mehmed, birden selâm veriyor. Sonra bir daha tekbir alıyor. 300 bin kişi bir daha tekbir alıyor!

  Sultan, sonra yine selâm veriyor; tekrar tekbir alıp, üç tekbir de namazı kıldırıyor.

 Hocası Ak Şemseddin, namazdan sonra talebesi olan Sultan’a:

  -“Ne oldu sana! namazı 3 kere de kıldırdın” der.

 Fatih’in gözleri yaşlı…

 Dönüyor hocasına, diyor ki:

  -“Hocam eğer bu sitemin olmasa idi, söylemeyecektim. ‘Birinci tekbir de aklıma bir şey girdi. Bu kilisenin yönü Kıble değil, selâm verdim. Sonraki tekbir de yine evham geldi, tekrar selâm verdim; üçüncü tekbiri alırken, Kâbe bütün ihtişamı ile önümde belirdi! Rahatladım ve namazı kıldırdım’…”

 Bunun üzerine Ak Şemseddin de Fâtih Mehmed’e şunları söylüyor:

  -“Bende, sen bunu anlatmasa idin, asla anlatmaz idim. ‘Sen birinci tekbiri alınca: Eyvah! Buranın yönü Kıble değil; yetiş Allah’ım imdâda!” dedim, sen selâm verdin. İkinci tekbir de yine Allah’a yalvardım, sen selâm verince rahatladım. Sen üçüncü defa tekbir alır iken, Hızır (aleyhisselam) geldi, parmağını Camii’nin duvarına sokup Kıbleye çevirdi ve dedi ki:

 “Allah bize fethi müyesser eyledi (nasîb etti).”

İnsan ve Din
Doç. Dr. Zeki Uyanık
Yazarımız Kim ?

Doç. Dr. Zeki Uyanık