2

İnsan ve Din


  • Oluşturulma Tarihi : 23.02.2015 07:53
  • Güncelleme Tarihi :

Riyakarlıkla yapılan ibadetin sevabı olur mı?

     Salih amelin kabul şartlarından biri de ibadetin riyadan yani gösterişten uzak olmasıdır. İnsanlar görsün diye gösteriş ve riyakarlık içinde ibadet yapan kimse her ne kadar ibadet yapıyorsa da niyeti halis olmadığından bu ibadetten dolayı sevap almaz.

   Sevgili Peygamberimiz riya ve gösterişten sakınmamızı emretmektedir. Nitekim bir hadisi şeriflerinde bu hususta şöyle buyurmaktadır: “Riyadan sakınınız çünkü riya küçük şirke benzer.”

     Bir başka hadis-i Şerifinde de bu hususta şöyle buyurmaktadır: “İnsanlara duyurmak için bir amel işleyeni, Allah Kıyamet günü insanlar önünde teşhir eder. Gösteriş için bir amel işleyeni, Allah Kıyamet günü insanlar önünde rezil eder.”

     Buna göre kişi ibadetlerinden sevap almak istiyorsa ve bu ibadetlerden feyiz ve bereket istiyorsa ibadetlerini rıza-i ilahi için yapmalıdır. İnsanlar görsün, övsün, ticaretinde ona güvensin diye değil.  

Kişi ebeveynin istediği kişi ile evlenmek zorunda mı?

         İslam, ana-baba hakkını çok önemser ve kutsal kabul eder. Öyle ki İslam’da cennetin bir yolu da anne babanın rızasından geçtiği kabul edilmektedir.

         İslam, evlada anne ve babasına karşı hürmetkâr ve aynı zamanda hizmetkâr olmasını emretmektedir. Nitekim yüce kitabımız Kur’an-ı Kerim’de Mealen bu konuda: “Anne ve babana of bile demeyeceksin“ buyrulmaktadır. Onun için evlat daima anne ve babasının emrinde ve hizmetinde olması gerekir. 

    Ancak kişi anne babasının istediği kişi ile evlenmek zorunda değildir.

Camiye giren oradakilere selam vermeli midir?

    Meşguliyet nedeniyle verilen selamı alma imkanı olmayanlara selam vermemek evladır. Mesela, abdest bozan, ezan ve ikametle meşgul bulunanlara, namaz kılanlara, vaaz ve nasihatta bulunanlara selam vermek mekruhtur.

      Bunlardan biriyle meşgul olmayıp, verilen selamı alma imkanı bulunan kimselere, cami içinde de olsa, selam vermekte bir sakınca yoktur.

Cuma günü ezan okunur okunmaz kadınların evde hemen öğle namazını kılması caiz mi?

  Cuma namazı kadınlara farz olmadığından, kadınlar Cuma namazına gitmek ve Cuma namazını kılmakla mükellef değildir. Cuma namazına gitmeyen kadınlar, o günün öğle namazını kılmakla mükelleftirler. Öğle namazı da vakti girdiği andan itibaren kılınabilir.   

   Bunun için erkeklerin cuma namazını kılıp çıkmalarını beklemek gerekmez.

Günün Ayeti

Ey iman edenler! Açıklandığı zaman hoşunuza gitmeyecek olan şeylerden sormayın

Günün Hadisi

Zulümden sakınınız, çünkü zulüm kıyâmet günü zalimleri karanlıklara sokacaktır

(Müslim, Birr 56) 

Günün Sözü

 Dünya güzel olsaydı doğarken ağlamazdık.  Yaşarken temiz kalsaydık ölünce yıkanmazdık.

Necip Fazıl Kısakürek

Günün Duası

Ya rabbi gönlümüzde olanı bize nasip eyle.

Bunları biliyor muyuz?

Gıpta Nedir? 

       Kişinin başkalarının sahip olduğu maddî veya manevî imkân ve meziyetlere imrenmesi, onun elindeki nimetlerin yok olmasını istemeksizin kendisinin de aynı şeylere kavuşmayı arzulaması anlamında kullanılmaktadır. 

Günün Nüktesi

Siz de mi ağlıyorsunuz?

    Hz. Enes’den rivayet edildiğine göre, Hz. Peygamber ruhunu teslim etmek üzere olan oğlu İbrahim’in yanına girince gözlerinden yaşlar boşanmaya başladı.

    Bunun üzerine Abdurrahman İbni Avf:

– Ey Allah’ın Resûlü! Siz de mi ağlıyorsunuz?” diye sordu.

    Hz. Peygamber ona:

– “Ey İbni Avf! Bu gördüğün gözyaşları rahmet ve şefkat eseridir” cevabını verdi. Sonra şunları ilave etti:

–”Göz yaşarır, kalp hüzünlenir. Biz ancak Rabbimiz’in razı olacağı sözleri söyleriz. Ey İbrahim! Seni kaybetmekten dolayı gerçekten üzgünüz.”

Buhârî, Cenâiz 43

İnsan ve Din
Doç. Dr. Zeki Uyanık
Yazarımız Kim ?

Doç. Dr. Zeki Uyanık