Sayfa Yükleniyor...
Melekler de insanlar gibi günah işlerler mi?
Nurdan yaratılan ve insandan tamamen farklı olan melekler Allah'a isyan etmez asla günah işlemezler. Hangi iş için yaratılmış iseler o işi yaparlar. Daima Allah'a ibadet ve itaat ederler. Kuranda bu hususa şöyle işaret edilmektedir: Üzerlerinde hâkim ve üstün olan Rablerinden korkarlar ve emrolundukları şeyleri yaparlar. Şüphesiz Rabbin katındaki (Melek)ler O'na ibadet etmekten büyüklenmezler. O'nu tesbih ederler, yalnız O'na secde ederler
Melekler, Allah'ın emirleriyle farklı şekillere girebilirler. Örneğin Cebrail, Hz. Peygamber'e gelirken bazen Dıhye adındaki sahabe gibi görünmüş, bazen da kimsenin tanıyamadığı bir yabancı gibi gelmiştir. Tabii erkek şekline girmekle beraber erkeklik özelliklerini fiziki manada taşımazlar. Kadın kılığına ise girmezler.
Meleklerin gözle görülmeyişleri onların yok olduklarından değil, gözlerimizin o kabiliyette yaratılmamış olmasındandır. Melekleri gözlerimizle müşahede edemeyişimiz onları inkâr etmemizi gerektirmez. Zira gözümüzle görmediğimiz halde varlığını kabul ettiğimiz çok şey vardır. Akıl, ruh, zekâ gibi varlıklar; sevinç ve üzüntü gibi haller bunlardandır. O halde meleklerin varlığına da ruhumuz ve aklımız gibi inanmak zorundayız.
Çocukların kıldıkları namazdan dolayı anne babanın sevabı var mı?
Namaz sevgili Peygamberimizin ifade ettiği gibi "Dinin direği, kıyamet gününde sorulacak ibadetlerin başında geldiği, müminin miracı, şükrün bütün çeşitlerini kendinde barındırdığı... için" üzerinde durulması ve her zaman ve her şartta yerine getirilmesi gereken bir ibadettir.
Namaz ibadetinin bu öneminden ve özelliğinden dolayı namaz çocuklara küçük yaştan itibaren tavsiye edilmiştir.
Nitekim Peygamber Efendimiz veciz bir sözün de namazın çocuklara emredilmesi hakkında şöyle buyurmaktadır:
"Çocuklarınıza 7 yaşında namazı emredin 10 yaşına geldiklerinde şayet namazı kılmıyorlarsa onları tedip anlamında hafifçe bir dövün."
Her ne kadar namaz ibadeti diğer ibadetler gibi kişiye buluğ çağına varana kadar farz değilse de dinin temel direklerinden bir direk olduğu için çocuklara daha küçük yaştayken ki bu da 7'den başlar, aşılamak gerekir. 10 yaşına gelindiğinde artık yavaş yavaş erginlik çağına yaklaşıldığından terk edilmesi halinde terk edenin uyarılması gerekir.
Netice-i kelam namaz ibadeti çocuklara 7 yaşında emredilir (ama buradaki emir farz anlamında değildir.) 10 yaşında terk edilmesi halinde terk eden cezalandırılır. Erginlik dönemi başladıktan sonra namaz her farz ibadet gibi kişiye farz olmaktadır.
Üçten dokuza şart olsun demek boşama olur mu?
Şart olsun sözü, söylenen bölge ve memlekette ne manaya geliyor, bunu bilmek gerek. Umumiyetle bununla boş olsun manası kast edilir.
Bu manaya gelen şart olsun sözü boşamaktan başka bir şey değildir. Böyle olunca üçten dokuza şart olsun" demek, kadını üç talâk ile birden boşamak demektir.
Yâni kadını kocaya bağlayan üç katlı bağın üçünü de bir anda koparıp atmaktır. Sahabe zamanında da böyle fazla boşamalar olmuş, birisi karısını yüz talak ile biri de bin talâk ile boşamış, durum Resûlüllaha aksedince bunun üç talâk olduğunu, fazlasının ise günah olan bir lüzumsuzluk olduğunu ifade buyurmuştur.
Dört mezhep imamları üçten dokuza veya daha fazlaya şamil boşanmalarda üç talâkın üçünün de meydana geldiğini hükmetmişlerdir.
Mezarlığa gidildiğinde mezardakilere selam verilir mi?
Hz. Peygamberin Mezarlıkları ziyaret ettiği ve bu ziyaretlerinde de ölülere selam verdiği dini kaynaklarımızda vardır. Efendimizin ayrıca mezarlıklarda şu duayı okuduğu kaynaklarda vardır: "Ey Mü'minler yurdu, siz bizden önce gittiniz. İnşallah biz de size ulaşacağız."
Sevgili Peygamberimiz bu sözü ile hem ölülere dua etmiş hem de yaşayanları ölüm konusunda uyarmıştır.
Aynı şekilde Hz. Peygamber Bedir'de ölenlere seslendiğinde, seni duyuyorlar mı ey Allah'ın resulü, diye soran Hz. Ömer'e "Onlar beni senden daha iyi duyuyorlar" diye cevap vermiştir.
Dolayısıyla ölüler mezarları ziyaret edildiği vakit kendilerine selam verildiğinde dua ve Kuran okunduğunda bizi duyarlar ama cevap veremezler. Onun için mezarlığa gidildiğinde mezardakilere selam verilmelidir.
Günün Ayeti
Sizi ortada yürüyen bir ümmet kıldık ki, siz bütün insanlar üzerine adalet örneği ve hakkın şahitleri olasınız, Peygamber de sizin üzerinize şahit olsun. Bakara 2/143
Günün Hadisi
Bir Müslüman, farz namazın vakti geldiğinde güzelce abdest alır huşû içinde ve rükûunu da tam yaparak namazını kılarsa, büyük günah işlemedikçe, bu namaz önceki günahlarına keffâret olur.
Günün Sözü
Kalp kör olduktan sonra, gözlerin görmesinde, hiçbir fayda yoktur.
Günün Duası
Ya rabbi bugün bizi hiçbir konuda darda ve sıkıntıda bırakma.
Bunları biliyor muyuz?
Haset Nedir?
Kişinin, başkalarının sahip bulunduğu maddî ve manevî imkânlarının elinden çıkmasını veya o imkânların kendisine geçmesini istemesi demektir.
Günün Nüktesi
Kardeşini günaha sokmak
Hz. Peygamber, sahabelere misafirlikle ilgili olarak şunu söyler:
Bir Müslümanın din kardeşinin yanında onu günaha sokacak kadar kalması helâl değildir.
Ashâbı kirâm:
Yâ Resûlallah! İnsan din kardeşini nasıl günaha sokar? diye sorunca:
Misafirini ağırlayacak bir şeyi bulunmayan kimsenin yanında oturup kalmakla buyurdu.
Müslim, Lukata 15, 16.