Sayfa Yükleniyor...
Geceleyin tırnak kesmek haram mı?
Böyle bir sözün dinde aslı yoktur. İslâmiyet böyle manasız ve mantıksız ifadeleri kabul etmez. Bilakis İslam dini her zaman temizliği tavsiye etmiştir. Öyle ki temizliği imandan kabul etmiştir.
Dolayısıyla geceleyin tırnak kesmek haramdır uğursuzluktur gibi sözlerin İslam'da bir dayanakları yoktur. Bu anlayış batıl inançlardan İslâma sokulmak istenmiş bir uydurma sözdür.
Allahım falanın hürmetine bana şunu nasip et diye dua etmek caiz midir?
Duada Peygamberler ve fazilet sahibi büyük kişiler, sahabeler ve veliler vesile yapılarak, Allahtan bunların hatırına bir şey istenebilir. Yalnız günümüzde yapıldığı gibi, türbelerin başına varıp, mum yakmak, tel, çaput, ip bağlamak caiz değildir.
Nitekim Hz. Ömerin kendi hilafeti sırasında, kuraklık olunca Hz. Abbası alıp yağmur duasına çıktığı ve onun ellerini ellerine alarak; Allahım! Bu senin Peygamberinin amcasının elidir. Bu el hürmetine bize yağmur ver diye dua ettiği nakledilmektedir. Büyüklerimiz de öteden beri, Allahım, Senin sevdiklerin ve seni sevenlerin yüzü suyu hürmetine (hatırına) bize merhamet eyle ve mağfiret eyle veya şu ihtiyacımı hasıl eyle... diye dua etmişlerdir.
Tabi istenilecek şeyler vesile kılınan zattan değil bilakis onu vesile kılarak Allahtan istemek gerekir. Zira her şeyin yaratıcısı ve sahibi şüphesiz Allahtır o vermeden, o istemeden, bir şey almak mümkün değildir.
Erkeklerle kadınlar yan yana namaz kılsa namaz geçerli olur mu?
İster cuma, ister bayram, ister beş vakit namaz olsun, kadınlar erkeklerle birlikte namaz kıldıkları takdirde, erkeklerin arkasında ayrı ve uygun bir yerde namaza durmaları gerekir.
Nitekim Hazreti Peygamber, namaz saflarını önce erkekler, sonra erkek çocuklar en arkada da kadınlar olmak üzere düzenlemiş; "Namazda erkek saflarının en faziletlisi en önde olanı, fazileti en az olanı ise en arkada bulunanıdır. Kadın saflarının en faziletlisi ise en arkada kalanı, en az faziletlisi ise en önde olanıdır." buyurmuştur.
Tabii bu şekildeki uygulama, kadınların ikinci sınıf konuma indirgenmesi anlamında olmayıp, herkesin anlayabileceği tabii, fıtri bir takım sebepler yüzünden, hem kadınların hem de erkek cemaatin daha fazla huşu ve sükûn içerisinde namaz kılabilmeleri içindir. Buna göre kadınların erkeklerle aynı safta namaz kılmaları uygun değildir. Kılmaları halinde bayanın sağında ve solunda duran kişinin ve de arkasında saf tutan iki kişinin namazı bozulur.
Promosyon bir malı almak caiz mi?
Öncelikle şunu bilmek gerekir ki alış verişi cazip hale getirmek için meşru olmak kaydı ile verilen her şey dinen caizdir. Bu anlamda promosyon sürümü artırmak için satılan malla beraber ilave olarak para, eşya ve benzeri bir şeyi bedava olarak müşteriye vermektir.
Herhangi bir şart olmaksızın ve verilen promosyon meşru olmak kaydıyla satışla beraber promosyon verme de bir sakınca yoktur. Çünkü alıcı neye para verdiğini, satıcı da neyi pazarladığını bilmektedir. Örnek olarak; televizyon telefon verilmesi gibi bir alışveriş dinen sakıncalı değildir.
Burada en önemli nokta; alıcıyı aldatacak bir unsura yer verilmemesidir.
Günün Ayeti
Allah kuluna yetmez mi?
Zümer 36
Günün Hadisi
Müminin başka hiç kimsede bulunmayan ilginç bir hali vardır; Onun her işi hayırdır. Eğer bir genişliğe (nimete) kavuşursa şükreder ve bu onun için bir hayır olur. Eğer bir darlığa (musibete) uğrarsa sabreder ve bu da onun için bir hayır olur.
Müslim, Zühd, 64
Günün Sözü
"Kalbi kırmaya tek bir söz yeter; ama kırılan kalbi tamir etmeye ne bir özür, ne de bir ömür yeter."
Günün Duası
Allahım bugün beni hep güzel ve hayırlı haber alan ve güzel ve hayırlı haber veren kullarından eyle.
Bunları biliyor muyuz?
Gazve Nedir?
Hz. Peygamber'in bizzat sevk ve idare ettiği savaşlar anlamında kullanılmaktadır. Asker sayısı az veya çok olsun, savaş ya da başka bir amaçla hareket edilsin, çarpışma meydana gelsin veya gelmesin Hz. Peygamber'in bütün seferlerine gazve, bir sahâbinin komutasında gönderdiği askeri birliklere de seriyye adı verilmektedir.
Günün Nüktesi
Onlar için dua et
Sahabeden Hz. Ebû Übeyd es-Saîdî bir gün, Ey Allâhın Resûlü, anne ve babamın vefâtlarından sonra da onlara iyilik yapma imkânı var mı? Ne ile onlara iyilik yapabilirim diye sordu
Bunun üzerine Sevgili Peygamberimiz, Evet vardır. Onlara dua, onlar için Allâhtan istiğfar (günahlarının affedilmesini) talep etmek, onlardan sonra vasiyetlerini yerine getirmek, anne ve babanın akrabalarına karşı da sılai rahmi îfa etmek, anne ve babanın dostlarına ikramda bulunmak onlara yapılan iyiliklerdir. diye cevap verdi