Sayfa Yükleniyor...
Müslüman bir kimsenin günah işleme hakkı var mı?
Zaruret durumunda haram bir fiil Müslüman bir kişi için mubah hatta vacip hale gelebilir. Haramı işleme ruhsatının bulunduğu bazı durumlarda Müslüman bir kişi azimet hükmüne uymakla ve ruhsattan yararlanma arasında serbest bırakılır. Ölüm tehdidi altında kalan kimsenin imanını gizleyip küfrü telâffuz etmesine ruhsat vardır.
Nitekim böyle bir hadise Hazret-i Peygamber döneminde yaşanmış peygamber de buna izin vermiştir. Bu mubah olmakla beraber kişi imanını söyleme de direnirse ve öldürülürse İslam fıkıhçılarına göre şehitlik mertebesine erişir.
Bazı durumlarda ise ruhsattan yararlanma vacip hale gelir. "Açlık yüzünden ölüm tehlikesiyle karşılaşan kimsenin hayatta kalacak nispetinde haram olan domuz etini yemesi" gibi. Hatta İslam fıkıhçıları bu ruhsatı kullanmayıp bu yüzden ölen kişiyi günahkar olarak öldüğünü söylemişlerdir.
İbadetlerde öncelik veya fazilet farkı var mı?
Bütün ibadetler güzel ve değerli olmakla beraber ibadetlerin en faziletlisi namazdır. Nitekim sevgili Peygamberimiz bu hususta hadisi şeriflerinde şöyle buyurmaktadır: Namaz, bütün amellerin en faziletlisidir.
Bir başka hadisinde ise: En faziletli amel, vaktinde kılınan namazdır. Buyurarak namazın Allah indindeki konum ve faziletine dikkat çekmiştir.
Namaz, en faziletli ibadet olduğu için terk edilmesi de büyük günahtır. Nitekim sevgili peygamberimizi bu faziletli ibadetin terk edilmesi ile ilgili olarak şöyle buyurmaktadır: Namaz dinîn direğidir, terk eden dinîni yıkmış olur., Beş vakit namazı terk eden, Allahın hıfz ve emânından mahrum olur.
Buna göre namaz ibadetlerin en faziletlisidir. Ancak terki de büyük günahlardan birisidir. İbadetler içerisinde de sorumluluğu en büyük olan ibadettir.
Uğursuz olan bir zaman ya da ay var mı?
Allahın bize bahşettiği bütün gün, gece, ay ve yıl yani zaman mefhumu değerli ve kıymetlidir. Allah indinde değersiz ve uğursuz bir zaman dilimi yoktur. Ancak bu zaman mefhumu içerisinde daha hayırlı ve bereketli zaman dilimleri vardır. Cuma gününün diğer günlerden, kadir gecesinin diğer gecelerden, ramazan ayının diğer aylardan daha hayırlı olması gibi.
Ancak değersiz ve uğursuz bir zaman dilimi yoktur. Bu anlamda halk arasında var olan kameri ya da hicri aylardan olan safer ayının uğursuz ve belaların çokça olduğu inancı dinen doğru bir inanç değildir. Safer ayının uğursuz olduğu ve bu ayda bela ve musibetlerin çokça meydana geldiği şeklinde bir anlayış cahiliye dönemine ait olup, dinimizde yeri yoktur.
Dolayısıyla böyle bir anlayış hurafedir. Şöyle ki bu ayın diğer aylardan hiçbir farkı yoktur. Hz. Peygamber böyle bir anlayışı reddetmiştir. Nitekim sevgili Peygamberimiz bir hadisi Şerifinde bu hususta şöyle buyurmaktadır: Eşya da uğursuzluk yoktur, Safer ayında uğursuzluk yoktur, baykuşun ötmesinde bir uğursuzluk yoktur." (Müslim, Selâm, 102) Buna göre Safer ayında uğursuzluk yoktur. Bunlar Cahiliye hurafeleridir.
İntihar eden kimseye dua etmek caiz mi?
İnsan küfre götürmeyen günahları işlemedikçe dinden çıkıp kafir olmaz. Yani kişi tasvip etmediğimiz halde namaz kılmamakla, oruç tutmamakla veya içki içmekle kafir olmaz. Çünkü İslama göre Müslüman günah işlemekle imandan çıkmaz.
Günahkar ama imanla ölen bir kimseyi Allah dilerse affeder dilerse cehennemde cezasını doldurduktan sonra cenneti lütfeder.
İntihar eden kimse de kafir olmadığından ama büyük günah işlediğinden Allah isterse onu affeder direk cennetine alır dilerse cehennemde cezasını çektirir daha sonra cennetine koyar.
Durum bu olunca cana kıymak büyük günahlardan bir günah ve küfürden de sonraki en büyük günah olduğundan canına kıyan kimsenin affedilmesi için bolca dua edilmeli, ruhuna hayırlar yapılmalı, sadakalar vermeli ki yapılan bu hayırlar hem amel defterine işlensin hem de Allahın affına vesile olsun.
Buna göre intihar eden kimseye dua etmekte bir sakınca yoktur. Sakınca olmadığı gibi canına kıydığı için çok duaya ve hayra ihtiyacı olduğundan ona bolca dua edilmelidir.
Günün Ayeti
Göğün boşluğunda Allah'ın buyruğuna boyun eğerek uçan kuşlara bakmıyorlar mı? Onları Allah'tan başka tutan kimse yoktur. İnanan millet için bunda dersler vardır.
Günün Hadisi
Kim, ödemek arzusu ile insanların malını alır ise, Allah (onun borcunu) ona bedel eda eder. Kim de telef etmek niyetiyle halkın malını alırsa Allah onu telef eder. (Buharî, İstikrâz, 2)
Günün Sözü
İnsanı olgunlaştıran yaşı değil yaşadıklarıdır.
Günün Duası
Ya rabbi bugün beni ve sevdiklerimi hayırsız ve bereketsiz bir kazançtan koru.
Bunları biliyor muyuz?
Ashab Ne Demektir?
Hz. Peygamberi gören ve onunla sohbet eden Müslümanlar demektir.
Günün Nüktesi
Kardeşini günaha sokmak
Hz. Peygamber, sahabelere misafirlikle ilgili olarak şunu söyler:
Bir Müslümanın din kardeşinin yanında onu günaha sokacak kadar kalması helâl değildir.
Ashâbı kirâm:
Yâ Resûlallah! İnsan din kardeşini nasıl günaha sokar? diye sorunca:
Misafirini ağırlayacak bir şeyi bulunmayan kimsenin yanında oturup kalmakla buyurdu.
Müslim, Lukata 15, 16